Likestilling, inkludering og mangfold - En by for alle

Kristiansand kommunes likestillingsarbeid har som mål at alle skal  verdsettes og ha like muligheter for samfunnsdeltakelse, uavhengig av kjønn, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsevne, alder, seksuell orientering, kjønnsuttrykk og kjønnsidentitet.

Se enbyforalle.no for mer informasjon om likestilling, inkludering og mangfold

Strategi: Det er mennesker det handler om!

Bystyret vedtok i mars 2015 en felles strategi for hvordan kommunen i alle sine roller og oppgaver skal jobbe for likestilling, inkludering og mangfold. Strategien omfatter både innbyggere, brukere og medarbeidere. Denne strategien videreføres i Kristiansand etter 1. januar 2020 og er gyldig frem til ny plan er vedtatt.

Strategien gir en felles retning for likestillingsarbeidet i Kristiansand kommune. Vi ser på mangfold som en ressurs og ønsker å være en foregangskommune innen likestilling, inkludering og mangfold.

Les strategien  her:
"Det er mennesker det handler om!"

Strategien finnes også i engelsk versjon:
"It's all about people!"

Økonomiplan 2025-2028 - Likestilt arbeidsliv

Kristiansand kommune er sertifisert som en likestilt kommune av “Likestilt arbeidsliv”, se s.34 i pdf versjonen av økonomiplanen. Kommunen jobber med oppfølging av handlingsplan og resertifisering i 2025, noe som også omfatter arbeid knyttet til aktivitets- og redegjørelsesplikten.

Økonomiplan 2025-2028  

Årsrapport for 2023

Fra 2020 har kommunen fått en styrket plikt til å arbeide med likestilling og ikke-diskriminering. Dette kalles aktivitets- og redegjørelsesplikten (ARP). Dette kapitlet omtaler den delen av ARP som gjelder kommunen som arbeidsgiver. ARP for kommunen som tjenesteyter og i forvaltning omtales i kapitlet “Forutsetninger for å lykkes”.

Kommunen er sertifisert gjennom sertifiseringsordningen Likestilt arbeidsliv. Likestilt arbeidsliv er et verktøy for å hjelpe kommunen med å drive aktivt mangfolds- og likestillingsarbeid og oppfylle kravene i Likestillings- og diskrimineringsloven, herunder aktivitets- og redegjørelsesplikten (ARP).

Alle arbeidsgivere i offentlige virksomheter skal redegjøre for

  • den faktiske tilstanden for kjønnslikestilling i virksomheten
  • hva de gjør for å oppfylle aktivitetsplikten.

Mer informasjon om kommunens arbeid med likestilling, inkludering og mangfold fra årsrapport 2023: Årsrapport 2023 

Slik jobber vi med likestilling

Lederne har ansvar for at likestillingsperspektivet ivaretas.

I Kristiansand skal hensynet til  likestilling, inkludering og mangfold være en naturlig del av virksomheten på alle arbeidsplasser.

En tverrfaglig ressursgruppe for likestilling og mangfold koordinerer arbeidet, har spisskompetanse på området, er pådriver og gir lederstøtte.

Kontaktperson er likestillings-, inkluderings- og mangfoldskoordinator (lim-koordinator) Kim Henrik Gronert

Mål og resultater

Mål og resultater vil komme i løpet av 2025.

Dialog med flerkulturelle innbyggere

Kristiansand har innbyggere fra mer enn 160 land. Kommunen er opptatt av å ivareta ressursene og ha dialog med flerkulturelle innbyggere.

Frivillige organisasjoner er spesielt viktige samarbeidspartnere.

Kontaktperson er LIM-koordinato: Kim Henrik Gronert

Kristiansand er sertifisert som likestilt virksomhet!

Kommunen deltok i pilotprosjektet Likestilt arbeidsliv for å bli sertifisert som likestilt virksomhet. Kristiansand ble likestillingssertifisert første gang i 2018, og ble resertifisert i 2022. Kristiansand kommune jobber mot ny resertisering i løpet av 2025 med støtte fra “Likestilt arbeidsliv”.

"Likestilt arbeidsliv" ved Agder fylkeskommune er en forskningsbasert nasjonal sertifiseringsordning for næringsliv og offentlig sektor. “Likestilt arbeidsliv” bidrar også med kursing og erfaringsdeling. 

