Foto: Anders Martinsen fotografer
Hvis du har behov for en tverrfaglig oppfølging etter sykdom, skade eller funksjonsnedsettelse kan rehabilitering være aktuelt for deg.
Snakk med fastlegen din eller annet helsepersonell hvis du er usikker. De kan veilede og hjelpe deg å søke om rehabilitering.
Det avhenger av dine mål. Rehabilitering skal være planlagt med tydelige mål og et avklart forløp. Du setter egne mål sammen med fagpersoner. Ulike fagpersoner vil være involvert i rehabiliteringen, alt etter situasjonen du er i.
Rehabilitering kan foregå både i ditt eget hjem eller på institusjon. Hjemme kan du få enten hverdagsrehabilitering eller rehabilitering i hjemmet.
Hverdagsrehabilitering passer for deg som bor hjemme i egen bolig eller omsorgsbolig som har fått et fall i funksjon og problemer med å mestre hverdagsaktiviteter. Du må være motivert til å gjøre en innsats for å nå målene du har satt deg.
Hovedfokus i hverdagsrehabilitering er på å mestre hverdagsaktiviteter og forebygge funksjonsfall.
Rehabiliteringen foregår i 4 uker. Du vil få oppfølgning av et tverrfaglig team. Hjemmetjenesten er ofte en samarbeidspartner ved hverdagsrehabilitering.
Brosjyre hverdagsrehabilitering
Rehabilitering i hjemmet passer for deg med ny skade/sykdom hvor rehabilitering kan gjennomføres i hjemmet. Fokus vil være å gjennvinne ferdigheter etter sykdom/skade.
Du kan få denne rehabiliteringen etter at du er utskrivningsklar fra sykehus eller døgnrehabilitering. Det passer også for deg som bor hjemme og har sammensatte og komplekse utfordringer, eller dersom du står i fare for å få et funksjonsfall.
Du må være i stand til å delta aktivt i egen rehabilitering.
Rehabiliteringen foregår i 8 uker eller mer. Du vil får oppfølging av et tverrfaglig team.
Brosjyre hjemmebasert rehabilitering
Dersom du har behov for intensiv oppfølging og har vanskelig for å gjennomføre rehabiliteringen hjemme kan du få innvilget rehabilitering på institusjon. Du vil få tverrfaglig oppfølging. På Institusjon varer rehabiliteringen inntil 3 uker.
Når det ikke lenger er behov for rehabilitering i institusjon, men det fortsatt er et videre behov for rehabilitering, kan du få tilbud om videre rehabilitering i hjemme i enten 4 eller 8 uker.
Du søker om rehabilitering på eget søknadsskjema for tjenester som sendes til:
Kristiansand kommune
Forvaltning og koordinering
Postboks 4, 4685 Nodeland
Link til digitalt søknadsskjema
Søknadsskjema (pdf)
Søknadsskjema (word)
Du kan også kontakte Innbyggertorg for å få hjelp til å søke. Hvis en annen søker på vegne av deg, må vedkommende ha fullmakt.
Forvaltning og koordinering behandler søknaden og fatter vedtak.
Hverdagsrehabilitering og rehabilitering i hjemmet er tjenester som er gratis.
Du betaler en egenandel for døgnopphold på institusjon. For tiden er egenandelen på 165 kroner pr. døgn.
Hvis det er vanskelig å forstå innholdet i vedtaket du har mottatt tar du kontakt med saksbehandler som har underskrevet på vedtaket.
Hvis du ikke er fornøyd med vedtaket, kan du klage. Dette gjelder både dersom du er uenig i omfanget av vedtaket, eller hvis du har fått avslag på søknaden.
Kommunen ved Innbyggertorg kan gi veiledning i hvordan du kan klage.
Utfylt Klageskjema sendes til kommunen, som vurderer saken på nytt. Dersom kommunen ikke tar klagen til følge, blir saken sendt til videre til Statsforvalteren for endelig avgjørelse.
Du kan henvende deg til Pasient- og brukerombudet dersom du har behov for råd, veiledning og informasjon om dine rettigheter som bruker eller pårørende
Pasient- og brukerrettighetsloven
Helse- og omsorgstjenesteloven
Tlf: 38 07 50 00