– Utrolig stolte over å få formidle den viktige historien

Filmen Krigsseileren hadde førpremiere i Kristiansand torsdag 15. september til stor applaus og fantastiske tilbakemeldinger. Krigsseilermuseet DS Hestmanden blir brukt flittig i filmen.

Krigsseileren er Norges dyreste spillefilm - et storslagent drama med Kristoffer Joner, Ine Marie Wilmann og Pål Sverre Hagen i hovedrollene. Den forteller om krigsseilerne og deres familiers skjebne under og etter andre verdenskrig. Fredag 23. september er det Norgespremiere.

Krigsseileren - promoplakat av Mer Film.jpg

Foto: Promoplakat for filmen Krigsseileren av Mer Film

Dampskipet DS Hestmanden var lokasjon til deler av filmen. Skipet ligger daglig til kai på Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter og har blitt et seilende krigsseilermuseum siden 2017, etter flere tiår med restaureringsarbeid. DS Hestmanden drives av Vest-Agder-museet.

Åpent skip

Søndag 25. september er siste dag med ordinært åpent skip på DS Hestmanden på Bredalsholmen. 

– Vi i Vest-Agder-museet og Hestmanden er utrolig stolte over å få formidle den viktige historien rundt skipet Hestmanden og krigsseilerene, forteller John Olsen, Direktør Vest-Agder-museet IKS

– DS Hestmanden er en nasjonal arena for formidling av krigsseilernes innsats under de to verdenskrigene. Vest-Agder-museet er opptatt av å spre både kunnskap om, og interesse for, krigsseilernes historier. Vi tror en film som «Krigsseileren» kan bidra til nettopp dette, fortsetter Olsen.

Hestmanden for egen maskin 2021.jpg

Autentisk

– Det var en stor produksjon som var i sving de 3-4 ukene som innspillingen varte. Det var veldig spennende og hektiske dager under innspillingen som foregikk i Laksevåg og Sotra. Filmcrew og skuespillere viste stor interesse for Hestmanden og historien rundt båten, sier Bård Rasmussen, fartøyansvarlig og kaptein på D/S Hestmanden.

– Vi ble fortalt at Hestmanden ble valgt ut som location fordi den var autentisk, hadde seilt i begge verdenskriger, og fordi den er offisielt Norsk krigsseilermuseum. De var ute etter noe autentisk som kunne gjenskape stemningen til sjøs under krigen, forteller Rasmussen.

 

Hestmanden på seilas.jpg

Hestmanden under seilas i 2021.