Likestilt arbeidsliv

Kontaktperson for sertifieringsarbeidet: Anne Kristin Undlien.

En by for alle!

En by for alle er Kristiansand kommunes satsning på likestilling, inkludering og mangfold.

Både innbyggere og kommunen samarbeider for å skape noe nytt – for hverandre, for nærmiljøet, for byen, regionen og tjenestetilbudene. Byggingen av en mer økologisk, sosialt og økonomisk bærekraftig kommune skal preges av likeverdighet, raushet og forståelse for hverandres ståsteder.

Vi oppfordrer lokale organisasjoner, idrettslag, religiøse grupper og kommunale tilbud til å bidra til å gjøre samfunnet vårt til et godt sted å leve og bo for alle.

En by for alle-uka arrangeres i uke 6 hvert år. Uka markerer viktigheten av likestilling, inkludering og mangfold i den nye storkommunen, med både by og land. Kristiansand skal være et sted der det er godt å bo og leve for alle.

I løpet av uka ønsker vi, ved hjelp av store og små arrangementer, å vise fram mangfoldet som finnes i hele Kristiansand kommune. Alle mennesker, uansett bakgrunn, skal føle seg verdsatt og velkomne!

Uka er en iverksetting av strategien "Det er mennesker det handler om" (Strategi for likestilling, inkludering og mangfold 2015-2022).

Ta kontakt med Kim Henrik Gronert dersom du har idéer eller spørsmål! 

Skeives levekår

I 2018 ble en undersøkelse om lhbt-personers (lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) levevilkår i Agder, offentliggjort. Undersøkelsen var i regi av Kristiansand kommune, Arendal kommune og Aust- og Vest-Agder fylkeskommune. Resultatet av rapporten finner du her: Skeives levekår i Agder (PDF)

I 2025 presenterte Senter for likestilling ved UiA sammen med Norce “Det er nok mye vi trenger å vite” – rapport om offentlige tjenesters møte med skeive på Agder. Her undersøkte man spesielt hvordan ansatte og ledere i barnehager, barnevern, helse- og omsorgstjenester og rus- og psyksik helsetjeneste i Agder forholder seg til skeiv tematikk og likestillingsplikten i sin arbeidshverdag. Funnene viser at det finnes både vilje og engsjement – men også usikkerhet, varierende praksis og et stort behov for komptansehveing. Les rapporten her i lenke under: 

"Det er nok mye vi trenger å vite"

Likestilling, inkludering og mangfold i styrende dokumenter for barnehagen og grunnskolen

Både Rammeplanen for barnehagens innhold og oppgaver og Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020 bygger på verdier som fremmer et inkluderende og mangfoldig samfunn. De understreker at alle barn og elever har rett til likeverdige muligheter uavhengig av kjønn, etnisitet, funksjonsevne, religion eller sosial bakgrunn.

I Rammeplanen vektlegges det at barnehagen skal fremme demokrati og likestilling, og motarbeide alle former for diskriminering. Barn skal møtes med respekt for sin identitet og bakgrunn, og få støtte til å utvikle empati og forståelse for andre.

Kunnskapsløftet (LK20) viderefører disse verdiene i skolen. Overordnet del fremhever at skolen skal bidra til sosial utjevning og inkludering, og at opplæringen skal styrke elevenes evne til å møte mangfold med åpenhet og respekt. Skolen skal være en arena der alle elever opplever tilhørighet og får utvikle sitt potensial.

Slik legger begge styringsdokumentene grunnlaget for et utdanningsløp som fremmer fellesskap, likeverd og respekt for mangfold.

Trygg sammen – mot vold og seksuelle overgrep mot barn og unge

Trygg sammen er et fireårig program som skal jobbe for at barn og unge skal vokse opp uten å bli utsatt for vold og seksuelle overgrep i Kristiansand kommune. Vold og seksuelle overgrep mot barn og unge er en av vår tids største folkehelseutfordringer. Konsekvensene er betydelige, først og fremst i form av sykdom, redusert livskvalitet og dårligere livsmestring for den enkelte. Under finner du informasjon om programmet: Kristiansand kommune - Trygg sammen

Oppvekstreformen kom i 2022, og medførte et større ansvar for forebyggende barnevern og stiller tydelige forventninger til innsats på et tidligere stadium.

