Dialogmøte på toppen av Kristiansand

Det var god stemning på Heradshuset da formannskapet møtte et knippe av innbyggerne i Finsland til dialogmøte 6. april.

 

I løpet av dialogmøtet kom det fram mange innspill, både fra de som fikk ordet i møtet, og fra innbyggere som deltok på nett. Ved å klikke på knappen under kan du følge prosessen med å svare ut disse innspillene.

Når du kommer til tabellen: Klikk i ei rute, og så på den blå pila, for å se hele teksten.

Innspill og svar

 

Heradshuset Finsland.jpg

Formannskapets dialogmøte ble holdt på Heradshuset i Finsland.

Velforeningen i Finsland har gjort et poeng av at foreningen dekker det nordligste området i Kristiansand, og dermed gitt seg selv navnet «Toppen av Kristiansand». 

Dialogmøte Finsland Birger Verket.jpg

Velforeningsleder Birger Verket (bildet) orienterte om hvilke ønsker og planer de hadde for økt bruk av Heradshuset. Heradshuset er i hyppig bruk allerede, men man ønsker at huset i enda større grad skal brukes som møteplass gjennom økt sambruk for både næringsliv, innbyggere og offentlig virksomhet. Ellers orienterte velforeningen om opprusting av friluftsområdet ved Livannet og turstiprosjektet til Havsåsknuten, som er Kristiansands høyeste topp.

Godt aktivitetstilbud for unge

Dialogmøte Finsland elever.jpg

Ungdomsskoleelevene Kristian Finsådal og Martin Albrektsen Ødegård (bildet) holdt innlegg på vegne av skoleelevene. Martin Albrektsen Ødegård startet med å fortelle om vårfest for elevene, miljøuke og psykisk helseuke. Kristian Finsådal skrøt av alle aktivitetstilbudene de har i bygda, og mente alle har mulighet for å drive med det de liker. For å komme til de ulike aktivitetene er det mange som sykler, men det oppleves som utrygt med lastebiler som kjører forbi i 80 kilometer i timen.   

Ønsker spredt boligbygging

Vidar Finsådal driver Jokerbutikken og bensinstasjonen. Han påpekte at butikken har en viktig samfunnsmessig rolle, noe man har sett under pandemien og når det er strømbrudd. Finsådal formulerte at ei bygd som Finsland enten er i utvikling eller avvikling, og uttrykte et sterkt ønske om at kommunen bidrar til utvikling ved å tillate spredt boligbygging, investere i området og handle lokalt.

Idrettslaget

Framsteg er navnet på bygdas idrettslag. John-Erik Fløystøl fortalte at idrettslaget har 220 medlemmer. Hovedmålgruppen er barn og unge. I tillegg har foreningen et aktivt håndball-lag for damer og lavterskeltilbud for voksne. Fløystøl var svært fornøyd med idrettsparken som stod ferdig i 2019. Her har de fått nye baner for tennis, fotball og sandvolleyball.

Skaper samhold

Kine Eikeland fra ungdomslaget Fram mener at laget er en viktig bidragsyter til å skape samhold i bygda.  Mange ildsjeler står på for å arrangere fysiske aktiviteter og sosiale tilstelninger som quiz-kvelder. Målet er å skape ei bygd som er et godt og attraktivt sted å bo.

Finsland har et aktivt bedehusmiljø med 200 medlemmer med stort og smått. Birger Verket fortalte at bedehuset startet i 2008 og har i dag et bredt tilbud for alle aldersgrupper.

Flere kuer enn folk

Jarle Greibesland representerte Bondelaget. Han fortalte, med glimt i øyet, at bygda hadde dobbelt så mange kuer som folk. I tillegg har de 900 sauer. Han uttrykte ønske om at kommunen stimulerer til omgjøring av utmark til innmark og minnet formannskapet på at dyrket mark er vårt beredskapslager.

Go-kart-klubben trenger hjelp

NAF eier en go-kart bane på Finsland. Denne brukes av Agder Motorsport til konkurranser. Klubben har ca. 70 medlemmer i alderen 5-85 år. Thom-Isak Dahle fortalte at mange møter opp når det er løpskonkurranser, og det kommer også tilreisende til arrangementene.  

– Dette er gøy for både store og små, og vi har fokus på sikkerhet, understreket Dahle.  NAF vil nok ikke investere mer i banen, så klubben trenger hjelp for å finansiere ny asfalt.  Dahle ønsket at kommunen hjelper til med feiing og håndtering av avfall.

Historielaget

Geir Nateland fra historielaget fortalte at laget ble stiftet i 1944 og hadde da 312 medlemmer.  Etter hvert dalte aktiviteten, men det ble blåst nytt liv i historielaget i 2004, og det har i dag 76 medlemmer. Laget arbeider med både nær og fjern historie og gir ut et historisk skrift annethvert år.

Takket formannskapet

Wenche Moi-Åslund fra 4H innledet med å takke formannskapet for at de tok bryet med å komme til Finsland. Hun berømmet kommunen for å støtte arbeid med barn og unge.  Åslund fortalte om hvordan ungdommene i 4H fikk oppgaver de vokste med og hvordan de etter hvert fikk lederoppgaver. Hun mente mange politikere har bakgrunn fra 4H.

– Alle passer inn, alle kan få til noe, fremholdt hun. Innlegget avsluttet med at hele forsamlingen deltok i lesing av 4H-løftet: "Vi lover å arbeid mot det mål å bli en ungdom med klart hode, varmt hjerte, flinke hender og god helse."

Opptak av dialogmøtet på Finsland finner du her.

Om du ikke kunne delta på dialogmøtet i Finsland, er det mulig å kommme med innspill til formannskapet digitalt her:

Gi ditt innspill