Kristiansand kommune har en høyere andel unge utenfor jobb og skole, sammenliknet med andre storbyer i Norge. Flere i arbeid vil gjennom en tverrfaglig og sektorovergripende tilnærming finne løsninger som forebygger utenforskap og øker andelen som fullfører skole og er i jobb.
Tilbudene og tjenestene som i dag hjelper unge inn i jobb eller skole ligger ikke hos kommunen alene. For å lykkes er det derfor avgjørende at andre virksomheter er en del av arbeidet. Programmet Flere i arbeid er derfor et samarbeid mellom flere store virksomheter i Kristiansand; Agder fylkeskommune, NAV, Universitetet i Agder og Næringsforeningen i kristiansansregionen.
Kristiansand kommune vil i samarbeid med våre partnere finne ut hvorfor kommunen skiller seg negativt ut fra sammenlignbare kommuner i andelen utenfor arbeid og skole.
Informasjonsfilm om Flere i arbeid.
I 2018 skapte denne statistikken et politisk initiativ som førte til at bystyret vedtok at et eksternt oppgaveutvalg skulle gjennomføre en kartlegging og utarbeide en rapport med anbefalinger på hvordan vi kan løse denne utfordringen. Oppgaveutvalget gjennomførte en kartlegging høsten 2019 og utarbeidet rapporten våren 2020. Anbefalingene ble presentert for politikerne og bystyret i Kristiansand vedtok i april 2021 at et femårig program skulle startes. Formålet var å få flere unge i utenforskap inn i arbeid og utdanning. En måned senere hadde programmet sin oppstart.
Tidslinje frem til oppstart av programmet.
Flere i arbeid har tre overordnede mål:
1. Gjøre det enklere å komme i arbeid
2. Gjøre det enklere å fullføre videregående opplæring
3. Sørge for at arbeidsgivere får dekket sitt behov for arbeidskraft ved å rekruttere på nye måter.
Vi jobber med flere ulike satsinger parallelt for å nå målene. Vi tester ut en rekke forskjellige pilotprosjekter og mulige endringer i dagens systemer.
Tilbudene og tjenestene som i dag hjelper unge inn i jobb eller skole ligger ikke hos kommunen alene. For å lykkes er det derfor avgjørende at andre virksomheter er en del av arbeidet. Programmet Flere i arbeid er derfor et samarbeid mellom flere store virksomheter i Kristiansand; Agder fylkeskommune, NAV, Universitetet i Agder og Næringsforeningen i kristiansansregionen.
I samarbeid med våre partnere skal vi finne ut hvorfor Kristiansand skiller seg ut fra lignende kommuner når det kommer til andelen utenfor arbeid og skole. Vi skal gjennom utprøvinger av ulike modeller finne nye, bedre og langvarige måter å jobbe på for å fremme innenforskap.
Hovedsamarbeidspartnere til Flere i arbeid. Fra venstre: UiA, NAV, Kristiansand kommune, Næringsforeningen i Kristiansand og Agder fylkeskommune.
Kristiansand vil prøve ut det lokale handlingsrommet. Programmet skal utforske hvordan de systemene som skal bistå med å få personer i arbeid kan tar i bruk nye arbeidsformer og samhandle bedre og mer effektivt. I tillegg vil programmet vil utfordre arbeidsgivere i offentlig og privat sektor til å utvikle kreative løsninger som kan bringe flere innbyggere inn i arbeidslivet. Programmet skal også finne ut hvordan utdanningssystemene i større grad kan gi kompetanse og veiledning som leder til arbeid.
Direktør for samhandling og innovasjon i Kristiansand kommune, Bernt Jørgen Stray.
Ingelill Larum Pedersen i Kristiansand kommune
Foto: Kristiansand kommune v/Kristin Wallem Timenes
1. Yrkesrettede utdanningsvalg
2. Gjennomføre videregående utdanninger
5. Inkludering og kvalifisering i bedrifter
6. Nye og flere arbeidsplasser
7. Stimulab
Oppgaveutvalget for «Flere i arbeid» leverte sine anbefalinger i april 2019. Anbefalingene ble deretter presentert for flere politiske utvalg i mai og juni 2019. Formannskapet vedtok 20.mai 2019 at det skulle gjennomføres en generaldebatt i bystyret basert på oppgaveutvalgets rapport. Kommunedirektøren utarbeidet dermed en bystyremelding med vurdering av rapporten fra oppgaveutvalget. Bystyremeldingen ble grunnlag for generaldebatten som ble avholdt i bystyret 28. oktober 2020. Generaldebatten resulterte i 40 flertallsmerknader.
Her finner du grafisk profil for flere i arbeid
Næringsforeningens nettside flereiarbeid.no