Kunnskapsbasert praksis viser at jobbsmak, oppfølging og kvalifiseringsløp på en arbeidsplass, er det som har størst effekt på unge utenfor i jobb.
Vårt oppdrag har vært å gjøre det enklere for arbeidsgivere å tilby et kvalifiseringsløp for unge som står langt unna skole og jobb på arbeidsplassen. Dette har vi gjort:
Sammen med arbeidsgivere har vi utviklet og innført Bedriftspakken – fem steg til en ny kollega. Den nye ordningen gjør det enklere og tryggere å rekruttere unge utsatte gjennom Nav. Bedriftspakken skal ta bort utfordringene arbeidsgiver opplever når de rekrutterer utradisjonelt, samt gjøre bedriften rustet til å ta imot kandidater som trenger litt annen type oppfølging. Bedriftspakken inneholder grep som reduserer barrierer for arbeidsinkludering:
Mange arbeidsgivere opplever usikkerhet rundt oppfølging av Nav etter en ansettelse (signert arbeidskontrakt). For å sikre jobbfastholdelse har det gjennom Bedriftspakken blitt utviklet en ordning som sikrer oppfølging i den kritiske fasen etter ansettelse. 16 bedrifter har utviklet og testet verktøyet, og 12 av bedriftene har rekruttert kandidater fra Nav. Bedriftspakken innføres i Nav Kristiansand, slik at alle bedrifter og kandidater kan ta i bruk verktøyet.
Oversikt over antall kandidater og bedrifter finner du her: Kristiansand kommune - Nøkkeltall
Nav innfører Bedriftspakken som et verktøy og arbeidsmetodikk i Kristiansand, og er en samarbeidsavtale mellom Næringsforeningen og Nav. Bedriftspakken sikrer at Nav følger opp nyansatt og bedrift i seks måneder etter at en kandidat er ansatt. Det er innarbeidet i drift lokalt, og vi ser at dette med fordel bør skje nasjonalt.
Det bør sikres bedre oppfølging etter ansettelse av kandidater fra Nav. Dette er løftet i høringsinnspill til stortingsmelding 33, og KS har sendt et notat til Arbeids- og inkluderingsdepartementet på vegne av Storbynettverket.
Kristiansand kommune har iverksatt tiltak for å øke rekruttering og ansettelse av utsatte unge. Kristiansand har i samarbeid med hovedtillitsvalgte og KS jobbet for å finne ut hvilke endringer kommunen som arbeidsgiver kan gjøre for å kvalifisere og rekruttere unge utsatte. Utradisjonell rekruttering og kvalifisering bidrar også til å sikre kommunen relevant arbeidskraft. Gjennom arbeidet er det avdekket at det lokale handlingsrommet er stort når de riktige forutsetningene og rammene er på plass.
Kvalifikasjonsprinsippet skal sikre at de best kvalifiserte søkerne blir tilbudt stillingene i kommunen. Dette hindrer personer som av ulike grunner står utenfor arbeidslivet i å få jobb i kommunen. Kristiansand har sammen med andre kommuner i KS inn i jobb- nettverket bidratt til å løfte behovet for å redusere barrieren både for kandidatene og arbeidsgivere som ønsker å ansette dem. KS har utfordret Arbeids - og inkluderingsdepartementet (AID). I november 2023 fikk KS tilbakemelding fra AID om at det var positivt at kommunene utnytter handlingsrommet som foreligger til å gjøre unntak fra kvalifikasjonsprinsippet, slik at utsatte grupper kommer enklere inn i arbeidslivet. Det ligger mer informasjon om handlingsrommet på KS sine nettsider: Unntak fra kvalifikasjonsprinsippet - KS.
Kvalifisering og opplæring på ordinære arbeidsplasser er et av de mest virkningsfulle tiltakene for unge utsatte. Ulike bransjer har behov for kvalifisert arbeidskraft, men opplever mange arbeidssøkere med lav fagkompetanse og manglende evne til å imøtekomme krav i arbeidslivet. Noen av de arbeidssøkende har sammensatte helse- eller språkutfordringer, som virksomhetene ikke har kompetanse eller ressurser til å håndtere.
I Ung start Elkem er det utviklet en modell og samarbeidsform som gjør det enklere for arbeidsgiver å inkludere og kvalifisere unge som trenger et mer fleksibelt opplæringsløp enn den ordinære fag- og yrkesopplæringen.
Gjennom Ung Start Elkem blir det enklere for arbeidsgiver å rekruttere etterspurt arbeidskraft. Satsingen har gode resultater for kandidater og bedrift, men er testet i et mindre omfang. Gjennom satsingen er det skapt en felles forståelse for bedriftenes behov for et koordinert støtteapparat. Modellen videreutvikles på jobbskolen i samarbeid med forskningsmiljøet NORCE, Nav, fylkeskommunen, kommunen og flere bedrifter inviteres med.
