– I tette verneverdige trehusmiljøer som Posebyen er faren for storbrann stor, samtidig som verdiene er umistelige, påpeker byantikvar Jorunn Monrad, her avbildet i Gyldenløves gate. Hun håper så mange som mulig av eierne av verneverdige hus i Posebyen takker ja til kommunens tilbud og bytter til et mer moderne brannalarmanlegg. Foto: Kristiansand kommune.
Da kommunen i 2010 fikk installert brannalarmer med trådløs kobling til 110-sentralen, fikk eiere av verneverdige hus i Posebyen dekket halvparten av kostnadene med å installere anlegg i huset, og gratis trådløs kobling direkte til 110-sentralen.
Anlegget har fungert bra i mange år, men mange apparater nærmer seg pensjonsalder, og reservedeler vil være vanskelige å oppdrive om få år. Samtidig har det skjedd mye i alarmbransjen siden 2010.
– I dag er det mulig å få installert trådløse alarmer tilkoblet en alarmsentral som filtrerer ut falske alarmer og varsler brannvesenet umiddelbart. Det er dessuten mulig å kombinere brannalarm med andre funksjoner, som tyverialarm, dørlås og apper på mobiltelefon, opplyser byantikvar Jorunn Monrad.
Hun kan fortelle at flere beboere i Posebyen allerede har valgt denne typen løsning, og at kommunen i fjor tilbød huseiere i det fredete kulturmiljøet i Ny-Hellesund tilskudd til slike alarmer. Erfaringene derfra er gode.
Kommunen vil drifte det eksisterende anlegget ut 2025, samtidig som det gradvis innføres en løsning av samme type som i Ny-Hellesund. Istedet for å gi tilskudd til installasjon av anlegg vil kommunen tilby et fast årlig tilskudd til huseierne. Tilskuddet vil være på 2.500 kroner per år, noe som tilsvarer cirka 40 prosent av den årlige utgiften for en mindre enebolig.
– Dette er gunstigere for både huseierne og kommunen, påpeker Monrad.
– Huseierne slipper installasjonskostnader, anleggene har flere funksjoner, og kommunen slipper å investere i et kostbart sentralanlegg, presiserer hun.
Huseierne kan selv velge blant leverandørene som er godkjent og som oppfyller noen minimumskrav (se liste nederst på siden). Huseierne kan også velge om de ønsker å utvide anlegget med eksempelvis flere røykvarslere, tyverialarm, dørlås eller annet.
Alle husene i Posebyen er regulert til bevaring. Ved å bytte til ny alarmløsning, vil eierne bli tilbudt 2.500 kroner per år. Det dekker cirka 40 prosent av de faste utgiftene til å drifte anlegget. Foto: Kristiansand kommune.
Byantikvaren minner om at Kristiansand, i likhet med alle større byer i Norge, har vært herjet av bybranner i århundrenes løp. I 1892 ble Posebyen spart av bybrannen som la det som i dag er kjent som Murbyen øde.
– I tette verneverdige trehusmiljøer som Posebyen er faren for storbrann stor, samtidig som verdiene er umistelige. Derfor tilbyr Riksantikvaren kommuner tilskudd for å forebygge brannspredning i slike områder, forteller Monrad.
Hun understreker at formålet med alarmanlegget er å forebygge at en brann sprer seg til nabohus og forårsaker en storbrann, og minner om at det er huseiers ansvar å sørge for tilfredsstillende brannsikkerhet, som rømningsveier, brannalarmer og manuelt slokkeutstyr.
– Alarmanlegget kommunen kan gi tilskudd til kommer i tillegg til, og erstatter ikke, huseierens plikter, selv om anlegget i mange tilfeller vil oppfylle krav til røykdetektor med sirene, presiserer byantikvar Jorunn Monrad.