Fikk Carnegies heltemedalje

Adrian Framvik (18) fra Søgne mottok Carnegies bronsemedalje for heltedåder, på ordførerens kontor 4. november.

Framvik fikk Carnegies bronsemedalje og diplom etter to redningsaksjoner på Øvre Jegerbergsvann i Kristiansand i januar 2021. I løpet av to dager gikk to personer gjennom isen, og begge dagene var Framvik tilstede og bidro med å få personene opp av vannet.

Under følger begrunnelsen for medaljen:

"Adrian Framvik og en annen person sto på skøyter på Øvre Jegerbergsvann i Kristiansand da de hørte rop om hjelp. En mann i 50 årene hadde gått gjennom isen, og han klarte ikke å komme seg opp på egenhånd. Framvik (sammen med andre personer) klarte å trekke opp mannen fra vannet. Dagen etter dro Adrian og andre ungdommer for å skøyte igjen. Denne gangen hadde de med seg et tau for sikkerhets skyld, i tilfelle de selv eller andre skulle gå gjennom isen. De hadde satt seg ned for å drikke kakao da de hørte rop, og så at en mann hadde gått gjennom isen i nærheten av stedet dagen før. I samarbeid med andre brukte Framvik en planke og et tau for å redde mannen. De gikk så langt ut som de trodde isen var trygg, og derfra kastet de en planke med tau i enden til mannen. Tauet var for kort, og Adrian krabbet videre ut på isen med fare for sitt eget liv, mens en annen person holdt godt i beina hans."

Carnegies Heltefond i Norge ble opprettet i 1911 som en norsk del av det internasjonale Carnegie Hero Fund. Fondets formål er å påskjønne heltegjerninger utført i Norge og hvor vedkommende frivillig og med risiko eller fare for eget liv redder andre.

Ordfører Jan Oddvar Skisland og Adrian Framvik

Ordfører Jan Oddvar Skisland overleverte bronsemedaljen til Framvik. Foto: Kristiansand kommune