Trafikksikkerhet

Trafikksikkerhetsplan

Bystyret vedtok 22.03.23 trafikksikkerhetsplan for kommunen som gjelder for perioden 2022-2026.

Planen har tiltaksliste for holdningskapende arbeid og for fysiske tiltak på kommunale veier samt fylkes- og riksveier.

Fylkeskommunen og Statens vegvesen er ansvarlig for tiltak på fylkes- og riksveier. Når de prioriterer hvilke tiltak som skal gjennomføres bruker de kommunenes trafikksikkerhetsplaner som utgangspunkt.

Kommunen er ansvarlig for tiltak på kommunale veier, handlingsplanen angir hvilke prosjekter som er prioritert.

Tiltak som omhandler drift, skilting,gangfelt og fartshumper på kommunale veier  er ikke med i handlingsplanen. Slike saker behandles fortløpende, se under om søknadsprosesser og behandling.

Trafikksikkerhetsplan 2022-2026 ( PDF)

Vedtak  bystyret 22.03.23 ( PDF)

Hvem har ansvar for veien?

I meldinginssystemet vår Meld fra vises det med fargekoder hvem som har ansvar for driften av de ulike veiene (zoom ned i kartet for å få opp fargekodene). Enkelte feil kan forekomme.

Meld fra

Kommunen har ansvar for kommunale veier. 

Fylkeskommunen og Statens vegvensen har ansvar for henholdsvis fylkesvei og riksvei/europavei.

Veilaget eller brukere av veien som har ansvar for  private veier. Dette gjelder selv om kommunen er grunneier.

Fartshumper eller fartsdempende tiltak

Kommunen benytter i hovedsak fartshumper som fartsdempende tiltak . På bussveier benyttes også fartsputer.

Søknad om fartsdempere i boligveier kan  sendes skriftlig fra velforeningen din. Du kan også sende inn en underskriftsliste fra berørte beboere dersom det ikke finnes velforening i området ditt.

Søknad kan sendes til post.byutvikling@kristiansand.kommune.no

Vanligvis vil vi måle farten for å kartlegge fartsnivået på det aktuelle stedet. Som regel sier vi ja til å lage fartshumper hvis fartsnivået ligger over 35 km/t. Vi legger ikke fartshumper i bratte bakker.

Våre forslag til nye humper merkes i asfalten og kunngjøres med to ukers merknadsfrist.

Søkere som får avslag får beskjed fra oss. Avgjørelse om humper er ikke enkeltvedtak etter forvaltningsloven. Det betyr at du ikke kan klage på vedtaket.

Søknad om fartsdempere i buss- og samleveier har en mer omfattende saksgang og blir sendt på høring til bl.a. utrykningsetater og transportorganisasjoner.

Klipping av hekker, busker og trær langs offentlig vei

Dårlig sikt er en viktig årsak til mange skader langs vei. Spesielt utsatt er barn som ikke synes like godt bak høye hekker.

Alle huseiere eller brukere av eiendom har ansvar for at vegetasjonen ikke skaper trafikkfarlige forhold. Det betyr at du må klippe hekk og busker ved din avkjørsel, langs veien og i kryss.

Krav til sikt i avkjørseler og kryss er angitt i kommunens veinormal (PDF)

Publikum som ser trafikkfarlig vegetasjon langs vei eller i veikryss kan melde fra enten på e- post eller Meld fra. Dersom vegetasjonen henger over kommunal grunn eller plassert i siktsoner som er regulert vil vi ta kontakt med huseier og eventuelt gi varsel om klipping. Dersom vegetasjonen er i plassert i kryss der siktsonen ikke er regulert er saksbehandlingen mer omfattende.

Søknad om skilt

Søknader om endring eller nye skilt  kan sendes skriftlig fra velforeninger, eller skoler og barnehager. Du kan også sende inn en underskriftsliste fra berørte beboere dersom det ikke finnes velforening i området ditt.

Barn leker skilt er ikke et offentlig godkjent skilt etter skiltforskriften og kan derfor ikke settes opp langs kommunal vei. Effekten av et slik skilt er også begrenset. 

Skilt som er satt opp uten tillatelse fjernes.

Skiltsøknader behandles av ingeniørvesenet, politiet, parkeringsenheten og Statens vegvesen i egne møter. Referat fra møtene sendes søkere med konklusjon på hver enkelt sak og en kort begrunnelse. Statens vegvesen har skiltmyndighet for de fleste skilt.

Søknad kan sendes til post.byutvikling@kristiansand.kommune.no

Gangfelt

Kristiansand kommune har mange henvendelser som gjelder ønske om gangfelt. Gangfelt er ikke alltid et trafikksikkerhetstiltak. Forskning viser at det er mange bilister som ikke stopper for gangfelt, spesielt der det er lite trafikk, samtidig som fotgjengere er mindre påpasselige når de krysser veien ved gangfelt. Gangfelt kan derfor ofte gi en falsk trygghet. Vi bruker gangfeltkriteriene til Statens vegvesen for å avgjøre om det skal etableres gangfelt, vurderingene gjøres i samarbeid med politiet og Statens vegvesen.

Søknader om gangfelt  kan sendes skriftlig fra velforeninger, eller skoler og barnehager. Du kan også sende inn en underskriftsliste fra berørte beboere dersom det ikke finnes velforening i området ditt.

Trafikkspeil

Kristiansand kommune setter ikke opp trafikkspeil og vi tillater heller ikke at dette gjøres i privat regi på kommunal vei. Bakgrunn for dette er at speilene har en overflate som gjør det vanskelig å vurdere fart og avstand. Det er ofte også vanskelig å oppdage syklister og fotgjengere, spesielt barn, i slike speil. Speilene er utsatt for dugg, frost og hærverk. Dette gjør at speilene er en upålitelig informasjonskilde og lett gir en falsk trygghetsfølelse

Skader og mangler på vei

Skader på kommunal vei som feks hull i veibanen, tette sluk, vegetasjon som hindrer sikt med mer, kan meldes fra om her:

Meld fra

Kontaktinformasjon