Slik kan du si din mening og bli hørt

Visste du at du som innbygger har rett til å uttale deg i saker som gjelder kommunal planlegging? Kommunen har ansvar for å sørge for å få innspill fra grupper som krever spesiell tilrettelegging, slik som barn og unge. Det er mange måter å være med og påvirke på. Og jo tidligere du kommer med innspillene dine, jo større sjanse har du til å påvirke.

Hva er medvirkning?

Å medvirke betyr rett og slett å være aktivt involvert i avgjørelser som angår lokalsamfunnet ditt og kommunen din. Det innebærer å gi innspill, komme med forslag, og delta i diskusjoner om ulike saker som angår offentlige tjenester, byutvikling, infrastruktur, og andre lokale spørsmål. Dette kan skje gjennom deltakelse i møter, offentlige høringer, gjennomføring av undersøkelser eller spørreundersøkelser, eller gjennom å kontakte lokale politikere og administrasjonen direkte. Å medvirke gir innbyggerne muligheten til å påvirke utviklingen av sitt eget lokalsamfunn og sikre at deres stemme blir hørt i beslutningsprosesser.

Hvordan medvirke? 

Vær politisk aktiv 

Stem ved valg

Ved kommunestyre- og fylkestingsvalg velges representanter til kommunestyrer og fylkesting i Norge. Valgene avholdes hvert fjerde år. I 2023 var valgdagen mandag 11. september.

Her kan du lese mer om valg:

Valg 2023

Snakk med de folkevalgte

For politikere er det viktig å snakke med innbyggerne om ting de er opptatt av. Ønsker du å komme i kontakt med en politiker, kan du gjerne sende en henvendelse per e-post. Politikernes kontaktinformasjon finner du her: 

Politisk ledelse

Her finner du oversikt over politiske utvalg: 

Politiske utvalg 

Meld deg inn i et politisk parti

Her er en enkel trinn-for-trinn guide for hvordan du melder deg inn i et politisk parti:

  1. Velg parti: Bestem hvilket politisk parti du ønsker å bli medlem av. Du kan gjøre dette ved å utforske partienes nettsider eller snakke med personer som allerede er medlemmer av partiet.
  2. Kontakt partiet: Gå til nettsiden til partiet du ønsker å bli medlem av, eller ring dem direkte for å finne ut hvordan du kan melde deg inn. De vil gi deg informasjon om prosessen.
  3. Fyll ut innmeldingsskjema: Følg instruksjonene fra partiet for å fylle ut et innmeldingsskjema. Dette skjemaet vil vanligvis be om personlig informasjon som navn, adresse og kontaktinformasjon.
  4. Betal eventuell medlemsavgift: Noen politiske partier krever en årlig medlemsavgift. Sjekk med partiet om det er nødvendig å betale en avgift, og hvordan du kan gjøre det.
    Send inn skjemaet: Når du har fylt ut skjemaet og eventuelt betalt avgiften, sender du det til partiet i henhold til instruksjonene de har gitt deg.
  5. Bekreftelse: Etter at partiet har mottatt ditt innmeldingsskjema, vil de vanligvis sende deg en bekreftelse på at du er blitt medlem.
  6. Delta i partiarbeid: Som medlem av partiet kan du delta i ulike aktiviteter som møter, kampanjer og frivillig arbeid.
    Husk at prosessen kan variere litt avhengig av partiet, så det kan være lurt å dobbeltsjekke instruksjonene de gir deg.

Lykke til med politikken!

Bli hørt

Still et spørsmål i et politisk møte

hjh

Send inn innbyggerforslag

Innbyggerforslag gir deg som innbygger i Kristiansand kommune mulighet til å få din sak behandlet av bystyret dersom det samles tilstrekkelig antall underskrifter. Les mer om hvordan du sender inn forslag:

Send inn innbyggerforslag

Delta i høringer

hshshs

Engasjer deg

Engasjer deg i en organisasjon, forening eller lag

hhh

Engasjer deg frivillig

hhh

Engasjer deg i råd og utvalg

I Kristiansand kommune har vi følgende råd som du kan engasjere deg i:

Engasjer deg i bydelsråd

hh

Hvorfor medvirke?

Å delta i lokalsamfunnet er viktig fordi det hjelper oss å ta bedre beslutninger. Når vi lytter til hverandre og deler våre erfaringer, får vi mer kunnskap og kan løse utfordringer mer effektivt. Når vi jobber sammen, blir det også lettere å gjennomføre planene som er bestemt.

Når vi føler oss inkludert og ansvarlige for fellesskapet vårt, skaper det et sterkere samhold. Deltakelse bidrar til å bygge en følelse av tilhørighet og identitet til stedet vi bor. Samtidig blir flere motiverte til å engasjere seg politisk og ta del i beslutningsprosesser.

Medvirkning gir oss større eierskap til både prosessene og resultatene. Det gjør lokalsamfunnet vårt mer levende og gir oss muligheten til å møte utfordringene vi står overfor på en bedre måte.