Ser frem til Demokratiuka 2023

Sammen med en rekke lokale, regionale og internasjonale partnere arrangerer Kristiansand kommune Demokratiuka 2.–8. mai.

Bildet viser Kristiansand sentrum og logoen til Demokratiuka

Demokratiuka oppstod i 2022 og er et årlig arrangement den første uka i mai. Det er Kristiansand kommune, i samarbeid med Europarådet, KS og et lokalt partnerskap som står bak hovedprogrammet for Demokratiuka. Målet for uka er å legge til rette for møter og samtaler som bidrar til å styrke menneskerettigheter, ytringsfrihet og demokrati. Hovedprogrammet har et internasjonalt format.

– Det har vært spennende å følge Demokratiuka helt fra starten av, sier ordfører i Kristiansand Jan Oddvar Skisland. – Gjennom disse maidagene ønsker vi å være med å sette demokrati og menneskerettigheter på dagsorden. I år er det nærmere 30 arrangementer som finner sted i regi av Demokratiuka, og vi håper mange av våre innbyggere får anledning til å delta på ett eller flere av disse arrangementene.

Jan Oddvar Skisland

Jan Oddvar Skisland (Foto: Anne Lise Norheim)

Hva skjer under Demokratiuka?

– Fellesnevneren for alle arrangementene er at de støtter hovedformålet – altså å styrke demokrati, menneskerettigheter og ytringsfrihet, sier prosjektleder fra Kristiansand kommune, Gro Kvanvig.

– I år har vi enda flere arrangementer med unge som målgruppe. Et eksempel på et slik arrangement er Ungdomsmedvirkning og deltakelse i en offentlighet med hat, trusler og falske nyheter. Vi har også flere arrangementer som har et internasjonalt preg og som foregår på engelsk, som for eksempel Muslims in Democratic Europe – Participation and Inclusion for all? I tillegg kan andre aktører som støtter formålet legge til arrangementer under Demokratiuka.

Her ser du alle arrangementene

Gro og Torbjørn.JPG

Prosjektleder Gro Kvanvig og Programansvarlig Torbjørn Frøysnes (Foto: Kristiansand kommune)

Europakonferansen

På Europadagen 5. mai arrangeres Europakonferansen om demokrati og menneskerettigheter i Europa for fjerde år på rad. Dette er det største arrangementet i Demokratiuka. Hovedtemaene i år er: Hva er status i europeisk samarbeid? Og hvor går veien videre?

Tidligere statsminister i Sverige Stefan Löfven skal holde innlegg, og vår egen Torbjørn Jagland sitter i ett av panelene. Vi får møte tidligere menneskerettighetsdommer Erik Møse som leder FNs Ukraina- granskning. Han skal legge frem sin rapport på konferansen. Islandske Bjarni Johnson fra Allthinget på Island står for den offisielle åpningen av konferansen og visegeneralsekretær fra Europarådet, Bjørn Berge, kommer med en uttalelse fra Europarådet.

Ytringsfrihet er et viktig tema under konferansen. Pussy Riot-artist og aktivist, Lusine Djayan, vil både opptre og delta i paneldebatt om kunstnerisk ytringsfrihet.

Representanter fra Reportere uten grenser og Pussy Riot deltar i paneldebatter.

Programmet i sin helhet finner du her

Program for tilreisende ordførere

Noen deler av programmet er for spesielt inviterte gjester, som for eksempel et møte om norsk-ukrainsk kommunesamarbeid og et europeisk kommunetoppmøte 4. mai med ordførere fra Polen, Ukraina og Romania. Disse arrangementene er i regi av KS og Kristiansand kommune.

Les mer om det internasjonale kommunesamarbeidet her.

Har du relevante arrangementer?

Det er fortsatt mulig å melde inn arrangementer. Kontakt Gro Kvanvig, prosjektleder i Kristiansand kommune.

Partnerskap

Demokratiuka og Europakonferansen om demokrati og menneskerettigheter er et samarbeid mellom følgende ti partnere:

  • Europarådet
  • KS
  • Agder fylkeskommune
  • ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter
  • Cultiva
  • Kilden teater og konserthus
  • Kristiansand kommune
  • Kunstsilo
  • Universitetet i Agder
  • Vest-Agder-muséet

Kontakter for media

Prosjektleder og leder for sekretariatet, Kristiansand kommune
Mobil: (+47) 98 44 86 39
E-post: gro.kvanvig@kristiansand.kommune.no

Programansvarlig og tidligere ambassadør Torbjørn Frøysnes
Mobil: (+47) 90 70 92 90
E-post: torbjorn.froysnes@outlook.com

Kristin Wallem Timenes, kommunikasjonsrådgiver, Kristiansand kommune   Mobil.: (+47) 95 04 21 17  
E-post: kristin.wallem.timenes@kristiansand.kommune.no 

Stein Christian Salvesen, seniorrådgiver ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter
Mobil: (+47) 90 07 64 90
E-post: scs@arkivet.no