Randesund ønsker flere møteplasser

Møteplasser ble et gjennomgangstema i flere av innleggene under dialogmøtet for indre Randesund på Haumyrheia skole 15. juni. Det handlet både om planene kommunen har og hvilke prosesser som er på gang.

Bilde av Kommunen svarer

Ønsker bedre busstilbud

Bilde av Aida Clarke Stavdahl og Celine Stahl

Som med de 19 foregående møtene, deltok også ungdomsskoleelever med egne innlegg.  Formannskapet fikk lytte til et par velformulerte og reflekterte innlegg fra niendeklassingene Aida Clarke Stavdal og Celine Stahl (bildet). Aida innledet med å fortelle om hvilke møteplasser ungdommene har i dag, blant annet i regi av misjonskirken. Hun mente at ungdommene også trenger noen livssynsnøytrale møtesteder. Hun ønsker også et bedre busstilbud slik at det er lettere å ta buss til de stedene ungdommene samles.

Det gjorde inntrykk på formannskap og tilhørerne at det er mange unge som ruser seg, og at hun selv hadde sett barn ned i 12-års alderen som var ruset. Aida viste et sterkt engasjement for disse og ønsket at de blir bedre inkludert i miljøet. Det er nødvendig med at trygge voksne er til stede på ungdommenes samlingssteder.

Celine Stahl var opptatt av busstilbudet i Randesund, og det faktum at ikke alle hadde busstilbud til RILs anlegg ved Sukkevann.

– Ikke alle har bil slik at de kan bli kjørt til trening. Sykkel brukes mye, men om vinteren er ikke det like enkelt, så buss er for mange eneste mulighet. Det går mange busser til sentrum, men et godt tilbud til fysiske aktiviteter er bedre enn busstilbud til sentrum og Sørlandsparken, sa Celine Stahl.

Negative til utfylling i fjorden

Anne Elizabeth Stie fra Korsvikfjorden velforening fortalte om hvordan det er å bo ved fjorden.  Foreningen er naturlig nok opptatt av nærmiljøet, og har gjennomført tiltak som å opparbeide en liten strand, bygge en ball-binge og gjennomføre årlige dugnader med søppelplukking. Stie savnet livssynsnøytrale møteplasser, og mener at det bør komme et bedre tilbud i området ved Korsvikfjorden. Foreningen venter fortsatt på en gang- og sykkelvei langs Sømsveien hvor trafikken er økende. En sak som opptar mange, er utfylling av Korsvikfjorden som oppleves som miljøødeleggende.

Aktive seniorer

Kai Vardeheim er primus motor for Rona seniorforening. De møtes jevnlig i lokalene til Aktiv senior i Rona, og diskuterer aktuelle tema. Vardeheim har inntrykk av at seniorene i området er aktive, og mange drar hjemmefra om morgenen og deltar på ulike aktiviteter fram til ettermiddagen.  Mange er iherdige turgåere i området ved Sukkevann. Vardeheim fortalte med glimt i øyet at Randesund måtte ha byens største konsentrasjon av seniorer, angitt i lengde på 1,5 km fra Rona til Strømme.

– Vi seniorer har det bra i Randesund og Kristiansand, konkluderte Vardeheim.

Kirke og stor møteplass

Bilde av Mats Sveindal

Mats Sveindal (bildet) er ungdomspastor i Randesund misjonskirke og leder for Loftet som er menighetens ungdomssatsing.  Sveindal fortalte at barn har stått sentralt i arbeidet siden menigheten startet for 40 år siden. Hver uke samles 500 barn, unge og studenter til ulike aktiviteter. De har nå startet planer om utvidelse av kirken. Sveindal hovedbudskap var at menigheten ønsker å tilby et inkluderende lavterskeltilbud til unge i området.

NOV største virksomhet

Stine Andersen møtte som kommunikasjonsansvarlig i NOV for å fortelle om den største virksomheten i bydelen. Hun innledet med å fortelle at NOV har 750 ansatte i Kristiansand. 122 av disse bor i bydelen. Som leverandør til olje- og gassbransjen har NOV hatt noen turbulente år. Bedriften har fokus på bærekraft, og kan levere mer energieffektivt utstyr slik at oljeproduksjon kan skje med et redusert CO2 utslipp. NOV er også i ferd med å få fotfeste innen fornybar energi, og da først og fremst innen havvind. Andersen avsluttet sitt innlegg med å påpeke at trafikken er økende i området, og mente det bør gjøres noe i de to mest trafikkerte kryssene før det skjer en ulykke.

