Toppaktuell internasjonal Europakonferanse i Kristiansand, 6. mai 2024

Hvordan kan vi opprettholde og forsvare demokrati og menneskerettigheter i Europa? Dette er hovedtemaet for årets Europakonferanse i Kristiansand mandag 6. mai.

20220505_1346.jpg

(Foto forsidebilde og foto over: Kjell Inge Søreide)

Europakonferansen om demokrati og menneskerettigheter 2024 er den femte i rekken og arrangeres hvert år av Kristiansand kommune i samarbeid med Europarådet, KS og et sterkt regionalt partnerskap.

– Årets konferanse er særdeles dagsaktuell og tar blant annet opp temaet «hvordan forsvare fundamentale menneskerettigheter i en tid med krig og kriser», forklarer prosjektleder i Kristiansand kommune, Gro Kvanvig.

Gro Kvanvig_grå bagrunn_best.jpg

Gro Kvanvig, Kristiansand kommunes prosjektleder for Europakonferansen (foto: Kristiansand kommune)

75-årsjubileum

Det er i år 75 års-jubileum for Europarådet, og det er lagt opp til en stor markering på konferansen. Europarådet ble opprettet i London i mai 1949, etter initiativ fra Winston Churchill. Norge var blant de 10 landene som var med fra starten av.

– Europarådet har vært en bærebjelke i arbeidet for demokrati og menneskerettigheter, sier ordfører i Kristiansand, Mathias Bernander. – Det er viktigere enn noen gang å stå sammen om disse prinsippene, som er avgjørende for at vi kan leve i trygge og gode samfunn, sier han.

 

Ordfører Mathias Bernander .JPGMathias Bernander (foto: Kristiansand kommune)

Gjensyn med ukrainsk ordfører

Ordfører Oleksandr Syenkevych kommer fra Kristiansands vennskapsby Mykolaiv i Ukraina. Han og har med seg en delegasjon ukrainske ungdommer til konferansen. Syenkevych signerte en samarbeidsavtale med Kristiansand i fjor under Europakonferansen og vil delta i et panel sammen med ordfører Mathias Bernander. Panelet skal diskutere samarbeidet om oppbygging av ukrainske kommuner.

Signeriing med Nykolaiv.jpeg

Fra fjorårets signering med Mykolaiv (foto: Kjell Inge Søreide)

– For Kristiansand kommune er det viktig å følge opp samarbeidsavtalen vi signerte i fjor med vår vennskapsby Mykolaiv. Ukraina trenger fortsatt vår støtte, understreker Mathias Bernander.

Høyt internasjonalt nivå

Europakonferansen er som tidligere vertskap for foredragsholdere og paneldeltakere fra en rekke nordiske og europeiske land. Det kommer representanter fra Europarådet og EU, fra en rekke andre internasjonale organisasjoner og fra norske myndigheter.

Blant innlederne er tidligere EU-kommissær Cecilia Malmstrøm fra Sverige og presidenten i Nordisk Råd, Bryndís Haraldsdóttir, fra det islandske Alltinget og visegeneralsekretær i Europarådet, Bjørn Berge.

Russlands krigføring mot Ukraina preger hele situasjonen i Europa. Ett av temaene på konferansen vil være Europarådets nyetablerte krigsskaderegister for Ukraina i Haag.

Også situasjonen i Midt-Østen og krigen i Gaza vil være et tema, i en samtale mellom NRK-reporter Sidsel Wold og FN-spesialkoordinator for fredsprosessen i Midt-Østen, Tor Wennesland.

Et annet tema er lanseringen av det nye europeiske regelverket fra EU og Europarådet for kunstig intelligens og menneskerettighetene.

Eget program om kunstnerisk ytringsfrihet

Europakonferansen har markert seg som en viktig arena for ytringsfrihet. En egen programkomité med medlem fra Europakonferansens partnerskap setter søkelys på kansellering og selvsensur.

Parallelt med Europakonferansen møtes kulturaktører fra Kristiansand i en workshop for å jobbe med tematikken.

På kvelden møtes alle i et eget kveldsarrangement på Kilden. I denne delen av Europakonferansen markeres 75års-jubileet til Europarådet, med innledning av stortingsrepresentant Ingjerd Schou, som er leder for Norges delegasjon til Parlamentarikerforsamlingen i Europarådet. Eksilkunstner Lusine Djanjan fra Pussy Riot-bevegelsen og den norske artisten Magdi Omar Ytreeide Abdelmagui deltar også i kveldsprogrammet.

