Tildeling av toppidrettsstipend for 2022

Kristiansand kommune deler hvert år ut toppidrettsstipend til toppidrettsutøvere og toppidrettstrenere. For 2022 er det åtte utøvere og en trener som har fått stipend.

Formål

Formålet med toppidrettsstipendet er anerkjennelse til byens fremste toppidrettsutøvere og trener. Ordningen skal også bidra til å inspirere, stimulere og videreutvikling. Klubben, kretsen eller forbundet kan søke på vegne av utøveren og/eller treneren. Utøver skal representere en idrettsklubb i Kristiansand.

Ved tildeling av toppidrettsstipend til utøver, legges det vekt på følgende:

  • Oppnådde resultater primært på nasjonalt/internasjonalt seniornivå
  • Uttalelse fra trener, leder, krets, region og forbund
  • Kortfattet trenings- og konkurranseplaner for videre satsning

Kommunen mottok i år totalt 20 søknader fordelt på 18 utøvere og to trenere.

Hvem har fått stipend for 2022

Kulturutvalget har for 2022 tildelt toppidrettsstipend til følgende utøvere:
Sigurd Tveit, Friidrett 100 000,-
Mindaugas Gedminas, Boksing 100 000,-
Solfrid Koanda, Vektløfting 100 000,-
Oskar Sødal, Roing 30 000,-
Oda Aagesen, Roing 30 000,-
Veslemøy Kollstad, Styrkeløft 30 000,-
Ane Iversen, Sykling 30 000,-
Caroline Finnestad Lund, Skyting 30 000,-

Kulturutvalget har for 2022 tildelt toppidrettsstipend for trenere til:
Andy Johnson, Baseball 25 000,-

Bilde av Veslemøy Kolstad Bilde av Mindaugas GedminasBilde av Sigurd TveitBilde av Ane IversenBilde av Solfrid KoandaBilde av Andy JohnsonBilde av Oda Aagesen

Begrunnelser

Sigurd Tveit

Sigurd Tveit født 2000 utøver idrettsgrenen friidrett og representerer KIF. 

Forslagsstiller er KIF ved Inger Brit Steinsland.

Sigurd Tveit etablerte seg allerede som 16 åring i nasjonal topp på 400m-800m. Han har siden da hatt en eksepsjonell flott utvikling, dog har han vært noe skadeforfulgt, senest i 2021 sesongen. Sesongen 2022 har forberedelsene gått som planlagt og resultatene er blitt deretter. Han har greid å foredle det løpstalentet han har og hatt en meget god idrettslig utvikling. 

Han har satt personlig rekord er på 800 m og 1500 m med henholdsvis 1.45.86 og 3.37.02 Dette er kretsrekorder i Agder FIK. Både tiden på 800 m og 1500m er de 5. beste noen nordmann har oppnådd på distansene gjennom alle tider. Sigurd har også bestenotering på 600 m i Agder FIK med 1.17.88.satt i 2021.Resultatet på 800m er beste tid i Norge i år. Resultatene ble oppnådd i internasjonale stevner i hhv Polen og Berlin hvor flere av verdens beste løpere deltok. Sigurd ble nr. 1 i NM senior på 800 minne og nr. 2 i NM senior på 800 m ute. Han vant junior NM på 800m og 1500m.

Mindaugas Gedminas

Mindaugas Gedminas født 1996 utøver idrettsgrenen boksing og representerer AIK Lund.

Forslagsstiller er AIK Lund ved Elin Skjervedal.

Mindaugas er en utøver som er strukturert og innsatsvillig. Resultatene viser dette. Han er med i Norges Bokseforbunds satsning internasjonalt, og deltok i VM i 2021, og tok 5. plassen i EM i 2022.


Solfrid Koanda

Solfrid Koanda født 1998 utøver idrettsgrenen vektløfting og representerer Kvadraturen Idrettsklubb.

Forslagsstiller er Kvadraturen Idrettsklubb ved Nicholas Oscar van Eck.

Solfrid sine ambisjoner har tidligere vært å bli konkurransedyktig i både det europeiske og verden i sin idrett og ta gull i OL i Paris 2024. Hun er opptatt av å være en god rollemodell, og har uttalt seg flere ganger i media i saker om kroppspress, positivitet og toleranse for ulike kroppstyper, og å tørre å stå utenfor de vanlige faste rammene man blir presentert for gjennom fks. sosiale medier og normer i oppveksten. Hun er den eneste fra Agder som har kvalifisert seg til et EM og VM på seniornivå i vektløfting gjennom historien.


Oskar Sødal

Oskar Sødal født 995 utover idrettsgrenen roing og representerer Kristiansand Roklubb.

Forslagsstiller Norges Roforbund ved Johan Lidberg.

Oskar avsluttet 2022-sesongen på et godt internasjonalt nivå og med verdifulle internasjonale resultater. Etter en tøff utvelgelsesprosess gjorde Oskar det beste ut av mulighetene han fikk i lettvektsdobbel og lettvektsingel, og toppet hjemmesesongen med bronse i NM, kun bak VM-gullvinnerne og treningspartnere.

