Kommunen viderefører suksessen med gratis leie av Odderøya amfi til russen

I år som i fjor får russen leie Odderøya amfi gratis av Kristiansand kommune natt til 15. april, 1. mai og 17. mai kl. 20-02. Leien inkluderer vakthold, og bidrar til forutsigbarhet og trygghet under russefeiringen.

russenharsignertleieavtaleforamfiet (2).jpg

Kriminalitetsforebyggende koordinator Johanne Marie Benitez Nilsen og arrangementsansvarlig Tore Løvland i Kristiansand kommune ønsker å sikre årets russefeiring. På bildet står de sammen med russepresidentene i Kristiansand, Josva Severinsen (Tangen vgs) , Isabelle Bjerke (Kvadraturen vgs), Lotte Dovland (KKG), Linne Ausland (Akademiet vgs) og Elisabeth Emmelkamp (Vennesla vgs). Russepresident Helene Au (Vågsbygd vgs) var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Kristiansand kommune

Erfaringene fra i fjor viste at ordningen ble godt mottatt. Samarbeidet gjorde noe av feiringen tryggere samtidig som det ansvarliggjorde festarrangørene.

– Tradisjonelt har russefeiring ofte resultert i en katt og mus-lek mellom russen og politiet på grunn av klager på bråk og forsøpling. Ved å tilby Odderøya amfi gir vi dem forutsigbarhet og tryggere rammer under russefeiringen, og erfaringene fra i fjor viste at ordningen ble godt mottatt. For Kristiansand kommune er det viktig å ha et godt samarbeid med russen, og at de viser seg tilliten verdig. 

Det sier kriminalitetsforebyggende koordinator i Kristiansand kommune, Johanne Marie Benitez Nilsen. Hun og arrangementsansvarlig i Kristiansand kommune, Tore Løvland møtte nylig fem fornøyde russepresidenter i Rådhuskvartalet – Josva Severinsen, Isabelle Bjerke, Lotte Dovland, Linne Ausland og Elisabeth Emmelkamp  – for å la dem undertegne kontrakten om leie av Odderøya amfi.

 

Vakter og voksne

Arrangementssjef Tore Løvland sier at resultatene var så gode i fjor at kommunen besluttet å videreføre tiltaket også i år, da årets russepresidenter tok kontakt i fjor høst.

– Vi fikk gode tilbakemeldinger både fra russen, politiet og øvrige samarbeidspartnere ifjor. Russen opplevde at det var trygt og godt rammet inn samtidig som antall klager på bråk og fyll ble redusert disse dagene. I tillegg er arrangementet et inkluderende tiltak da russ som ikke tilhører ei gruppe eller bil også deltar, sier Løvland.

Årets russepresidenter tok selv tidlig kontakt med kommunen for å få videreført tiltaket etter å ha hørt så mye positivt om arrangementet fra tidligere russ.

– I fjor var det omkring 500-700 russ på arrangementet hver kveld. Det er russen selv som står ansvarlig for arrangementet. Det er deres fest, men vi passer på at det ikke sklir ut. Nå vet vi hvor de er og har på denne måten muligheten til å gjøre det så trygt og godt som mulig for dem, tilføyer Johanne Marie Benitez Nilsen.

– Amfiet på Odderøya kan ta inn 20 000 publikummere, så her er plass nok. Men for å holde en viss oversikt vil både russen og kommunen at det er voksne fra foreldregenerasjonen til stede. Vi sørger for to profesjonelle sikkerhetsvakter samt helsepersonell gjennom Røde Kors. I kontrakten har russen signert på at de skal sørge for at ti foreldre er til stede på hvert av de tre arrangementene. I tillegg vil det være natteravner på området sammen med flere kommunalt ansatte fra ungdomstjenesten og forebyggende avdeling, sier Tore Løvland, som opplyser at tilbudet til russen har en kostnadsramme på ca. 60 000 kroner.

Kristiansand kommune, ved Johanne Marie Benitez Nilsen og Tore Løvland, har hatt flere møter angående årets russefeiring. Der har både politi, natteravn og ansatte fra de videregående skolene samt russepresidentene vært til stede.

Politiet ivaretar lov og orden

– Kommunen er grunneier og stiller området til disposisjon. Russen er ansvarlige leietakere og må sørge for at arrangementet gjennomføres etter kontrakten. Eventuelle hendelser som dreier seg om brudd på lov og orden, skal politiet håndtere, sier kriminalitetsforebyggende koordinator, Johanne Marie Benitez Nilsen.

Politibetjent Jonas Lunde i forebyggende avsnitt ved Kristiansand politistasjon bekrefter at politiet ser positivt på at russen får et definert område å feire på, og forteller at erfaringene fra i fjor er positive og peker på at samarbeidet mellom russen, politiet og kommunen fungerte bra.

– Vi må alltid foreta en helhetsvurdering, men med dette fine tiltaket fra kommunens side blir det i utgangspunktet lettere å planlegge politiets ressursbruk. Vi kommer til å reise innom arrangementene i løpet av de aktuelle kveldene. For operasjonssentralen blir det enklere å svare ut telefoner og henvendelser som går på støy, sier politibetjent Lunde.

– Natt til 1. mai er det mange unge ute – også mindreårige. Ungdommen trekkes fort til Odderøya når det er arrangementer der ute, siden det ligger så tett på sentrum og kollektivtilbudet. Men det er viktig å presisere fra politiets side at dette arrangementet er for russen, og at vaktholdet som er etablert vil sørge for at ikke andre enn russen får adgang, avslutter Lunde.

Odderøya amfi 2007.jpg

Årets russ får feire gratis på Odderøya amfi av Kristiansand kommune. Bildet viser konsertarenaen slik det så ut der da den stod ferdig i 2007. Foto: Tomas Rolland

– Vi har et veldig godt samarbeid med russen, så det er en sann glede for oss i kommunen  å få lov til å ønske russen velkommen tilbake til Odderøya. Med god innsats fra russen selv, foresatte og politi ligger alt til rette for et flott arrangement i trygge og vakre omgivelser på Odderøy også i år, sier kulturdirektør i Kristiansand kommune, Camilla Jarlsby.

Les denne kronikken i Fædrelandsvennen: Et godt og konstruktivt samarbeid med russen! 

Dette er avtalt mellom Kristiansand kommune og russen

 

  • Natten 14.-15. april, 31. april – 1. mai og 16.-17. mai leier russen Amfiet på Odderøya.
  • Tidspunkt for arrangementet settes fra kl. 20.00 til kl. 02.00.
  • Russen ved presidentene er avtalepartner på leieforholdet.
  • Russen stiller med 10 foreldre hver kveld.
  • Russen påtar seg ansvar for rydding.
  • Kristiansand kommune leier inn to profesjonelle vakter hver kveld.
  • Kristiansand kommune leier inn toalettvogn.
  • Pizzabakeren stiller med sin salgsvogn natt til 15. april og natt til 17. mai.
  • Hvis arrangementet ikke går som planlagt, er det gjensidig enighet om at avtalen termineres, selv om ikke alle tre arrangementene er gjennomført.

Se kontrakten her

Kontakt for mediene

Johanne Marie Benitez Nilsen
Kriminalitetsforebyggende koordinator i Kristiansand kommune
95 23 58 20

Tore Løvland
Arrangementsansvarlig i Kristiansand kommune
90 68 79 18