Kulturprisen for 2023 tildeles Agnes Kittelsen

En av Norges fremste skuespillere ble torsdag 31. august tildelt Kristiansand kommunes kulturpris for sitt arbeid innen film, teater og TV og har hatt en imponerende karriere. Kittelsen har bemerket seg langt utenfor Norges grenser med hennes imponerende karriere med rolletolkninger.

agnes pris.jpg

Årets prisvinner, Agnes Kittelsen. Foto: Ida Berge

Kulturprisen:

Formålet med kulturprisen er å berømme en spesiell innsats for byens kulturliv og/eller markere kunstnerisk virksomhet av stor betydning. Prisen tildeles personer, institusjoner eller organisasjoner som anerkjennelse for særlig fremragende innsats. 


I henhold til vedtatte retningslinjer skal mottakeren være hjemmehørende i Kristiansand kommune de siste ti årene. Dersom prisen gis til en kunstner med virksomhet av stor betydning, er det nok å være født i kommunen. 
Prisen består av 50 000 kroner samt en glasskulptur av kunstner Camilla Prytz som høsten 2019 vant en lukket konkurranse for levering av de neste ti års kulturprisverk i den nye kommunen. 

Årets prisdeling

Innen forslagsfristen 15. mars kom det i inn totalt 8 forslag på 8 kandidater. Juryen som innstiller til kulturutvalget, har bestått av kulturutvalgets leder Bjørn Egeli (Ap), nestleder Jens Anders Ravnaas (TVP) og utvalgsmedlem Amalie Gunnufsen (H). 

Juryen, som ikke er bundet av de innkomne forslagene, har i år valgt å innstille enstemmig på juryens egen kandidat og foreslår at Agnes Kittelsen tildeles kommunens kulturpris for 2023. 

Agnes Kittelsen

Kittelsen er født i Kristiansand og oppvokst i Vågsbygd. Hennes interesse for teater startet med barneteater. Hun var bare 16 år gammel da hun flyttet hjemmefra for å gå på dramalinjen i Skien. Hun kom som 19 åring inn, som en av de yngste, på Statens Teaterhøyskole. 

Etter endt utdannelse har Agnes Kittelsen spilt i en rekke teateroppsetninger, filmer og TV-produksjoner. Hun vant både Amandaprisen og Kanonprisen for rollen som Tikken Manus i spillefilmen Max Manus. Sist har hun bemerket seg gjennom sin tolkning av karakteren Hermine Veile i NRK-serien Exit. 

agnes med venner.jpg

Agnes Kittelsen sammen med mangeårig venninne Nina Tanggaard Lomeland og ektefeller. Foto: Ida Berge

Fremragende ambasadør 

Agnes Kittelsen er en fremragende ambassadør for Kristiansandsdialekten, som hun bruker både på scenen og i film. Vi er stolt over å kunne knytte en skuespiller av hennes kaliber til vår by.  


Agnes Kittelsen har ved flere anledninger deltatt i teateroppsetninger på Sørlandet. Gjennom en årrekke spilte hun sammen med profesjonelle skuespillere og lokale amatører i oppsettingen av Gabriel Scotts Jernbyrden på utendørsscenen i Åmlandsskogen i Høvåg. Hun har også spilt i Agder Teaters oppsetting Skyfri Himmel på Fjæreheia i Grimstad. I 2016 spilte hun i den kritikerroste dramatiseringen av Karl Ove Knausgårds Min Kamp, som ble satt opp av Riksteateret i samarbeid med Kilden Teater og Oslo Nye Teater. 


Kittelsens seriøse arbeid og engasjement for norsk kultur gjør henne til en verdig mottaker av Kristiansand kommunes kulturpris for 2023. 

j.jpg

Kittelsen og Bjørn Egeli. Foto: Ida Berge

Kontaktperson:

Bjørn Egeli 
Leder av kulturutvalget 
958 04 245