Rask psykisk helsehjelp

KORT FORTALT

  • Rask psykisk helsehjelp er et gratis behandlingstilbud for personer over 16 år som opplever milde/moderate angst- og depresjonsplager, samt utfordringer rundt stress og søvn, og begynnende rus.
  • Tilbudet egner seg for deg som er motivert for å jobbe med endringsarbeid. Behandlingen er kortvarig, og du kan selv ta kontakt. 
  • Tilbudet omfatter ikke alvorlige psykiske lidelser, rus- eller selvmordsproblematikk.
  • RPH er ikke et akutt-tilbud. Ved behov for akutt hjelp ring fastlege eller legevakt 116 117.

Introduksjonskurs

I dette kurset på 2x2 timer undervises det i generelle tips for god psykisk helse, og gis en innføring i kognitiv atferdsterapi. Du vil lære deg teknikker for å håndtere vanskelige følelser og tanker på en mer hensiktsmessig måte.

Introduksjonskurset er anbefalt som vårt første steg, og gir et godt innblikk i RPH’s arbeidsmåte.

Kurset holdes i RPHs kurslokale, Kjøita 17. 

Oppstart:

Mandag 11.08 og 18.08 kl 13-15

Torsdag 28.08 og 04.09 kl 13-15

Torsdag 11.09 og 18.09 kl 13-15

Er kurs ikke aktuelt for deg har vi andre tilbud som gruppebehandling, veiledet (assistert) selvhjelp og korte samtaleforløp.

Kontaktskjema   

Behandlingstilbudet egner seg ikke for alle

  • Tilbudet omfatter ikke deg som har alvorlig psykisk lidelse, rus- eller selvmordsproblematikk.
  • Tjenesten er ikke et akuttilbud. Ved behov for akutt hjelp, ring fastlegen eller legevakta 116 117. 
  • Er du skoleelev? Ta først kontakt med din helsesykepleier på skolen eller oppsøk Helsestasjon for ungdom.
  • Er du student i Kristiansand? Vi anbefaler deg å først ta kontakt med Sia Helse
  • Tilbudet passer ikke for deg som er i behandling eller er henvist annen psykisk helsehjelp som for eksempel Distriktspsykiatrisk senter (DPS).
  • Har du mistet noen som står deg nær og trenger noen å snakke med har kommunen gode sorgtilbud.

    Sorggrupper.   

    Er du pårørende? 

Hvilket tilbud får du etter introduksjonskurset

Gruppebehandling

Ulike behandlingsgrupper for mestring av milde til moderate symptomer på angst, depresjon, og en gruppe for mestring av helse- og bekymringsangst Kartleggingssamtale gjennomføres før oppstart.

Vi starter opp i uke 37.

I 2025 skal det foregå et samhandlingprosjekt mellom Nav og Rask psykisk helsehjelp (RPH)

Rask psykisk helsehjelp (RPH) og Nav samarbeider for å gi tidlig og effektiv hjelp til personer som opplever lettere psykiske helseplager, som stress, angst eller depresjon, og som samtidig er sykemeldt eller står i fare for å bli det.

Målet med samarbeidet er å støtte den enkelte i å komme raskere tilbake i arbeid og hverdag, gjennom koordinert og målrettet oppfølging. Oppstart 21.08.

Les mer under "Er du nylig sykmeldt eller står i fare for å bli det" lenger nede på siden.

Veiledet selvhjelp

Veiledet selvhjelp er oppfølging i bruk av ulike selvhjelpsverktøy (filmer, bøker, nettbaserte programmer) Veiledet selvhjelp gir deg økt kunnskap, råd og konkrete verktøy.

RPH bruker Assistert selvhjelp, som er digitale behandlingsprogrammer hvor du kan jobbe med et spesifikt program hjemme samtidig som du får jevnlig veiledning av en terapeut, ofte på telefon

Assistert selvhjelp

Nettbasert behandling som gir deg økt kunnskap, råd og verktøy. Oppfølging og veiledning av behandler.

Samtaleterapi

Dette er individuelle samtaler.  Du forventes å jobbe med metode og verktøy mellom samtalene. Begrenset varighet. 

