Foresatte- og pårørendeutvalg

Barn og unge 0-18 år med funksjonsnedsettelser

KORT FORTALT

Utvalget skal være en samskapende aktør som bidrar til helhetlig og koordinert tilnærming, innenfor en bærekraftig ramme. Utvalgets arbeid vil bestå i å prioritere utfordringer og jobbe for gode løsninger, løfte frem det som går bra og gjøre mer av det som fungerer.

Formål 

Prosjektet "Foresatte og pårørende utvalg" har som mål å etablere, prøve ut og evaluere en arbeidsmetodikk for kommunale utvalg bestående av foresatt og pårørende til barn med funksjonsnedsettelser. Gjennom dette utvalget ønsker vi å:

  • Gi foresatte og pårørende en stemme i forbedringsprosesser.
  • Skape konkrete forbedringer i tjenester, kvalitet og informasjon til barn og unge med utviklingshemming.
  • Fremme en helhetlig og koordinert tilnærming til omsorg.

Bilde av mange ulike personer

Bakgrunn

Arbeidet som er igangsatt har gitt verdifull innsikt i pårørendes situasjon og behov. Vi har identifisert flere forbedringsområder. Dette har avdekket behovet for kontinuerlig forbedringsarbeid på individ-, tjeneste- og systemnivå.

Mål

Prosjektet er finansiert av Helsedirektoratets tilskuddsordning. Prosjektet startet med planleggingsfase i 2024. 

Målet med prosjektet er å forbedre tjenestene og øke tryggheten for både tjenesteytere, tjenestemottakere og pårørende. Vi ønsker å oppnå dette gjennom systematiske forbedringsprosesser, aktiv medvirkning fra pårørende og foresatte, samt kontinuerlig evaluering og tilpasning.

Målgruppen for tiltaket er pårørende til barn og unge mellom 0-18 år med funksjonsnedsettelser. Prosjektgruppen består av pårørende/foresatte til barn og unge med funksjonsnedsettelser og kommunalt ansatte fra både oppvekst, livsmestring og forvaltning- og koordinering.

 Vår tilnærming

I prosjektet "Foresatte og pårørende utvalg" legger vi stor vekt på aktiv medvirkning fra pårørende i alle faser av arbeidet. Dette sikrer at deres erfaringer og perspektiver blir hørt og tatt med i beslutningsprosesser. Vår tilnærming inkluderer:

  • Involvering fra start: Pårørende og kommunalt ansatte deltok planleggingsfasen, hvor de bidro til å utforme mandatet for utvalget og identifiserte utfordringer.
  • Arbeidsform: Gjennom regelmessige møter diskuterer vi fremdrift, identifiserer nye utfordringer og prioriterer forbedringsområder. Dette gjøres ved å bruke gode prosess-verktøy og forbedringsmetodikk.
  • Aktiv deltakelse: Utvalget skal være en møteplass for å lytte og lære –sammen løfte frem det som går bra og gjøre mer av det som fungerer. Utvalget skal bidra til gjensidig kompetanseoverføring mellom pårørende og kommunale tjenester, gjennom dialog og samarbeid. Videre skal utvalget bidra til å dele kunnskap og erfaring for å skape felles forståelse mellom pårørende og kommunen. 
  • Evaluering og justering: Etter gjennomføringen evaluerer vi metodikk og resultater sammen med pårørende for å sikre kontinuerlig forbedring og tilpasning.
Vil du være med?

Det er ingen formelle krav for å delta i utvalget. Utvalget skal ikke arbeide med enkeltsaker og arbeider ikke politisk. Møtegodtgjørelse skjer iht kommunens reglement for brukerhonnorering, og møtetidspunkt er på slutten av dagen, slik at det er fleksibelt for foresatte/pårørende i arbeid.

Deltakelse i utvalget er fra og med august/september 2025 tom juni 2026. Det er aktuelt å søke videre tilskudd til evaluering og forlenge varighet til ut 2026.

Kommunen søker nå engasjerte foresatte/pårørende til å delta i utvalget. For å søke om å bli med i utvalget scan qr - kommer 

KONTAKTINFORMASJON