UiA campus Kristiansand 1. mars 2023

Leder av Kristiansand studentråd, Kristian Fredrik Meyer Ødegård, ønsket formannskapet velkommen til dialogmøtet i Lilletunstova på universitetet. Han presenterte tall som viser at studentene har stor betydning for by og region. Helt konkret viste han at de 12.000 studentene legger igjen minst 1,5 milliarder kroner i byen.

Studentes helsetilbud

Studentsamskipnadene i Agder (SiA) har ansvar for kantiner, boliger og annet velferdstilbud for studentene i Kristiansand og Grimstad. SiA har også en avdeling for helse. Geir Olav Lystad og Ellen Øyna fortalte om helsetilbudet. 

SiA helse har som formål at psykisk og fysisk sykdom ikke skal påvirke studiene. Dette helsetilbudet er et supplement til det kommunale helsetilbudet. Mye av aktivitetene er knyttet til forebygging innen psykisk helse.  I tillegg til samtaler, tilbys også ulike kurs i hvordan studenttilværelsen kan håndteres.

— Arbeidslivet må tørre å satse på nyutdannede

Viserektor Gøril Hannås presenterte resultatene fra de siste kandidatundersøkelsene. Disse undersøkelsene gir kunnskap om hva som skjer med studentene etter studiene. De gir også svar på hvor attraktiv Agder er som bosted når studentene skal finne seg arbeid. På grunnlag av dette kan universitetet gjøre tilpasninger i studiene for å matche arbeidsgiveres behov. Undersøkelsen viser at universitetet bidrar vesentlig til å høyne kompetansen i Agder. Mange studenter som kommer fra andre kommuner blir værende. Men det er potensiale for å beholde enda flere hvis arbeidslivet er mer bevisste i sin rekruttering.

— Arbeidslivet må tørre å satse på nyutdannede og det må bli større åpenhet om jobbmuligheter, konkluderte Hannås.

Studentboliger med høy kvalitet

Plan- og bygningssjef Venke Moe hadde med seg bilder av hvordan studentbyen på Lund torv vil se ut. Hun benyttet anledningen til å skryte av SiA som bygger studentboliger med høy kvalitet. Hyblifisering har vært tema i mediene, og plan- og bygningssjefen var ikke helt fornøyd med at enkelte oppfattet at kommunen legger hindringer i veien for utleie til studenter. 

—Tvert om er kommunen positive til utleie, men kommunen har også et ansvar for å ivareta både brannsikkerheten til leietakere og bomiljøet til naboene, sa Moe. 

Kollektivtilbudet

Studentrådets medlemmer kom også til orde. Aleksander Velde, journaliststudent ved NLA Gimlekollen tok opp et par tema som gikk på kollektivtilbudet. Først etterlyste han et bedre busstilbud om morgenen til Gimlekollen. Han fortalte også at det var frustrerende når bussene ikke holdt tiden fordi de da kom for seint til forelesninger. Nattbussene var det andre temaet han var opptatt av. Dette er også et tilbud som bør bedres, blant annet for å gi studentene økt trygghet.

Alexander Velde var opptatt av at nattbuss tilbudet bør bedres, blant annet for å gi studentene økt trygghet. Foto: Kristiansand kommune

Alexander Velde var opptatt av at nattbuss tilbudet bør bedres, blant annet for å gi studentene økt trygghet. Foto: Kristiansand kommune

— Flere studenter lever under fattigdomsgrensa

Kris Soløy er studentrådets medlem fra Noroff. Han mente at mange studenter lever under fattigdomsgrensa.  Han bød på seg selv da han fortalte om hvordan det var å leve for 1000 kroner i to uker før nye penger kom på konto. Soløy opplevde det som vanskelig å ringe hjem til foreldre for å be om mer penger.  Han uttrykte håp om at næringslivet i Kristiansand kan vise mer raushet med å gi studentrabatter og utfordret formannskapet til å bidra til at studentene får et enda bedre liv i Kristiansand. 

Kris Soløy ser frem til at det nye studenthuset blir etablert som studentenes nye møteplass i sentrum. Foto: Kristiansand kommune

Kris Soløy ser frem til at det nye studenthuset blir etablert som studentenes nye møteplass i sentrum. Foto: Kristiansand kommune

— Mange studenter strever med ensomhet

Michelle Brynildsen er leder for velferdstinget, og sitter i sin andre periode som medlem av studentrådet.  Som leder av velferdstinget jobber hun med studentenes velferdspolitikk. Hun beskrev sin egen studietid i Kristiansand som fantastisk, men visste at mange strever med ensomhet. Mens noen studenter både studerer og har et høyt sosialt engasjement, er det andre som bare studerer.  Brynildsen ønsker at SiA og kommunen etablerer en bedre kommunikasjon seg imellom for å lage et bedre helsetilbud for de som sliter. Hun viste blant annet til at kommunens nettsider som har et forbedringspotensial. På den positive siden pekte hun på at studentene på Agder trives bedre enn mange andre studiesteder i landet, og på vegne av studentene følte hun seg både sett og hørt når formannskapet ville møte studentene.

Studentidretten er en viktig arena

Studentidretten er viktig arena som møteplass og som folkehelsetiltak.  Leder for studentidretten Stine Volleng og nestleder Nikolai Møller Pettersen fortalte stolt om bredden av tilbud. Studentene er storbrukere av kommunens utendørs- og innendørs anlegg. De opplever at presset på disse anleggene er stort, hvor de skal konkurrere med byens barn og unge.  En ny kunstgressbane for studentene står øverst på ønskelisten. Denne kan brukes til mange av aktivitetene, ikke bare fotball.  En naturlig plassering er bak Gimlehallen hvor det nå er en grusbane.

Utenlandsstudenter trenger hjelp til å finne seg jobb

Diogo Rodrigues Maia fra Portugal representerte utenlandsstudentene. Han fortalte at Kristiansand var et godt sted å bo og studere. Utenlandsstudentene ønsker å bli integrert i lokalsamfunnet og trenger derfor å lære seg norsk. Men norsk kurs koster penger, og da trenger de bedre studiefinansiering eller mulighet for å få jobb. Og for å få jobb må de kunne norsk. 

Diogo Rodrigues Maia ønsker en ordning hvor utenlandsstudenter får bedre hjelp til å finne seg jobb. Foto: Kristiansand kommune

Diogo Rodrigues Maia ønsker en ordning hvor utenlandsstudenter får bedre hjelp til å finne seg jobb. Foto: Kristiansand kommune

Karrieremuligheter

William Svendsen er leder for studenttinget i Agder og medlem av kommunens studentråd. Han er opptatt av karrieremulighetene etter fullførte studier.  Dessverre er man avhengig av et nettverk for å få jobb i regionen. Hele 30% av studentene mener det er bedre jobbmuligheter andre steder. Svendsen mente det må gjøres noe for de som skal ut på arbeidsmarkedet.

William Svendsen håper at det lokale arbeidslivet legger mindre vekt på at de skal kjenne de som ansettes, og at nettverk får mindre betydning enn i dag. Foto: Kristiansand kommune

William Svendsen håper at det lokale arbeidslivet legger mindre vekt på at de skal kjenne de som ansettes, og at nettverk får mindre betydning enn i dag. Foto: Kristiansand kommune