Bibliotek – en grønn møteplass

Bilde av Ellen Steinsland

Ellen Steinsland (bildet) fra Fuglevikkleiva velforening fortalte om sin visjon for en god møteplass. Hennes referanse er Deichman i Oslo og alt det nye biblioteket i Bjørvika inneholder i tillegg til bøker. Først og fremst ser hun for seg at biblioteket er et godt sted å være for alle typer mennesker. Biblioteket må bli en møteplass som syder av liv og kan fungere som bydelshus. Det kan inneholde mange kulturaktiviteter i regi av de frivillige organisasjonene i bydelen. I tillegg til det kulturelle, tenker Ellen Steinsland at bibliotekene har en rolle i det grønne skiftet ved at folk kan låne utstyr slik at man ikke trenger å kjøpe alt selv. Det kan også bli en møteplass for de som er opptatt av sirkulær økonomi ved å gjenbruke og reparere.

– Nytt senter må passe alle

Anne-Kristin Krzyzowski er en engasjert leder av Randesund bydelsråd.  Hun kunne se tilbake på et svært aktivt år med et utall av møter med kommuneadministrasjon, AKT, utbyggere, elevråd og andre velforeninger. Blant annet har bydelsrådet sendt inn høringsuttalelse i forbindelse med byvekstavtalen. Hun var tydelig på at innbyggerne i bydelen ønsker noe tilbake for pengene de legger igjen i bomstasjonene. Krzyzowski var opptatt av bydelens møteplasser, og at lokalisering av nytt senter i bydelen må passe alle. Som de to niendeklassingene, så hun også behovet for interne bussruter slik at folk kan komme seg rundt i bydelen uten bil. I tillegg ønsket hun en bussrute som ikke gikk via Rona, men direkte til sentrum via Sømsveien. 

Steinar Bjorøy fra AKT tok opp tråden fra Krzyzowski i sitt innlegg.  Bjorøy fortalte om samarbeidet med Randesund bydelsråd og drøftet muligheten for et bedre busstilbud som kan konkurrere med bil når det gjelder tidsbruk. Som et tiltak for å få flere til å teste ut buss, fikk alle husstandene i Randesund hvert sitt busskort i fjor. 

Medvirkning til kommuneplanen

På dette møtet deltok også tre av kommunens ansatte. Det var arealplanegger Christina Rasmussen, kommunalsjef innbyggerdialog, Elisabeth Engemyr og kommunalsjef for plan og bygg, Venke Moe.

Christina Rasmussen innledet med å fortelle om prosessen med kommuneplanens arealdel og hva som er status. Det er gjennomført et omfattende medvirkningsopplegg hvor mange metoder har vært benyttet. 

Barn og unge har også kommet med innspill, og noen av forslagene har vært:

  • Innendørs møteplasser
  • Opprusting av ballbaner og skoler
  • Varierte tilbud og aktiviteter
  • Bedre busstilbud og gang- og sykkelveier
  • Ta vare på turområder og grøntområder
  • Flere rekreasjonsområder og badestrender
  • Fremtidig utvikling av byen må skje slik at flest mulig kan ta bussen uten å bytte.

Elisabeth Engemyr innledet med å si at hun skulle ønske kommunen var kommet lenger i planleggingen av et bydelssenter. For 30 år siden var hun bydelssjef i Randesund innen helse- og sosialsektoren.  Hun drømte da om å få et bydelssenter i denne delen av Kristiansand, men måtte erkjenner at bydelen fortsatt ikke har fått alle funksjonene som hun ønsket da.

– Men jeg er beroliget over at vi er på vei. Nå er det hele Kristiansand øst som står for tur med et nytt bydel- og kultursenter, slo hun fast.  Som for de andre bydelene trenger østsiden også en bibliotekfilial som kan romme ulike funksjoner og møteplasser.

Offentlige tjenester på samme sted

Kommunens plan- og bygningssjef Venke Moe gikk også bakover i historien, til generalplanen fra 1979 og de planene man hadde for Rona da. Moe viste en prinsippskisse for senter- og transportutvikling. Konklusjonen er at offentlige tjenester bør samles på samme sted. Mangel på offentlig eid areal i Ronaområdet har ført til økt utbygging i Strømmeområdet. Spørsmålet er om det har blitt for sterk konsentrasjon av offentlige institusjoner på Strømme. Venke Moe avsluttet sitt innlegg ved å fortelle om ulike prosjekter i området og konkluderte med at det nå skjer veldig mye i denne bydelen.

 

Se hele møtet i opptak her: Dialogmøte Indre Randesund