For helsepersonell og samarbeidspartnere 

  • Vi ønsker at innbyggeren selv tar kontakt med oss. Henvisning til Rask psykisk helsehjelp er ikke nødvending.
  • Vi diskuterer gjerne saker hvis du er usikker send en e-post eller ring.
  • Vi kan sende epikrise ved behov og etter avtale med den enkelte.
  • Det er ikke mulig å sende e-link til oss.

Husk å ikke sende sensitiv informasjon på e-post.

Om Rask psykisk helsehjelp 

 

Behandlingsmodell.jpg

Rask psykisk helsehjelp (RPH) består av et team som tilbyr psykisk helsehjelp for personer over 16 år, bosatt i Kristiansand kommune. Tilbudet er for deg som opplever milde/moderate angst- og depresjonsplager, eller utfordringer hverdagen knyttet til stress og søvnproblematikk.

Vår helsehjelp er basert på kognitiv terapi og egnet for deg som ønsker å jobbe med seg selv. Formålet er å lære nye strategier for å mestre utfordringer i livet. Terapien retter seg mot problemløsning og innsikt i sammenhengen mellom tanker, handlinger, følelser og atferd.

Hovedtilbudene hos RPH er kurs, grupper og veiledet selvhjelp. I noen få tilfeller tilbys det kortvarige samtaleforløp, men også her vil samtalene basere seg på kognitiv terapi og konkrete verktøy. Gjennomsnittlig oppfølgingstid er 6-8 uker.

Tilbudet er gratis og du trenger ikke henvisning fra lege. Det er viktig med høy grad av motivasjon og ønske om endring for å kunne nyttiggjøre seg tilbudet.

Våre tilbud baserer seg på mixed-care modellen, som betyr at tilbudet vurderes individuelt, og gjerne kan veksle mellom kurs, grupper, veiledet selvhjelp og individuelle samtaler.

Norsk forening for kognitiv adferdsterapi   

Innslag på NRK  

Om våre gruppetilbud

Vi har ulike gruppetilbud hos RPH. Gruppene ledes av to terapeuter, og tar for seg psykoedukasjon rundt gitt tematikk, refleksjonsoppgaver, hjemmeoppgaver og samtale i gruppa.

I noen av gruppene er det økt fokus på fysisk aktivitet. 

Som gruppedeltaker er det viktig å vite at du betyr en forskjell for andre deltakere. Din erfaring og kunnskap kan være til oppmuntring og inspirasjon for andre i gruppen. Det er dette som gjør at grupper har så god effekt.

Mange kan kjenne seg skeptiske til gruppeterapi i starten, men erfaringer tilsier at man tidlig blir trygg i en gruppe og kjenner på et fellesskap, samt at det er fint å treffe andre som er i liknende situasjoner.

Gruppene går over ca 6 uker der samlingene er på to timer hver uke. Gruppenes størrelse er på 8-10 personer. Alle våre gruppetilbud er gratis.

Gruppe for nylig sykemeldte - Samhandlingsprosjekt

Tilbudet er rettet mot deg som:

Har lettere psykiske helseplager som påvirker din hverdag eller arbeidsevne.
Er sykemeldt eller står i fare for sykemelding.
Ønsker hjelp til å komme tilbake i arbeid eller forebygge sykefravær.

Gjennom samhandlingsprosjektet kan du få:

  • Rask tilgang til hjelp: Ved å delta i prosjektet vil du få muligheten til å få samtidig oppfølging fra Nav i tillegg til RPH sitt behandlingstilbud i form gruppe, veiledet selvhjelp eller individuelle samtaler.
  • Helhetlig oppfølging: RPH tilbyr evidensbasert behandling, som for eksempel kognitiv terapi, i kombinasjon med veiledning fra Nav om arbeid og rettigheter.
  • Tilpassede tiltak: Fokus ligger på å tilrettelegge både arbeid og behandling, slik at du kan mestre hverdagen og eventuelt gradvis komme tilbake i jobb.

Hvorfor velge dette tilbudet?

Forskning viser at tidlig innsats og god koordinering mellom helse- og arbeidsrettede tjenester gir bedre resultater både for individet og samfunnet. Gjennom dette samarbeidet får du et tilbud som tar hensyn til hele situasjonen din, med mål om å redusere belastninger og øke mestring.

