Det har det blitt tildelt 17 millioner fra Levekårsprogrammet til forskningsprosjektet; “Nye mønstre – langsiktige effekter og implementering» i perioden 2025-2030.
Kristiansand kommune er eier av forskningsprosjektet og samarbeider med forskere fra blant annet Handelshøyskolen ved UiA og partnerkommuner Arendal, Stavanger, Lindesnes og NAV Lister.
Prosjektet vil gi oss ny kunnskap både om hvordan Nye mønstre virker på lang sikt og hva som skal til for å lykkes med implementering. Forskningen vil gi oss innsikt som vil være viktig for prioritering og utvikling av innsatser til familier som opplever komplekse utfordringer.
Kunnskapen om langsiktige effekter er etterlyst av regjeringens ekspertutvalg for barn i fattige familier, i tillegg nevnes familiekoordinator-modeller som viktige tiltak for å utjevne sosiale forskjeller i Stortingsmeldingen «Tro på fremtida – uansett bakgrunn».
Implementeringsteamet skal sammen med stipendiat undersøke hva som skal til for at norske kommuner lykkes med å ta i bruk modellen Nye mønstre. De skal blant annet videreutvikle opplæringsmoduler og veiledningsnettverk på bakgrunn av kunnskapen fra implementeringsstudien.
Forskningsprosjektet skal samtidig undersøke de langsiktige virkningene hos familier som har deltatt og deltar i Nye mønstre, med både kvantitative og kvalitative metoder.
Prosjektleder: Eirin Mølland (PhD i samfunnsøkonomi), førsteamanuensis ved Universitet i Agder (UiA) Mølland har erfaring med empiriske analyser på registerdata og har vært involvert i forskningen knyttet til Nye mønstre fra prosjektstart og har god erfaring med å lede samarbeidsprosjekter mellom akademia og offentlig sektor.
Nina Drange (PhD i samfunnsøkonomi), seniorforsker på Frisch-senteret. Drange har utstrakt erfaring med empiriske analyser på registerdata innen utdanningsforskning, både i form av oppdragsforskning/-analyser og egeninitiert forskning.
Tormod Bøe (PhD i psykologi), professor ved Universitet i Bergen (UiB)/forsker på NORCE. Bøe har ekspertise på sosial ulikhet i psykisk helse, og har forsket på tema med registerdata og surveyundersøkelser.
Thomas Engell (PhD i psykologi), forsker ved Rbup Øst og Sør. Engell har ekspertise på implementeringsforskning, og har bred erfaring fra utvikling, implementering og effektevaluering av tiltak innen psykisk helse, barnevern og skole.
Kjetil Grimastad Lundberg (PhD i sosiologi), professor ved Institutt for velferd og deltaking (IVD), Høgskulen på Vestlandet (HVL). Lundberg har ekspertise innen velferdsforskning, tjenester på tvers, tjeneste-bruker-relasjoner, arbeidsinkludering, fattigdom og marginalisering, og kvalitative forskningsmetoder.
Øyvind Samnøy Tefre (PhD i statsvitenskap), førsteamanuensis, IVD HVL. Tefre har ekspertise innen barnevern, barnets beste-vurderinger, sosialpolitikk og kvalitative forskningsmetoder.
Prosjektet vil i tillegg bemannes med to stipendiater som tilknyttes Universitet i Agder, samt en implementeringskoordinator og ressurser til utvikling av implementeringsverktøy for kommunene.