Oda Madland Aagesen

Oda Madland Aagesen født 1997 utøver idrettsgrenen roing og representerer
Kristiansand Roklubb.

Forslagsstiller er Norges Roforbund ved Sebastian Baranzano Lena.

I Norgesmesterskap som ble arrangert i Årungen i september i fjor, fikk Oda en sølvmedalje i lettvekts singlesculler for kvinner (maksvekt 59 kg), kun bak mannskapspartneren Maia. Med en fjerdeplass i A-finalen i singelen i åpen kategori, kun bak VM og EM finalister, rundet Oda en god prestasjon i NM etter en vanskelig sommer. 

Den virkelige gevinsten er imidlertid at Oda for første gang på flere år klarte å fullføre en full internasjonal sesong, fått noen gode resultater underveis og alt dette i en olympisk båtklasse. De oppnådde en tredjeplass i C-finalen i World Cup 2 i Poznan (15. sammenlagt), men dette var bare en start og de viste at det var mer i vente. En andreplass i B-finalen i verdenscupen i Luzern (8. totalt) markerte et betydelig fremskritt ettersom kun 7 mannskaper vil kvalifisere seg direkte til Paris.

Veslemøy Kollstad

Veslemøy Kollstad født 1999 utøver idrettsgrenen styrkeløft og representerer
Kvadraturen Idrettsklubb.

Forslagsstiller er Kvadraturen Idrettsklubb ved Nicholas van Eck.

Veslemøy er en av Norges mest lovende unge utøvere. Hun tok en sterk 9. plass i VM i 2021 og er en av utøverne vi håper og tror vi får se ta medaljer for Norge i internasjonale mesterskap i fremtiden. Veslemøy er også en svært målbevisst og hardtarbeidende utøver som er villig til å legge ned den innsatsen som kreves for å nå toppen. Det er dessverre ikke nok penger i idretten til å leve av det, og støtte fra sponsorer og stipender er helt avgjørende for å kunne gjennomføre det daglige treningsarbeidet som kreves for å lykkes.

Ane Fidje Iversen

Ane Fidje Iversen født 1992 utøver idrettsgrenen Sykling og representerer
Kristiansand Cykleklubb.

Forslagsstiller Kristiansand Cykleklubb ved Haakon Gullaksen.

Det store målet for Ane i år var å vinne NM tempo, det klarte hun. Med en turbulent uke med litt sykdom inn mot rittet viste Ane at hun har tatt steg på alle områder, fysisk, teknisk og mentalt. Hun kjører det perfekte løp utifra forutsetningene den dagen som resulterer i et «overraskende» gull med norgesmester de tre foregående årene på 2. plass. Det neste blir å være i verdenstoppen på tempo. Når VM tempo går i Stirling neste sommer er målet at Ane er på plass og kjører inn til en topp-5 plassering. Det er et
ambisiøst mål, men det er innenfor rekkevidde med den utviklingen hun har hatt de siste årene.

Caroline Finnestad Lund

Caroline Finnestad Lund født 2004 utøver idrettsgrenen skyting og
representerer Søgne og Kisen miniatyrskytterlag.

Forslagsstiller er Mette Elisabeth Finnestad fra Søgne Skytterlag.

Caroline er utvilsomt en av landets mest lovende og ambisiøse ungdomsskyttere. Hun har en innstilling til sporten og treningsvilje som gjør at hun etter vår vurdering har store muligheter til å nå sitt mål om å bli blant landets beste skyttere i årene framover. Vi mener at Caroline også har potensiale til å kunne nå langt i internasjonale konkurranser.
Caroline regnes som en av våre mest lovende rifleskyttere. Hun har på kort tid tatt steget opp på et godt internasjonalt juniornivå på sine øvelser.

Andy Johnson

Andy Johnson født 1977 er trener for idrettsgrenen baseball og representerer
Kristiansand baseballklubb Suns.

Forslagsstiller er Henrik Hanselmann fra Kristiansand baseballklubb Suns.

Andy Johnson har vært en sentral ressursperson i norsk baseball siden 2004. Han var sterkt bidragsytende til etableringen av klubben Kristiansand Suns og softball- og baseballanlegget på Dønnestad. Han utviklet og etablerte også toppidrettsprogrammet i baseball ved Akademiet i Kristiansand. Han er trener for barnelaget og seniorlaget til Kristiansand Suns.

Toppidrettsforumet

Det er Toppidrettsforumet i Kristiansand kommune som vurderer søknader og innstiller forslag til vedtak. Toppidrettsforumet består av

  • Christian Jørgensen, idrettssjef i Kristiansand kommune
  • Arild Jørgensen, Olympiatoppen Sør
  • Gjermund Nesland, Olympiatoppen Sør
  • Geir Torstveit, Seniorrådgiver UIA
  • Vegard Witzøe, avdelingsleder for idrettsfag KKG
  • Mats Stave Aanonsen, Rådgiver AFK
  • Geir Thorstensen, daglig leder Idrettsrådet i Kristiansand