Årsrapport 2024: På rett vei med omstillinger og økonomien

Kristiansand kommune er i ferd med å snu skuta i et år som har vært preget av internasjonal uro, klimaendringer og økonomisk usikre tider med økte kostnader.

Wilds minne skole

Ny Wilds Minne skole åpnet til skolestart i august 2024. Foto: Kristiansand kommune

Kommunedirektøren legger fram Årsrapporten for 2024 for formannskapet 14. mai, og i bystyret 21. mai. Du kan se begge møtene i kommunens nett-tv.

Økonomien bedre enn ventet

– På lik linje med resten av kommune-Norge har også Kristiansands største utfordring i 2024 vært å gjenvinne det økonomiske handlingsrommet og omstille tjenestene til bærekraftig drift. Innsatsen har gitt resultater, sier kommunedirektør Camilla Dunsæd.

Portrett Camilla Dunsæd

Kommunedirektøren legger fram årsrapporten for 2024 for formannskapet og bystyret. Resultatet viser 67 mill. kroner i minus (korrigert netto driftsresultat), 136 mill. kroner bedre enn budsjettert. Bildet viser kommunedirektør Camilla Dunsæd. Foto: Anne Lise Norheim

– Det er gledelig at tjenesteområdet Helse og mestring har klart å snu utviklingen, og endte på minus 750 000 kroner. Omstillingen her har ført til at drifta er bedre tilpasset de økonomiske rammene. Eksempler på dette er samling av rehabiliteringstjenestene på Valhalla og satsning på avdelingsverter på sykehjem for å frigjøre helsefaglig kompetanse. Dette omstillingsarbeidet må fortsette for å sikre bærekraftig drift i fremtiden, sier hun videre.

Helse og mestring fikk tilført økt tilskudd og inntekter i fjor. Inkludert i dette ligger for høye inntekter i tilskuddet til ressurskrevende brukere, og ubrukte midler i forbindelse med utsatt oppstart av boliger innenfor habilitering. Dette utgjorde 20 mill. kroner, noe som gjør resultatet tilsvarende dårligere. 

Oppvekst endte med 17,3 mill. kroner i minus, der de største utfordringene ligger på grunnskoledriften.

Resultatet totalt ble 67 mill. kroner i minus (korrigert netto driftsresultat), 136 mill. kroner bedre enn budsjettert.

Målt opp mot driftsinntektene utgjør dette -0,6%. Det er under det vedtatte målet på 2,5%.

Årsakene til dette er at kommunen fikk et ekstraordinært utbytte fra Å Energi, og hadde god avkastning på aksjer. Det kom også mer penger fra staten i regjeringens nysaldering av budsjettet.

Kommunen har også redusert nettolånegjeld med 5,8% per innbygger i året som gikk.

En veldrevet kommune

Kristiansand kommune utmerket seg i flere målinger i kommune-Norge i 2024.

Kristiansand er blant topp 30 av mest veldrevne kommuner i landet på kommuneindeksen. Kommuneindeksen rangerer Norges best styrte kommuner ved å legge like stor vekt på kvalitet, kostnader og finanser.

I 2024 gjorde Kristiansand også et byks i den årlige kommunebarometermålingen, som er en sammenligning av landets kommuner på et bredt antall nøkkeltall knyttet til kommunens drift. Vi rykket opp fra 48. plass til 11. plass – av landets 356 kommuner.

Kommunedirektøren berømmer kommunens ansatte for denne innsatsen i ett år med utfordrende økonomi:

– Det er et resultat av godt arbeid og engasjement fra våre dyktige ansatte og ledere. Jeg vil rette en stor takk til hver og en av kommunens ansatte for å bidra til å gi innbyggerne i Kristiansand gode tjenester, sier hun fornøyd.

Sterkere sammen – kommuneplanens samfunnsdel

Kommunen jobber sammen for å nå ambisiøse mål i kommuneplanens samfunnsdel. Alle planer, aktiviteter og tjenestetilbud dreier seg om at Kristiansand kommune skal være attraktiv og miljøvennlig, inkluderende og mangfoldig, og skapende og kompetent.

I nedtrekksmenyen under kan du se viktige hendelser i satsingsområdene i 2024. Klikk på pilene.

Attraktiv og miljøvennlig 

Noen av resultatene innen satsingsområdet i 2024:

  • Klimagassutslippene gikk ned, men ikke nok til å nå 80% lavere klimagassutslipp i 2023 enn i 2015. Reduksjonen er 19,5% fra 2015, men skulle vært 42,6% for å nå målet.
  • Byvekstavtalen i Kristiansandsregionen er signert. Avtalen er et samarbeid mellom staten, fylkeskommunen og kommunene. Målet er å fremme kollektivtransport, sykling og gange, samtidig som biltrafikk og klimagassutslipp reduseres.
  • Kommuneplanens arealdel ble vedtatt.
  • Kristiansand kommune ble sertifisert som bærekraftig reisemål for første gang. Det er et resultat av systematisk jobbing med bærekraft over tid.
  • Ravnedalen ble kåret til Årets Grønne Park av Norske Anleggsgartnere (NAML).