I praksis betyr det at ansatte utenfor barnevernstjenesten har et ansvar for å ha kunnskap om, fange opp og kartlegge uro for barn og unge i større grad enn tidligere.

Kartleggingen og utarbeidelsen av handlingsplanen mot vold og seksuelle overgrep viste et tydelig behov for støtte- og koordineringsbistand til ansatte i saker som omhandler tematikken. Kommunalt kompetanseteam vold og seksuelle overgrep er etablert, for tidlig å tilby støtte og koordineringsbistand til ansatte.

Mer om kommunalt kompetanseteam: Kristiansand kommune - Kommunalt kompetanseteam mot vold og seksuelle overgrep

Heltid

Kristiansand kommune avsluttet sitt heltidskulturprosjektet i 2024, og satsingen er lagt over i drift.

Det er lagt et godt grunnlag for videre arbeid med heltidskultur og det er blant annet utarbeidet retningslinjer for å øke antall heltidsansatte i Kristiansand kommune.

Det er opprettet samarbeidsarenaer, systemtiltak og rutiner som er implementert i drift.

Forskning viser at det er viktig å holde fokus på heltidskultur, for at den gode utviklingen ikke skal stagnere. En sterk heltidskultur er viktig for å sikre kontinuitet og kvalitet i tjenestene. At færre ansatte jobber deltid, bidrar til bedre relasjoner mellom ansatte og brukere.

Heltidsstillinger har også økonomiske fordeler. For arbeidstakere gir det bedre lønnsbetingelser, økt pensjonsrettighet og større muligheter for faglig utvikling. For arbeidsgiver sikrer det høyere produktivitet og en mer stabil arbeidsstyrke, noe som kan føre til færre kostnader knyttet til rekruttering og opplæring av nyansatte.

Menn i helse

Bare 10 prosent av de som i dag jobber med pleie og omsorg er menn. Det utdannes i dag cirka 2200 helsefagarbeidere årlig i Norge, mens behovet er det dobbelte. For å rekruttere flere menn, og samtidig få mer mangfold, bedre fagmiljø og en arbeidsstokk som gjenspeiler brukergruppa, er prosjektet "Menn i helse" startet.

Dette er et unikt prosjekt for menn i alderen 25-55 år. De får tilbud om et komprimert utdanningsløp fram mot fagbrev som helsefagarbeider.

Kontaktinfo: Helene Lie Seljåsen
Telefon: 41102637
E-post: helene@mennihelse.no

Uønsket seksuell oppmerksomhet på jobb

Etter initiativ fra bystyret ble det på nyåret 2019 gjennomført en spørreundersøkelse om uønsket seksuell oppmerksomhet blant medarbeidere i Kristiansand kommune.

Undersøkelsen ble gjennomført i et samarbeid mellom kommunen, prosjektledelsen for Likestilt arbeidsliv og Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) ved OsloMet.

Resultatene er presentert for kommunalutvalget.

Intercultural Cities (ICC), nasjonalt nettverk

Kommunen er medlem av det nasjonale nettverket for Intercultural Cities: "Storbynettverk for etnisk likestilling", sammen med Oslo, Stavanger, Bergen, Drammen og Trondheim. Det er vedtatt at Kristiansand skal søke medlemskap i det internasjonale nettverket, der Oslo, Stavanger og Bergen allerede deltar.

Agder for alle!

Kristiansand kommune deltar aktivt i nettverket Agder for alle. Nettverket har som mål å utvikle Agder som en åpen, inkluderende og internasjonalt rettet landsdel som fremmer interkulturell kompetanse og flerkulturelle ressurser.

Agder fylkeskommune er sekretariat for nettverket. 
Kontaktperson er Jonas Ravn Øhlckers

Den regionale LIM-planen

Kristiansand kommune deltok i prosjektgruppen som laget den regionale planen for likestilling, inkludering og mangfold; LIM-planen 2015-2027.

Denne planen, i tillegg til kommunens egne styringsdokumenter, spesielt strategidokumentet "Det er mennesker det handler om!", ligger til grunn for kommunens likestillingsarbeid.

Samarbeidspartnere

Senter for likestilling ved UiA er en viktig samarbeidspartner i likestillingsarbeidet. Det samme gjelder Agder fylkeskommune, Næringsforeningen i Kristiansandsregionen, KS og flere frivillige organisasjoner.