Egenberedskap i 72 timer

Kort fortalt

Har du et beredskapslager hjemme, i tilfelle du må klare deg uten strøm, vann og internett i 72 timer?

Egenberedskap handler om hvordan hver enkelt av oss er rigget for en krise. På denne siden gir vi noen gode råd!

Hva er Egenberedskap72 - og hvorfor?

Ha et lager hjemme

Hold deg oppdatert

Planlegg i tide - lag din egen beredskapsplan

Tilfluktsrom i Kristiansand

Egenberedskap72

Hva er Egenberedskap72  - og hvorfor?

Vi lever i et av verdens tryggeste land - likevel kan det oppstå kriser som innebærer at vi som innbyggere må klare oss selv i noen dager. I hvert fall vi som er friske. De siste årene har flere av oss opplevd ekstremvær som har satt oss på prøve, og koronapandemien har vist oss hvor sårbare våre samfunn kan være. Når krisen rammer må kommunen prioritere å bruke sine ressurser og sin kompetanse på å ta vare på dem som trenger det aller mest.

Derfor ber vi deg som er frisk og kan ta vare på deg selv om å sørge for god nok egenberedskap, slik at du kan ivareta deg selv og dine nærmeste i 72 timer. Denne kampanjen kaller vi for Egenberedskap72. Med Egenberedskap72 vil vi gi deg noen gode råd, slik at du er bedre rustet dersom krisen inntreffer - og dermed kan bidra ytterligere robusthet i samfunnet.

Ha et lager hjemme

Hvis strømmen blir borte eller du blir isolert av været eller andre forhold, må du kunne ta vare på deg selv i noen dager. For å dekke grunnleggende behov i 72 timer, trenger du varme, vann, mat, nødvendige legemidler, sanitærartikler og mulighet for å holde deg orientert om hva som skjer.

Dette bør alle ha hjemme:

 • Drikkevann: 3 liter vann per person per døgn (til drikke og matlaging)
 • Lommelykt/hodelykt med ekstra batteri
 • Fyrstikker og stearinlys
 • Førstehjelpsskrin og medisiner du er bruker.
 • Langtidsholdbar mat, f.eks. pasta, knekkebrød og hermetikk. Husk boksåpner!
 • Stormkjøkken og ekstra gass
 • Varme klær (huset blir fort kaldt, hvis strømmen går)
 • Varme tepper/sovepose
 • Kontanter (i tilfelle bank- og betalingsterminaler ikke virker)
 • Verktøy: Hammer, spiker, multikniv og gaffateip til små reparasjoner i huset, hvis noe skulle bli ødelagt i ekstremvær.
 • Hold varmen med alternative varmekilder (ved-, gass- eller parafinovn). En god huskeregel er 30 liter ved per døgn.
 • Hold mobilen oppladet med batteridrevet mobillader (nødlader) og/eller USB-lader til sigarettenneruttak i bil.
 • Brannslukker
 • Radio med batteri
 • Toalettsaker, håndsprit, munnbind og søppelsekker (til nødtoalett) til nødvendig hygiene.
 • Det anbefales å ha jodtabletter for barn og voksne under 40 år, gravide og ammende. Kjøpes på apotek og tas etter råd fra myndighetene.

Vurder også om du bør ha:

 • Utstyr til baby (babymat, morsmelkerstatning, bleier, våtservietter for 72 timer)
 • Kopier av pass, førerkort og kontaktlister
 • Mat og vann til familiens kjæledyr

Nyttig å ha under en krise

 • Kort og brettspill som får tiden til å gå
 • Sjokolade, nøtter og annen energi
 • Favorittleker og kosedyr

Få enda flere tips hos direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap: www.sikkerhverdag.no

Hold deg oppdatert

Dette er gode kilder til informasjon under en krise:

Kristiansand kommunes innbyggerapp er en nyttig kilde til viktig informasjon fra kommunen i beredskapssituasjoner. Last ned appen. 

Brosjyren "Du er en del av Norges beredskap" til blinde og svaksynte er tilgjengelig som lydfil. Finn mer informasjon om dette her:

Egenberedskap for blinde og svaksynte (ekstern lenke)

Planlegg i tide - lag din egen beredskapsplan

Lag din egen plan over dine nærmeste kontakter, også de som bor langt vekke. Tenk også gjennom om det er noen i ditt nærmiljø som du bør ha med på listen. Den planen du lager, kan du skrive ut og oppbevare i papir i tilfelle mobilnettet forsvinner. Skriv ned telefonnumre, og avtal på forhånd ulike steder dere kan møtes i krisesituasjoner. Kan hende dere må møtes på andre steder enn hjemme.

Mal du kan bruke til din egen plan (Word-fil)

Tilfluktsrom i Kristiansand

Offentlige tilfluktsrom er bygd for å kunne gi vern til befolkningen i en beredskapssituasjon. Klikk på den blå lenken "Fullversjon" nederst på kartet under for navn og adresse for de offentlige tilfuktsrommene. Du kan også zoome ut for større kart.

Vanlige spørsmål

Hvorfor er egenberedskap viktig?

Norge er et av verdens tryggeste, stabile og mest moderne land. Vi er vant til at det meste fungerer som det skal. Vi våkner opp i en varm bolig med rent vann i springen og nett på mobilen. Det har også gjort oss sårbare. Klimaendringer bidrar til mer ekstremvær, som blant annet kan ramme forsyning av vann, strøm og mobilnett. Derfor bør vi allerede nå tenke over hvordan vi best mulig kan forberede oss dersom noe skulle skje.