Signering samferdselsminister og prosjektleder
Byvekstavtalen ble signert av partene staten, fylkeskommunen og kommuner i regionen. Fra venstre: prosjektleder Hans Munksgaard, samferdselsminister Jon-Ivar Nygård og statssekretær Sigrun Prestbakmo.  Foto: Kristiansand kommune

Inkluderende og mangfoldig 

Noen av resultatene innen området:

  • Flere elever fullfører videregående opplæring. For perioden 2017-2023 gjennomførte 84 % av elevene innen normert tid. Dette er en økning på tre prosentpoeng fra året før, og Kristiansand ligger nå noe over landsgjennomsnittet (82%). Rundt 10% i alderen 18-29 år er utenfor skole og arbeid.
  • Oppvekst jobber for et inkluderende læringsmiljø i barnehage og skole. Elever i Kristiansand har høyere trivsel enn landsgjennomsnittet, og foreldre er fornøyde med barnehagetilbudet. Det er likevel mange som blir mobbet og flere har bekymringsfullt fravær.
  • To store skoleprosjekter stod ferdig. Ny Wilds Minne skole åpnet ved skolestart, og Vågsbygd skole ble tatt i bruk etter utvidelse.
  • Barnevernsreformen og forebyggende arbeid gir høyere forventninger til forebyggende arbeid, men også resultater gjennom tidlig innsats. Ny og forbedret praksis krever innovasjon og nytenking. Familieråd og foreldreråd er nye arbeidsmåter for å lykkes med tidlig innsats og forebyggende arbeid.
  • Tiltak i programmet Flere i arbeid har vist gode effekter: karriereveiledning og fleksible kvalifiseringsløp i skole og på arbeidsplassen, tettere oppfølging i overgangene i skole, tettere oppfølging på arbeidsplass, rekruttering der man fraviker kvalifikasjonsprinsippet, og bruk av arbeidsledermodell.
  • Omsorgssenter har ansatt husassistenter/avdelingsverter, som del av TØRN-satsingen Formålet med TØRN er hensiktsmessig fordeling av oppgavene, organisering av arbeidstiden og sikre riktig kompetanse til rett oppgave. TØRN-arbeidet sees i sammenheng med arbeidsledermodellen i programmet Flere i arbeid.
  • Seks nye boliger for beboere med rus- og psykiatriutfordringer åpnet på Dvergsnes.
  • Boligsosial handlingsplan ble vedtatt.

Vågsbygd skole

Sammen med Wilds Minne skole, var Vågsbygd skole ett av to store skoleprosjekt som stod ferdig til skolestart. Vågsbygd skole ble renovert. Foto: Kristiansand kommune

Skapende og kompetent

Noen av aktivitetene innen området:

  • Bygging av studentboliger på Lund Torv og Gimlemoen startet i 2024. De vil stå klare til studiestart i 2025.
  • Vekst i Sør ble etablert i samarbeid mellom det offentlige og hele Agders næringsliv for å arbeide med posisjonering og omdømme. Målet er å løfte regionen som bo- og arbeidsmarked, både nasjonalt og internasjonalt.
  • Kommunen fikk 20 millioner kroner fra Forskningsrådet til prosjekt Helsehjelppiloten. Det er et banebrytende innovasjonsprosjekt for å lage en digital selvhjelpsløsning som kan støtte innbyggere ved nyoppstått sykdom og skade. Andre prosjekter er anskaffelse av elektronisk pasientjournal og Digital helseoppfølging. Prosjektet Innovativ legevakt ble avsluttet i 2024.
  • 2024 var et spennende år innen kulturfeltet med åpningen av Kunstsilo. Det har bidratt til å sette Kristiansand på kartet som internasjonal kunst- og kulturdestinasjon.

Kunstsilo

Kommunens største kulturbegivenhet i 2024 var åpningen av Kunstsilo, byens nye ikoniske bygg. Det har gitt stor blest både nasjonalt og internasjonalt. Foto: Lars Verket.

Du kan se flere bilder nederst på siden.

Konferanser og arrangementer

Kommunen har arrangert flere konferanser og arrangementer i fjor.

En by for alle, Miljøuka, Europakonferansen og Demokratiuka har bidratt til å sette viktige problemstillinger på dagsorden, og er godt besøkt. Det har også vært en rekke arrangementer for og med frivilligheten i løpet av året.

Flyktninger

Kommuner har bosatt 430 flyktninger i 2024. Både Oppvekst, Helse og mestring og Kultur og innbyggerdialog jobber tett sammen i integreringsarbeidet. Enslige mindreårige følges opp etter familiemodellen. Det har vist seg å være vellykket, og skal evalueres i 2025.

Sykefraværet økte noe

Sykefraværet i kommunen holder seg stabilt, men høyt. I 2024 steg sykefraværet fra 9,8% til 10%. Det legemeldte sykefraværet er likevel på nivå med andre større kommuner i Norge (ASSS-kommuner). Kommunen jobber aktivt med å få fraværet ned og nærværet opp.

Om årsrapporten

Du kan lese mer om økonomi og aktiviteter i tjenesteområdene i 2024 i årsrapporten. Årsrapporten viser også hva som er gjort for å tilpasse driften til de økonomiske rammene, og hvilke utfordringer kommunen står overfor de neste årene.

Hele årsrapporten finner du i lenken under:

Årsrapport 2024

Flere bilder

Bilde 1: Studentbyen tar form på Lund Torv med nye studenthybler klare til studiestart. Dronefoto av Lund og UiA, tatt av Anders Martinsen 

Bilde 2: Seks nye boliger for beboere med rus- og psykiatriutfordringer åpnet på Dvergsnes. Foto: Kristiansand kommune

Bilde 3: Ravnedalen ble kåret til Årets Grønne Park av Norske Anleggsgartnere (NAML). Foto: Kristiansand kommune 

Dronefoto Lund

ROP-boliger Dvergsnes

Ravndalen Naturpark