I arbeidsledermodellen KIMU helsefag er det utviklet en modell hvor arbeidsleder tar oppgaven med å følge opp kandidater fra Nav på arbeidsplasser i omsorgssektoren. Arbeidslederen er en dedikert person stasjonert på arbeidsstedet som har relevant fagkompetanse, og kompetanse på arbeidsinkludering. Hen legger til rette for gode kvalifiserings - og inkluderingsarenaer. Modellen er utviklet i samarbeid mellom Kristiansand kommune, Nav og Agder fylkeskommune. Ordningen er arbeidsplassbasert og ikke individbasert, som andre ordninger. Modellen er en prøveordning i flere omsorgssentre i Kristiansand, og i bygg og anleggsbransjen i kommunen.
Det er gjennomført en organisatorisk tilrettelegging i Arbeidsledermodellen KIMU Helsefag mellom kommune, Nav og Agder fylkeskommune/Karrieresenteret i Agder. Samarbeidet har fått ønsket effekt både for kandidaten, arbeidsgiver og samfunnet. Satsingen har gode resultater, og mange kandidater har gått videre til skole og jobb. Gjennom ordningen rekrutteres arbeidskraftreserven, som både den enkelte, arbeidsgiver og samfunnet tjener på.
Satsingen øker kapasitet til å kvalifisere kandidatene fra Nav på arbeidsplassene og det blir enklere for arbeidsgiver å rekruttere etterspurt arbeidskraft. Satsingen er løftet opp som et virkningsfullt tiltak i kommune, Nav og fylkeskommunen, men har foreløpig bare midlertidig finansiering. Slik lovverket er i dag har ikke Nav anledning til å ta rollen som arbeidsleder innenfor egne rammer, og arbeidslederen har i prosjektperioden blitt finansiert av andre midler. Denne utfordringen er blant annet løftet i høringsinnspillet til stortingsmelding 33 hvor det ønskes å utvide handlingsrommet til Nav i lovverket knyttet til tiltak i egenregi.
Flere i arbeid sitt oppdrag har vært å formidle kunnskap for å fremme vilje og motivasjon, slik at enda flere arbeidsgivere og arbeidsplasser i større grad blir en arena for opplæring, kvalifisering og mestring. Vi har jobbet med tiltak for å mobilisere arbeidsplasser til å øke sin kompetanse på inkludering av de unge. Vi har ønsket å finne frem til tiltak som kan styrke motivasjonen hos arbeidsgivere til å rekruttere unge som ikke er i skole og jobb, for å dekke fremtidig behov for arbeidskraft. Virksomheter har fått tilbud om kurs innen mangfoldsledelse og inkludering Det er i programperioden arrangert ulike kurs i mangfoldsledelse i regi av Næringsforeningen i Kristiansandsregionen, Fylkeskommunen og Kristiansand kommune. Det har også vært arrangert samlinger for mentorer i bedrift i samarbeid med Senter for yrkesfag. På samlingene har private og offentlige virksomheter deltatt sammen med representanter fra virkemiddelapparatet.
Kursene har hatt et innhold som formidler hvorfor mangfold lønner seg og har tilført virksomheten kompetanse på viktige elementer i relasjonsarbeidet med målgruppen unge utsatte i virksomhet.
Det er gradvis utviklet et mer ressursfokusert språk i ulike virksomheter og i samarbeidet med Nav og andre aktører. Virksomhetene trenger arbeidskraft og må tenke nytt omkring rekruttering. Nav har tilgjengelig arbeidskraft, men bedriftene må i større grad kvalifisere aktuelle kandidater selv på arbeidsplassene. Økt samarbeid mellom skole og arbeidslivet gir virksomhetene innsikt og kompetanse.
Ungdomsskolene og ulike virksomheter har økt samarbeidet omkring tilbud til elever om arbeidsuke og bedriftsbesøk. Dette gir bedriftene innsikt i mangfoldet av unge som er i skole i dag.
For virksomhetene som har tatt imot arbeidsleder fra Nav på arbeidsplassen, er effekten økt inkluderingskompetansen for ansatte og ledere. Motivasjonen for å tilby læreplasser til kandidatene og ansette dem er økt.
Det er mobilisert virksomheter som ønsker å investere i unge
I regi av Næringsforeningen er det etablert en ressursgruppe med ni engasjerte næringslivsledere. Ressursgruppen «Flere i arbeid» bidrar med kunnskap og råd knyttet til hvordan mobilisere flere virksomheter til å investere i mangfold og rekruttering av unge som av ulike årsaker ikke er i skole eller arbeid. Aktiviteter som ressursgruppen har iverksatt for å mobilisere flere er holdningskampanjer, dele gode eksempler på våre nettsider. Gjennom prosjektene næringsforeningen har hatt ansvar for er det utviklet verktøy som skal gjøre det lettere for virkemiddelaktørene å mobilisere og samarbeide med virksomhetene.