I en krisesituasjon må hjelpen ut til de som trenger det mest. Det er derfor viktig at alle forbereder seg på en krise, slik at flest mulig kan klare seg selv i inntil tre døgn. I tillegg til å ta vare på deg selv og din familie, bør du tenke gjennom om det er flere rundt deg som kan komme til å trenge din hjelp i en krise. Vi er alle en viktig del av samfunnets beredskap.

Hvilke kriser er det jeg skal forberede meg på?

Ekstreme hendelser kan forårsake en krise som kan få store konsekvenser. Strømmen kan forsvinne, mobilnettet kan slutte å fungere, vannforsyningen kan stoppe, vannet kan bli forurenset, veier kan bli stengt, og vareforsyningen kan stoppe opp. Hvis du forbereder deg er du bedre rustet til å møte slike utfordringer.

Hvordan vet jeg når det er en alvorlig krise?

Ved kriser, ulykker og ekstremvær er det viktig at du har tilgang på offisiell informasjon om hva som skjer og hva du bør gjøre. NRK P1 skal sikre informasjon til publikum ved en krise.

Noen tips for å sikre god tilgang på viktig informasjon:

Ha en DAB-radio som går på batteri.
Ekstra sett batterier.
Hvis du har bil, kan denne brukes til å lytte til radio og til å lade opp mobiltelefon

I spesielle situasjoner kan Kristiansand kommune varsle befolkningen gjennom SMS.

Sivilforsvarets varslingsanlegg med sirener skal varsle befolkningen ved akutt fare. Når tyfonene tuter i tre serier med ett minutts opphold mellom seriene betyr det «viktig melding – lytt til radio» Hvis du hører dette signalet skal du søke informasjon. Via radio (NRK p1), tv og sosiale medier vil du få informasjon om hva som skjer og hvordan du skal forholde deg. Sivilforsvarets varslingsanlegg blir brukt både i krig og fred.

Hvor kan jeg finne nærmeste offentlige tilfluktsrom?

Offentlige tilfluktsrom er bygd for å kunne gi vern til befolkningen i en beredskapssituasjon. Kristiansand kommune har 35 tilfluktsrom, se kart over offentlige tilfluktsrom her og les mer hos Sivilforsvaret. I tillegg finnes det et stort antall private tilfluktsrom. Disse er bygget for de som normalt oppholder seg på eiendommen; for eksempel skoler, butikker, bedrifter og forsamlingslokaler.

Hva er det viktigste jeg kan gjøre for å være forberedt?

Det er å tenke gjennom hva du/din familie trenger for å klare dere i en krise i inntil tre døgn. Snakk gjerne sammen om hva som er lurt å ha i huset og hva dere bør ta med dere dersom dere må evakuere. Se liste over anbefalt mat/utstyr og tilpass denne til dine behov.

Må jeg kjøpe jod-tabletter?

Ja, hvis du er under 40 år, gravid, ammende eller har barn under 18 år som bor hjemme. Myndighetene anbefaler deg å ha jodtabletter i beredskap hjemme. Tablettene skal bare tas etter råd fra myndighetene. Jodtabletter kan kjøpes reseptfritt på apoteket. Ved for eksempel en atomulykke kan radioaktivt jod bli spredd via luften, og tas opp via skjoldbruskkjertelen når man puster inn forurenset luft og/eller inntar forurenset mat eller drikke. Ved å tilføre stabilt jod (Jodix) blokkeres opptaket av radioaktivt jod i skjoldbruskkjertelen. Risikoen for å få kreft i skjoldbruskkjertelen reduseres dermed. Dette gjelder også gravide og ammende.

Tablettene skal bare tas etter råd fra myndighetene. Det vil ofte samtidig bli gitt råd om å oppholde seg innendørs i opptil 2 døgn. Derfor er det viktig å ha tablettene lagret hjemme. Jodtabletter kjøpes reseptfritt på apotek og koster rundt 250 kroner for 10 tabletter. For mer informasjon se: Jodtabletter ved atomulykker – DSA

Alle skoler og barnehager i Kristiansand kommune har jodtabletter lagret for utdeling i skoletiden. Jodtablettene blir bare delt ut etter råd fra myndighetene. Jodtabletter i skoler og barnehager

Hvor lenge holder lagret vann seg?

Vann som oppbevares i ren, tett emballasje har tilnærmet ubegrenset holdbarhet. Bytt gjerne ut vannet en gang årlig. Vannet må oppbevares kaldt, mørkt og frostfritt.

Hvor lenge må vann koke for å bli rent?

Dersom det er mistanke om at vannet kan inneholde helsefarlige mikroorganismer, og at vannet derfor kan gi sykdom, vil du bli rådet til å koke vannet. Vannet må da fosskoke 1 minutt.

Hvor kan jeg få informasjon dersom strøm og internett blir borte lenge?

Du anbefales å ha en batteridrevet DAB-radio. NRK har et beredskapsansvar og vil sammen med Sivilforsvarets tyfonanlegg sørge for nødvendig informasjon til befolkningen i en nasjonal krise eller katastrofe. Lytt derfor til NRK P1. I en langvarig krise der strøm og internett er borte over tid, kan det bli nødvendig at kommunen oppretter et eget senter du kan oppsøke for å få nødvendig informasjon.

 

Kontakt oss