Kunst- og kulturuke i Kristiansand

I tillegg til åpningen av Kunstsilo lørdag 11. mai, byr Kristiansand på en uke full av kunst- og kulturopplevelser for innbyggere og besøkende. Fra 6. til 12. mai vil byen tilby et mangfoldig utvalg av arrangementer.

Lørdag 11. mai åpner Kunstsilo dørene. Foto: Kristiansand kommune

Lørdag 11. mai åpner Kunstsilo dørene. Foto: Kristiansand kommune

Kristiansand forbereder seg på en uke med varierte kulturelle arrangementer, som inkluderer åpningen av Kunstsilo, kulturhistoriske foredrag, Europakonferansen og Demokratiuka. Disse arrangementene vil bidra til å fremme debatt, kreativitet og fellesskap i byen.

— En milepæl for Kristiansand

— Åpningen av Kunstsilo er en milepæl for Kristiansand. Dette nye tilskuddet vil berike våre felles kulturelle opplevelser og styrke byens posisjon som en sentral kulturdestinasjon. Vi ser med forventning frem til hvordan Kunstsilo vil fungere som et sentralt samlingspunkt for kunstnere, kulturarbeidere og publikum, sier kulturdirektør Camilla Jarlsby.

Bilde av Camilla Jarlsby tatt utenfor Myren gård. Foto: Kristiansand kommune

Camilla Jarlsby utenfor Myren gård. Foto: Kristiansand kommune

Lørdag 11. mai åpner Kunstsilo sine dører for publikum. Festlighetene starter klokken 10.20 med en parademarsj gjennom Kvadraturens gater ledet av Tveit Union Musikkorps. Etter dette følger åpningstaler, deriblant fra kulturminister Lubna Jaffery og kunstsamler Nicolai Tangen.

Underholdning vil være tilgjengelig både inne i Kunstsilo for de med billett, og utendørs hver time fra klokken 11.00 til midnatt. Dagen avsluttes med et spektakulært show fra Kunstsilos terrasse i femte etasje, som vil oppleves best fra båt, Lagmannsholmen og andre steder man kan se Kunstsilo.

Inngangsbilletter til å besøke Kunstsilo innendørs er utsolgt, men det er fortsatt mulighet til å delta på festlighetene utendørs, enten på silokaia gjennom dagen og ettermiddagen, og ikke minst ved å se det storslåtte avslutningsshowet fra en lengre avstand. Gjester oppfordres sterkt til å ankomme til fots eller på sykkel, da parkeringsmuligheter på Odderøya er begrenset.

Bilde av Kilden og Kunstsilo tatt i 2022. Foto: Kjell Inge Søreide

Bilde av Kilden og Kunstsilo tatt i 2022. Foto: Kjell Inge Søreide

Det vil også være salg av mat utendørs denne dagen, tilgjengelig for alle som ønsker å delta i feiringen.

Mer detaljert program finner du på Kunstsilos nettsider:

Åpning av kunstsilo 11. mai

Kunstsilo program utendørs
  • Klokken 10.20: Parade fra Slottet, gjennom Markens, og videre ned til Kunstsilo.
  • Klokken 11.00: Åpningstaler fra utescene ved Kunstsilo. Utendørsaktiviteter med flere overraskelser.
  • Klokken 11.25: Salutt fra Lagmannsholmen med Christiansand Artillerie Compagnie.
  • Klokken 11.30: Dørene åpner for de med billett.
  • Klokken 11.45 til 22.30: Variert underholdning fra ulike artister og ensembler, inkludert musikk, dans og sang. Klokken 22.30 starter avslutningsshow fra Kunstsilos terrasse.

Kulturelle arrangementer på tvers av Kristiansand

I tillegg til Kunstsilos åpning, vil kommunen by på en rekke kulturelle arrangementer gjennom uken. Tangvall, Nodeland og Vågsbygd bibliotek inviterer til språkkaféer og babytreff, som gir innbyggerne muligheten til å møtes og lære på tvers av språk og aldersgrupper.

Eksakte datoer og tidspunkt finner du inne på Kristiansand folkebiblioteks nettsider:

Krsbib.no

Nodeland bibliotek. Foto:  Helge Dyrholm / Kristiansand kommune

Nodeland bibliotek. Foto: Helge Dyrholm / Kristiansand kommune

På Søgne gamle prestegård kan du delta på Sven Egil Omdals foredrag om nordmennene i Sachsenhausen for kr. 120,-, eller oppleve Kultursøndag med konsert, kafé og utstillinger. Mer informasjon om disse arrangementene finner du inne på Søgne gamle prestegårds nettsider:

Søgne gamle prestegård - se hva som skjer

 Dronefoto fra Kristiansand kommune september 2020 Søgne gamle prestegård. Foto: Tor Erik Schrøder

Dronefoto fra Kristiansand kommune september 2020 Søgne gamle prestegård. Foto: Tor Erik Schrøder

Demokratiuka og Europakonferansen

Denne uka er Kristiansand også vertskap for Demokratiuka, som har et mål om å tilrettelegge for møter, samtaler og kunst- og kulturopplevelser for å fremme demokratiske verdier. Høydepunktet er Europakonferansen den 6. mai.

Du kan lese mer om Demokratiuka og Europakonferansen her:

Demokratiuka

Europakonferansen arrangeres mandag 6. mai.

Europakonferansen arrangeres mandag 6. mai. Foto: Kristiansand kommune

Frigjørings- og veterandagen 8. mai

Siden 2013 har Kristiansand kommune, under ledelse av ordføreren, arrangert en mottakelse for veteranene fra Kristiansand på frigjørings- og veterandagen 8. mai. I de senere årene har også veteraner fra omkringliggende kommuner blitt inkludert, da tilsvarende arrangementer ikke har vært tilgjengelige i deres respektive kommuner. Årets markering av 8. mai vil inkludere kransenedleggelser, taler, salutter og arrangementer ved flere minnesmerker rundt om i kommunen. Detaljert program og mer informasjon finner du her:

Markering av 8. mai

Kristiansands uke med fokus på kultur, kunst og demokrati er en anledning til å feire det mangfoldet og engasjementet som kjennetegner byen. Uansett om du er interessert i kunstneriske opplevelser, kulturhistorie eller samfunnsdebatt, vil denne uken tilby noe som passer enhver smak og interesse.

Onsdag 8. mai markeres årets frigjørings- og veterandag. Christianssand Artillerie Compagnie vil saluttere med 21 skudd fra Lasaretthøyden på Odderøya klokken 12.00. Foto: Kristiansand kommuneOnsdag 8. mai markeres årets frigjørings- og veterandag. Christianssand Artillerie Compagnie vil saluttere med 21 skudd fra Lasaretthøyden på Odderøya klokken 12.00. Foto: Kristiansand kommune