Ordstyrer i familieråd

Familieråd er en beslutningsmodell der familien og nettverket har mulighet til selv å finne løsninger og gjennomføre disse. Det fokuseres på familiens muligheter og ressurser for å finne hva som er det beste for barnet/ungdommen. Det er en prosess som involverer den utvidede familien i oppfølgingen av barnet/ungdommen/familien.

Familierådsmøtet består av tre deler.

I del 1 får familie og nettverk informasjon fra offentlige hjelpere. Informasjonen er ment å gi et godt utgangspunkt slik at dere sammen kan finne frem til gode løsninger og svare på spørsmålene.

I del 2 jobber familien og nettverket uten representanter fra det offentlige. Her skal dere diskutere spørsmålene til familierådet og lage en handlingsplan. I del 2 av møtet er det ordstyrer som sørger for at alle kommer til ordet, at spørsmålene i oppdraget blir diskutert, og at barnets/ungdommens meninger og ønsker blir hørt.

I del 3 gjennomgås planen som er laget, sammen med familierådskoordinator. Barnet/ungdommen og familien har valgt nettopp deg til å ha oppgaven som ordstyrer i familierådet.

Ordstyrers oppgaver

Ordstyrer sjekker ut med barnet/ungdommen etter hvert spørsmål om svaret er i tråd med det han/ hun oppfattet var diskusjonen og eventuelt kommentarer til formuleringen. Ordstyrer har ansvar for pausene. Du skal også vurdere om det er behov for å hente familierådskoordinator inn i møtet ved behov for informasjon eller avklaringer.

Noen ganger må ordstyrer sørge for at diskusjonene ikke blir for omfattende. Det er kun spørsmålene som skal drøftes. Ordstyrer sikrer at familierådet får laget handlingsplanen. I noen familieråd blir det mange følelser. Da kan det være nyttig å huske på at familien har valgt nettopp deg til ordstyrer og at de har tillit til at du finner gode løsninger for barnet/ungdommen også i slike situasjoner.

Kontakt koordinator om du har spørsmål til rollen.