 

Lucine.jpeg

Lucine Djanyan, Pussy Riot-aktivist og eksilkunstner (foto: Kjell Inge Søreide) 

Noen av nøkkelpersonene i årets program

  • Visegeneralsekretær i Europarådet, Bjørn Berge
  • Cecilia Malmstrøm, tidligere EU-kommisær fra Sverige
  • Bryndís Haraldsdóttir, president i Nordisk Råd
  • Mathias Bernander, ordfører i Kristiansand
  • Thorbjørn Jagland, tidligere statsminister i Norge og Generalsekretær i Europarådet
  • Markian Klichovskyi, daglig leder for Krigsskaderegisteret for Ukraina, Haag
  • Tor Wennesland, FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten
  • NRK-journalist og tidligere Midtøsten-korrespondent Sidsel Wold
  • Medlem av Europaparlamentet, Brando Benifei, saksordfører for EU forordningen om kunstig intelligens
  • Direktør i Datatilsynet, Line Coll
  • Thomas Schneider, leder av forhandlingene om Europarådets rammekonvensjon om kunstig intelligens og menneskerettigheter.
  • Stortingsrepresentant og medlem av utenriks- og forsvarskomiteen, Ingjerd Schou
  • Agnes Kittelsen, skuespiller og konferansier for det kulturelle kveldsprogrammet 
  • Magdi Omar Ytreeide Abdelmagui, norsk rapper og audiovisuell kunstner. Medlem av Ytringsfrihetskommisjonen
  • Lusine Djanyan, Pussy Riot-aktivist og eksilkunstner

Fleksibel deltakelse

– Nytt i år er muligheten til å melde seg på enten hele konferansen eller en eller flere enkeltdeler av programmet, forklarer Gro Kvanvig. – Vi kan blant annet invitere til en spennende sesjon om kunstig intelligens og menneskerettigheter. Denne delen starter klokka 15.00 og tar blant annet for seg kunstig intelligens og reguleringene som vedtas i EU. Til å snakke om dette har vi et spennende panel med ekspertise fra inn- og utland.

Ungdomsprogram 4. –5. mai

KRS European Youth Forum 4– 5. mai 2024 er et internasjonalt forum med aktiviteter og samtaler for og med unge stemmer i Europa. Over 80 unge delegater i Europa møtes på Samsen kulturhus i Kristiansand for å diskutere temaene ved årets Europakonferanse. Det er blant annet dagsaktuelle saker, demokrati, ytringsfrihet og media.

I løpet av forumet vil ungdomsdelegatene produsere et «Call to Action-dokument» som vil presenteres og overleveres til Europeiske ledere og politikere under Europakonferansen.
KRS European Youth Forum er for ungdom mellom 15-25 år som ønsker å være med på å forme fremtiden i Europa, møte unge fra andre land og lære mer om demokrati, frihet og påvirkningskraft.
Samarbeidspartnere

Demokratiuka og Europakonferansen om demokrati og menneskerettigheter er et samarbeid mellom følgende ti partnere:

• Europarådet
• Kristiansand kommune
• Universitetet i Agder
• Agder fylkeskommune
• ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter
• Kilden teater og konserthus
• Kunstsilo
• Cultiva
• Vest-Agder-muséet
• KS

Om Europakonferansen

Europakonferansen om demokrati og menneskerettigheter finner i år sted på 6. mai og er et av de største arrangementene i Demokratiuka.
Konferansen er et samarbeid mellom Europarådet, Kristiansand kommune og åtte andre partnere. Kristiansand har inngått en avtale med Europarådet om å arrangere en europeisk konferanse om demokrati og menneskerettigheter hvert år på Europadagen for å øke bevisstheten rundt disse temaene.

Mer informasjon om Europakonferansen finner du her.

Om Demokratiuka

Demokratiuka arrangeres årlig den første uka i mai. Det er partnerskapet som står bak hovedprogrammet for Demokratiuka. Dette har et internasjonalt format og mål om å tilrettelegge for møter og samtaler for å styrke menneskerettigheter, ytringsfrihet og demokrati.

Mer informasjon om Demokratiuka finner du her.

Kontakter for media:

Prosjektleder og leder for sekretariatet, Kristiansand kommune
Mobil: (+47) 98 44 86 39
E-post: gro.kvanvig@kristiansand.kommune.no

Programansvarlig og tidligere ambassadør Torbjørn Frøysnes
Mobil: (+47) 90 70 92 90
E-post: torbjorn.froysnes@outlook.com

Kristin Wallem Timenes, kommunikasjonsrådgiver, Kristiansand kommune   Mobil.: (+47) 95 04 21 17  
E-post: kristin.wallem.timenes@kristiansand.kommune.no 

Stein Christian Salvesen, seniorrådgiver ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter
Mobil: (+47) 90 07 64 90
E-post: scs@arkivet.no