Brukerstyrt personlig assistanse (BPA)
Intensjonen med brukerstyrt personlig assistanse er at du kan styre din egen hverdag med hjelp av assistenter. For å være i målgruppen må du ha et stort og langvarig hjelpebehov. Generelt må du være i stand til å være arbeidsleder for dine assistenter. Foreldre til barn med funksjonsnedsettelse kan også være arbeidsledere, når barna er innvilget brukerstyrt personlig assistent.
Du må ha selvinnsikt og ressurser til aktivt liv i og utenfor boligen. Du må være aktiv i å rekruttere dine assistenter, kunne organisere hjelpen, sette opp turnus og veilede dine assistenter. Du må være flink til å skape gode relasjoner mellom deg og assistentene
Du betaler kun for timer knyttet til praktisk bistand.
Din husholdnings samlede inntekt avgjør hvor mye du skal betale.
Du betaler per time, men aldri mer enn maksbeløpet for din inntekt
For å få brukerstyrt personlig assistanse, må du søke på eget søknadsskjema som sendes til:
Kristiansand kommune
Forvaltning og koordinering
Postboks 4, 4685 Nodeland.
Link til digitalt søknadsskjema
Du kan også kontakte Innbyggertorg for å få hjelp til å søke. Hvis en annen søker på vegne av deg, må vedkommende ha fullmakt.
Forvaltning og koordinering behandler søknaden og fatter vedtak.
Når du får innvilget brukerstyrt personlig assistanse (BPA) må du, eller noen som står deg nær, være arbeidsleder:
Dette innebærer:
Som arbeidsleder kan du i prinsippet styre hvilke oppgaver assistentene skal utføre, hvor og til hvilken tid hjelpen skal gis, så lenge det er innenfor rammene for omfang og innhold i vedtaket ditt. Du skal få god veiledning og opplæring av den leverandøren du velger.
Oversikt over leverandører av BPA som arbeidsledere kan velge blant, finnes på nettsiden for fritt brukervalg.
Hvis det er vanskelig å forstå innholdet i vedtaket du har mottatt tar du kontakt med saksbehandler som har underskrevet på vedtaket.
Hvis du ikke er fornøyd med vedtaket, kan du klage. Dette gjelder både dersom du er uenig i omfanget av vedtaket, eller hvis du har fått avslag på søknaden.
Kommunen ved Innbyggertorg kan gi veiledning i hvordan du kan klage.
Utfylt Klageskjema sendes til kommunen, som vurderer saken på nytt. Dersom kommunen ikke tar klagen til følge, blir saken sendt til videre til Statsforvalteren for endelig avgjørelse.
Du kan henvende deg til Pasient- og brukerombudet dersom du har behov for råd, veiledning og informasjon om dine rettigheter som bruker eller pårørende
Pasient- og brukerrettighetsloven
Helse- og omsorgstjenesteloven
Informasjon fra helsedirektoratet
Tlf: 38 07 50 00