Vil ha alle trygt hjem

Tradisjonen tro går Kvadraturforeningen, politiet og Kristiansand kommune sammen om tiltak som kan dempe uro og gjøre byen trygg i julebordsesongen.

Gruppebilde best 2024.JPG

Denne gjengen er opptatt av at du skal komme deg trygt hjem etter julebordet.
Fra venstre: John Tomas Homme fra politiet, Johanne Marie Benitez Nilsen, kriminalitetsforebyggende koordinator i Kristiansand kommune, Daniel Hauge fra vekterselskapet PSS Securitas, Irene Kaspersen, natteravnkoordinator, Carl Fredrik Holst fra 07000 Agder Taxi, Rolf T. Øygarden fra Kvadraturforeningen og Rikke Flo fra Taxi Sør. 

Samarbeid om forebygging

– Sammen med Kvadraturforeningen, politiet, lokale taxiselskaper, utelivsbransjen og natteravnene har vi hatt et godt samarbeid i flere år om tiltak som skal forebygge bråk og slossing på nattestid nå i slutten av november og hele desember, forteller kriminalforebyggende koordinator i Kristiansand kommune Johanne Marie Benitez Nilsen.

– Tidligere år var det kaffe, boller og varmetelt som var forebyggende tiltak, nå er vi blitt mer digitale og oppfordrer innbyggerne til å laste ned appene til lokale taxiselskaper for å bestille taxi. Det finnes mye god forebygging i å få gjestene raskt og trygt hjem fra byen. 

– Bestill taxi der du er

Carl Fredrik Holst fra Agder Taxi oppfordrer folk til å bestille taxi direkte til stedet de oppholder seg, fremfor å stå å fryse i taxikø.

– Alle de store taxiselskapene har egne apper man kan laste ned og kundesentre som man kan ringe på telefon. Dermed kan man planlegge turen hjem på forhånd, sier Holst. – I tillegg har vi vektere som hjelper å holde styr på køen og få folk fortere inn i taxiene. 

Carl Fredrik Hauge

Carl Fredrik Holst fra Agder Taxi

Vil at folk skal være trygge

– Vi ønsker at folk skal hygge seg på byen, og vi er samtidig opptatt av at det skal oppstå minst mulig uønskede hendelser, sier John Thomas Homme fra politiet. – Vi samarbeider godt med næringsliv, kommunen og med andre for at folk skal ha en trygg kveld på byen. 

Bilde av politi John Tomas Homme

Opptatt av sikkerhet og trygghet på byen: John Tomas Homme

Trygghet i Taxikøen

Av erfaring så kommer mange gjester til å ta taxien ved bryggebakken utenfor Ernst hotel. Vekterselskapet PSS Securitas inngår i samarbeidet om trygg julebordsesong og kommer til å sikre god logistikk og trygghet i køen.

Vekter.JPG

Hauge Fra PSS Securitas

 

Agder Taxi og Taxi Sør har spleiset på regnpochoer i år.

Om det skulle bli dårlig vær vil vekterne dele ut regnponchoer til gjestene som venter på taxi i Bryggebakken ved Ernst hotell forklarer Hauge fra PSS Securitas. 

Parkeringsforbud i bryggebakken (Rådhusgata)

Et nytt tiltak i år er å ha midlertidig parkering forbudt i bryggebakken (Rådhusgata mellom Markens og Vestre Strandgate) på kvelds og nattestid fredag og lørdag i julebordsesongen (helgene frem til og med 16. desember). Dette prøves ut for å se om det går an å bedre flyten av taxier i bryggebakken, og dermed få gjestene raskere hjem.

Skjermbilde av Bryggebakken i Rådhusgata.PNG

Skjermbilde som viser hvor Bryggebakken er.

Natteravner 

Et annet viktig tiltak for å skape en trygg by, er tilstedeværelse fra trygge og edru voksne mennesker. Natteravnene vandrer i byens gater hver lørdag og bidrar sterkt til å skape trygghet og ro med et vennlig smil, en støttende arm og kunnskap om hvor og hvordan man kommer seg hjem på enklest mulig måte.  

Bilde av natteravnkoordinator Irene Kaspersen

Irene Kaspersen, natteravnkoordinator.

– Ungdommen er normalt vår viktigste målgruppe, men i julebordsesongen har vi også fokus på det voksne publikummet forklarer Irene Kaspersen natteravkoordinator i Kristiansand kommune. – Vi har som mål å være ca. 15 natteravner synlig til stede i gule vester hver fredag og lørdag frem til jul. Alt er basert på frivillig innsats, og vi ønsker nye natteravner velkomne!

I tillegg til natteravnene utgjør kommunens ungdomsarbeidere et feltteam som er ute i bybildet i helgene på kveldstid.

I tillegg til natteravner er også vekterselskapet PSS Securitas med i samarbeidet. De vil ha bistandspersonell ute hver fredag som er uniformert og har gule vester med ordet 'Vekter' på ryggen. De har også førstehjelps-utstyr med seg, slik at de kan håndtere småskader og bistå i sentrum. 

Som en siste påminnelse om viktigheten av å bestille taxi og unngå kø har vi denne lille filmsnutten:

S & B-N Reklamebyrå, på oppdrag fra Kvadraturforeningen.