«Ett år med krig i Europa» åpner på Torvet

Fotoutstillingen åpnes av ordfører Jan Oddvar Skisland torsdag 30. mars kl. 13.00, og skal stå frem til 17. april.

Ukraina har over 100.000 foreldreløse barn. Før krigen var de spredt rundt på over 500 barnehjem over hele landet. De 119 barna fra barnehjemmet i Zaporizjzja ble evakuert da byen var under angrep. Barna ble satt på toget vestover, til Lviv.  Planen er at barna skal være i utlandet mens krigen raser. Og når det hele er over, får de komme tilbake. Til barnehjemmene sine.  Foto: Jan T. Espedal

Ukraina har over 100.000 foreldreløse barn. Før krigen var de spredt rundt på over 500 barnehjem over hele landet. De 119 barna fra barnehjemmet i Zaporizjzja ble evakuert da byen var under angrep. Barna ble satt på toget vestover, til Lviv.

Planen er at barna skal være i utlandet mens krigen raser. Og når det hele er over, får de komme tilbake. Til barnehjemmene sine.

Foto: Jan T. Espedal

Om utstillingen

Natt til 24. februar 2022 invaderer Russland Ukraina. Hendelsen ryster verden og endrer den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa.

Tidlig i februar 2022 sto 130.000 russiske soldater klare langs grensen til Ukraina.   Hvordan gjør du deg klar til å slåss mot soldater fra en stormakt? Ukraina svarte med å mobilisere tusenvis av frivillige. Studenter, pensjonister og småbarnsfedre trente hver lørdag til å bli geriljakrigere i såkalte territorielle selvforsvarsgrupper over hele landet.  Ti dager etter at artikkelen ble publisert, ble Ukraina invadert av Russland. Foto: Paal Audestad

Tidlig i februar 2022 sto 130.000 russiske soldater klare langs grensen til Ukraina. 

Hvordan gjør du deg klar til å slåss mot soldater fra en stormakt? Ukraina svarte med å mobilisere tusenvis av frivillige. Studenter, pensjonister og småbarnsfedre trente hver lørdag til å bli geriljakrigere i såkalte territorielle selvforsvarsgrupper over hele landet.  Ti dager etter at artikkelen ble publisert, ble Ukraina invadert av Russland. 

Foto: Paal Audestad

I forkant av krigen og tiden etter har Aftenpostens fotografer og reportere vært tilstede og dokumentert hverdagen til menneskene som er berørt av krigen. Hverdagen til dem som dro, og til dem som ble igjen. Ved å følge ringvirkningene av krigshandlingen kan vi forstå hvordan det oppleves å leve i krig i et moderne Europa. Bildene er fra Ukraina, Polen, Russland og Norge. I denne utstillingen inviterer Aftenposten til å lese historiene bak bildene, og på den måten ta del i vår kollektive europeiske krigshistorie, som utspiller seg i sanntid. Ved noen av bildene er det QR-koder, disse kan brukes til å lese de publiserte sakene.

Utstillingen er støttet av Aftenposten, Fritt Ord, Sparebankstiftelsen, og Stiftelsen Tinius.  

20 år gamle Lena Bezus husker ikke noe fra angrepet. Et øyeblikk sto hun i kaffebaren på kjøpesenteret hun jobbet i, det neste øyeblikket lå hun i en ambulanse og myste gjennom blodet og støvet som dekket øynene hennes. Over 1000 mennesker var inne i kjøpesenteret Amstor i Krementsjuk, nordøst i Ukraina, da angrepet fant sted, 26. juni. De aller fleste klarte å evakuere mens kjøpesenteret brant. Foto: Gina Grieg Riisnæs

20 år gamle Lena Bezus husker ikke noe fra angrepet. Et øyeblikk sto hun i kaffebaren på kjøpesenteret hun jobbet i, det neste øyeblikket lå hun i en ambulanse og myste gjennom blodet og støvet som dekket øynene hennes. Over 1000 mennesker var inne i kjøpesenteret Amstor i Krementsjuk, nordøst i Ukraina, da angrepet fant sted, 26. juni. De aller fleste klarte å evakuere mens kjøpesenteret brant. 

Foto: Gina Grieg Riisnæs