ABC opplæring i Agder

ABC-opplæringen er tiltak for kompetanseutvikling i kommunale helse- og omsorgstjenester.

Hvordan jobbes det med ABC-opplæring i Agder? 

/se kortfilmen for inspirasjon/

ABC-opplæring

ABC-opplæringen er et tiltak for kompetanseutvikling i kommunale helse og omsorgstjenester. Opplæringen omfatter ABC-permer i ulike fagområder, tverrfaglige arbeidsgrupper på arbeidsplassen og halvårlige fagseminar med undervisning. Opplæringen starter med et heldagsseminar på høsten.

Gjennom året jobbes det i grupper med ABC-permen. Disse gruppene arbeider selvstendig, men det er mulig å få støtte av ABC-kontakten hvis man har behov for det. På våren får alle deltakerne et nytt heldagsseminar.

Det er opp til hver gruppe å bestemme hvor lang tid de ønsker å bruke på ABC-permen, men det er vanlig å bruke omtrent ett skoleår. Permene består av mellom 10-12 hefter pr perm, med unntak av to permer som består av 6 hefter. Hver deltaker mottar et ABC-bevis fra Aldring og helse for godkjent gjennomføring.

Agder har vært det fylket i landet med flest kursdeltakere i ABC-opplæring de siste årene. Vi håper å få med enda flere!

Nasjonalt senter for Aldring og helse  er leverandør av ABC-opplæringen, og er det nasjonale kompetansemiljøet på aldring og helse i Norge.

Du kan lese mer om ABC opplæringen her

Informasjon og datoer for fagseminarer

Digitale brosjyren om ABC-opplæring finner du her

Informasjon om ABC-opplæring i Kristiansand kommune.

ABC-opplæring omfatter følgende kompetanseområder:

Demensomsorgens ABC

Demensomsorgens ABC er samlet i to permer. Permene gir nødvendig og oppdatert kunnskap om demens og miljøbehandling til alle yrkesgrupper som jobber med personer med demens.

Kontaktperson: Anne Marte Klem, fagkoordinator i demens

Eldreomsorgens ABC

Eldreomsorgens ABC gir økt kunnskap om aldringsprosesser. Permene gir nødvendig kompetanse for kvalitetsbasert arbeid i eldreomsorgen i kommunen. Eldreomsorgens ABC gir mulighet til fordypning i Geriatri, Funksjonshemning og psykiske sykdommer.

Eldreomsorgens ABC gir kunnskap om hva det betyr å jobbe i eldreomsorgen, og hvilke utfordringer en kan møte i tjenestene. Permene gir kunnskap om hvordan du som helsearbeider møter personer med ulike aldersrelaterte utfordringer.

Kontaktperson: Anne Marte Klem, fagkoordinator i demens

Utviklingshemming - Mitt livs ABC

Mitt livs ABC handler om tjenester til personer med utviklingshemming gjennom livsløpet. Jobber du med barn, voksne eller eldre i for eksempel barnehage, skole, tilrettelagte arbeidsplasser eller i bofellesskap, er dette kompetansehevingsløpet for deg.

Mitt livs ABC utarbeides av Aldring og helse på oppdrag av Helsedirektoratet. Formålet er å styrke kompetansen i tjenestene til personer med utviklingshemming. Mitt livs ABC er forankret i Meld. St. 45 (2012-2013) Frihet og likeverd – Om mennesker med utviklingshemming. Materiellet omfatter en grunnleggende opplæring i viktige temaer innen tjenesteyting til personer med utviklingshemming.

Kontaktperson: Irene Larsen Linjord

Velferdsteknologiens ABC

ABC-programmet består av fem emner som bygger på hverandre.

Målet for opplæringen er å gi deltagerne forståelse for:
•hvilke utfordringer vi står overfor
•hvorfor endringer bør skje nå
•hvilke roller ansatte har i de ulike fasene av endringsprossesene

Emnene i ABC-programmet dekker sentrale tema som lovverk og etikk, metoder for karlegging av brukerbehov og eksempler på teknologiske løsninger som er i bruk i kommunene i dag. I tillegg er det også vektlagt å vise hvordan kommunen kan teste ut velferdsteknologi i praksis, hva som kreves av oppfølging og evaluering underveis, samt hvorfor det er viktig å dokumentere erfaringer fra utprøvingen av de ulike teknologiske løsningene.

Les mer om Velferdsteknologiens ABC her.

Kontaktperson: Christina H Paulsen , fagkoordinator USHT

ABC Musikkbasert miljøbehandling - 

Det er nå to permer innen musikbasert miljøbehandling:

  • Musikkbasert miljøbehandling - eldre/demensomsorg
  • Musikkbasert miljøbehandling - utviklingshemming

Begge disse permene tar det ca 1/2 år å gjennomføre.

Kontaktperson: Irene Larsen Linjord