Bli med på årets største frihetsfest

Nå har lag og foreninger meldt seg på til borgertoget, og russen har meldt fra om hvilke kjøretøy som skal være med i toget. Nå er det bare å glede seg til en tradisjonsrik 17. mai-feiring med barnetog, borgertog og andre arrangementer.

17. mai utvalget fotografert 27. februar 2024. Foran fra venstre: Grethe Holberg (SP), Anna Nawrotzka (FrP) og Ingrid Wikstad Gundersen (KrF). Bak fra venstre: Evren Ünal (MDG), Tom Løchen (H), leder Abdullahi M. Alason (AP), Roger Karstensen (PS) og Lisan Gjendem (sekretær i utvalget). Foto: Kristiansand kommune

17. mai-utvalget fotografert 27. februar 2024. Foran fra venstre: Grethe Holberg (Sp), Anna Nawrotzka (FrP) og Ingrid Wikstad Gundersen (KrF). Bak fra venstre: Evren Ünal (MDG), Tom Løchen (H), leder Abdullahi M. Alason (Ap), Roger Karstensen (Partiet Sentrum) og Lisan Gjendem (sekretær i utvalget). Foto: Kristiansand kommune 

— Vi vil skape en feiring som er inkluderende og minneverdig for alle 

— Vi vil skape en feiring som er inkluderende og minneverdig for alle, sier Lisan Gjendem, sekretær for 17. mai-utvalget i Kristiansand kommune. 

Hun forteller at 17. mai-utvalget og bydelskomiteene er godt i gang med planleggingen av årets nasjonaldag. 

— I år har vi et engasjert utvalg, som ledes av Abdullahi M. Alason. Utvalget gleder seg veldig til å gjennomføre en tradisjonell 17. mai-feiring, sier Gjendem. 

Bydelskomiteene har sammen med 17. mai-utvalget gjennomført oppstartsmøte. Det er bydelene Kringsjå, Flekkerøy, Hånes, Justvik, Torridal og Mosby, Tveit, Vågsbygd sentrum, Ytre Vågsbygd, Finsland, Søgne og Nodeland som har egne arrangementer. 

— Vi er en gjeng med dedikerte 17. mai elskere, som stiller opp år etter år i komiteen. I Vågsbygd er det Vågsbygd skolekorps som lager den store festen, samt skolene som har sine egne arrangementer. Vi er så glade for at korpset lager fest for bydelen, forteller Karin Møll Abrahamsen, som leder 17.mai-komiteen i Vågsbygd sentrum.

17. mai-feiring i Kvadraturen, Kristiansand (2022). Foto: Kjell Inge Søreide

17. mai-feiring i Kvadraturen, Kristiansand (2022). Foto: Kjell Inge Søreide

Tor Marius Markussen, som leder 17. mai-komiteen i Nodeland, forteller at bydelskomiteen har arbeidet iherdig etter oppstartsmøtet og er i full sving med å spikre årets program på Nodeland.

— Frivillige foreldregrupper, skolene, menighetene og lokale lag fra bygda har vært uvurderlige i arbeidet, og deres bidrag på dugnad har virkelig satt fart på forberedelsene. Med solide kjøreplaner og rutiner på plass, ser vi med stor glede frem til å feire 17. mai sammen med hele Kristiansand, sier Markussen og tilføyer:

— Vi skal ha et nytt møte med de frivillige før påske, og vi er optimistiske med tanke på å skape en feiring som både er inkluderende og minneverdig for alle i Kristiansand. 

17. mai-feiring i Kristiansand i 2022. Foto: Kjell Inge Søreide

17. mai-feiring i Kristiansand i 2022. Foto: Kjell Inge Søreide

— Minner oss om hvor skjør freden er

Leder av 17. mai-utvalget, Abdullahi M. Alason, poengterer at det nå er viktigere enn noensinne å samles for å feire demokratiet og vise takknemlighet for friheten vi har. Krigen i Ukraina og Gaza har berørt oss alle, og det minner oss om hvor skjør freden er.

— 17. mai skal være en inkluderende og mangfoldig feiring, der vi alle deltar for å styrke samholdet og verdsette de verdiene vi har i samfunnet vårt. La oss feire med stolthet og glede, og la oss huske hvor heldige vi er som kan markere denne dagen fritt og trygt, sier Alason. 

— La oss løfte frem fellesskapet og sammen stå sterke i takknemlighet for det vi har. Vi ses på Markens og i alle bydelene, avslutter Alason. 

Kontaktinformasjon 

Leder av 17. mai-utvalget, Abdullahi M. Alason, tlf. 90 52 54 34.
Sekretær for 17. mai-utvalget, Lisan Gjendem, tlf. 48 11 43 29.

Påmelding til borgertoget: Fristen er utgått

Fristen for påmelding er utgått.

Nærmere informasjon angående oppmøte for kjøretøy i borgertoget blir sendt ut pr e-post. Flere retningslinjer finner du inne på skjemaet. Husk å oppgi hvis ditt lag eller forening har jubileum. 

NB! Husk å melde på musikkanlegget ditt i skjemaet. Uregistrerte anlegg har forårsaket uønsket misnøye tidligere. Rekkefølgen i toget legges opp til at det skal være musikk for alle. Uregistrert musikk som overdøver annen musikk kan oppleves som forstyrrende.  

Salgsplass i Kvadraturen: Fristen er utgått

De som ønsker salgsplass i Kvadraturen må sende en søknad til post.arrangement@kristiansand.kommune.no innen 1. april. Prisen er 5500 kroner.

Påmelding til russens kjøretøy: Fristen er utgått 

Fristen for påmelding er utgått.

Russen kan nå melde på kjøretøy til borgertoget, og fristen for påmelding er 1. april. Russen med kjøretøy avslutter hele borgertoget, og det er bare påmeldte og forhåndsgodkjente kjøretøy som kan delta. 

Tegnekonkurransen: Fristen er utgått 

Stadig færre skoler deltar i kommunens tradisjonelle tegnekonkurranse, der vinnertegningene presenteres i 17. mai-programmet. 

— De senere årene har vi sett at stadig færre skoler sender inn bidrag til tegnekonkurransen. Vi ønsker å holde liv i denne hyggelige tradisjonen, og håper at flere skoler vil engasjere seg og oppmuntre hvert klassetrinn til å delta, sier Gjendem.

— 17. mai er barnas dag, og nettopp derfor er det så viktig at barna våre som lever i fred og frihet, får utløp av egne tanker og refleksjoner i en tid hvor vi i nyhetsbildet daglig blir minnet på uroligheter og krig i verden, avslutter Gjendem. 

Frist for å sende inn bidrag til tegnekonkurransen var 5. april. Slik som i fjor henges vinnertegningene opp i Rådhuskvartalet. 

Alle fjorårets vinnerbidrag stod utstilt i Rådhuskvartalet. Foto: Kristiansand kommune

Fjorårets vinnerbidrag. Foto: Kristiansand kommune

Statens vegvesen tilbyr gratis kontroll av russekjøretøy

— Vi er svært takknemlige overfor Statens vegvesen for deres bidrag til å sikre en trygg russetid gjennom gratis teknisk kontroll av russekjøretøy. Statens vegvesen gir også ut oblater til alle kjøretøyene som blir godkjent under kontrollen, sier Gjendem og legger til:  

— Vi oppfordrer alle russ og russebiler til å delta i både skoletoget og borgertoget! 

Her finner du oversikt over Statens vegvesens tidspunkt for gratis sjekk av russebil/buss (PDF-fil).