Gruppa for nylig sykemeldte har oppstartsdato 21.08 kl 09-11

Gruppen formål er primært jobbfokusert behandling, med samtidig oppfølging fra Nav. Man vil i gruppen fokusere på den positive helseeffekten av det å være i arbeid.

Gruppen er rettet mot personer som nylig er sykemeldt, eller står i fare for å bli sykemeldt, med milde til moderate symptomer på angst, depresjon eller stress/utbrenthet.

Vi vil mellom gruppesamlingene benytte oss av Assistert selvhjelp «Tilbake til jobb», som er et selvhjelpsprogram. Det er viktig å understreke at dette verktøyet fokuserer mest på bevissthet og teknikker som kan gi bedre mestring av jobbsituasjonen.

Ta kontakt med Silje i RPH eller Janne i Nav dersom du tenker dette er aktuelt for deg.

Janne Stenberg Skuland: 40108317

Silje Gauslaa: 48207326

Bilde1.jpg

Janne Stenberg Skuland og Silje Gauslaa, foto: Kristiansand kommune.

Sammen bidrar NAV og RPH til å styrke mestring og livskvalitet – for deg og din fremtid!

 

Mestringsgruppe for helse- og bekymringsangst

Oppstart 08.09.25 kl 13-15

Gruppen passer for

  • Personer som har tendens til plagsomme og hemmende bekymringer, for eksempel om egen eller andres helse.
  • Personer som bruker mye tid og krefter på å følge med på og å sikre seg mot mulige farer, og som ofte tenker katastrofetanker om forhold som vekker lite bekymring hos andre.
  • Personer som opplever stadige bekymringer; når en bekymring løser seg blir man opptatt av en ny.

Møtene veksler mellom forklaringer fra terapeutene, samtaler og oppgaver i gruppen, og hjemmeoppgaver. Metodene er basert på kognitiv terapi, og skal gi deltakerne verktøy til å begrense bekymringsfull overtenkning.

Vi forventer at deltakerne jobber aktivt med oppgaver både i møtene og mellom møtene.

Mestringsgruppe for depresjon

Oppstart 09.09.25 kl 13-15

Gruppeterapi i kognitiv terapi for depresjon kombinerer kognitiv terapi med støtte fra andre i en gruppe. Deltakerne lærer å identifisere og endre negative tankemønstre som bidrar til depresjon, samt utvikle mestringsstrategier for å håndtere vanskelige følelser.

Det blir også fokus på hvordan handling og endring av atferd/atferdsmønster kan påvirke depresjonen.

Behandlingen følger et strukturert behandlingsopplegg fra assistert selvhjelp, og man får utdelt et arbeidshefte. Det vil også være stort fokus på hjemmearbeid mellom hver samling, dette for å teste ut nye kognitive verktøy, samt få nye erfaringer som kan være nyttig å ta med seg inn i til gruppa.

Mestringsgruppe for angst

Oppstart 10.09.25 kl 13-15

Dette er en mestringsgruppe for mennesker med symptomer på angst. Her vil du lære mer om blant annet sosial angst og hvordan håndtere angsten i hverdagen med bruk av kognitiv atferdsterapi.

Du vil også lære om hvordan endring av tankene våre kan påvirke følelser, kroppslige reaksjoner og atferd.

Gruppen vil ha fokus på atferdseksponering og hjemmeoppgaver mellom samlingene hvor vi tar utgangspunkt i dine egne mål.

Samtaleterapi 

Dette er individuelle samtaler.  Du forventes å jobbe med metode og verktøy mellom samtalene. Begrenset varighet. 

Veiledet selvhjelp

Veiledet selvhjelp er oppfølging i bruk av ulike selvhjelpsverktøy (filmer, bøker, nettbaserte programmer) Veiledet selvhjelp gir deg økt kunnskap, råd og konkrete verktøy.

RPH bruker Assistert selvhjelp, som er digitale behandlingsprogrammer hvor du kan jobbe med et spesifikt program hjemme samtidig som du får jevnlig veiledning av en terapeut, ofte på telefon

Assistert selvhjelp

Nettbasert behandling som gir deg økt kunnskap, råd og verktøy. Oppfølging og veiledning av behandler.

 

Kontaktinformasjon