– For meg er det kombinasjonen av fleksibilitet, økonomi og trivsel: Jeg får jobbet, jeg sparer penger, og samtidig får jeg en god og behagelig overgang mellom jobb og hjem, sier Kine Beate Øynes, som pendler mellom Arendal og Kristiansand med ekspressbussen.
– Jeg har regnet på hvor mye jeg sparer, og det er ganske mye, sier Kine Beate Øynes, som jobber som klima- og miljørådgiver i Kristiansand kommune.
Selv om hun har elbil og tilgang på lading i parkeringshuset i Kristiansand, velger hun å la bilen stå.
– Min Nissan Leaf bruker hundre prosent strøm tur-retur Arendal–Kristiansand, og lading i parkeringshuset koster cirka hundre kroner per gang. Skulle jeg brukt bil fem dager i uka, ville det blitt to tusen kroner i måneden. I tillegg kommer bompenger og parkering, forklarer klima- og miljørådgiveren.
Kine har regnet ut at det vil koste henne cirka 4 900 kroner i måneden å bruke bil. Og da har hun ikke regnet inn forsikring, EU-kontroll, reparasjoner og andre kostnader som følger med på kjøpet.
Til sammenligning koster et månedskort på bussen 1 585 kroner. Klima- og miljørådgiveren sparer altså minimum 3 315 kroner i måneden på å ta buss framfor bil til og fra jobb. Ganger vi det opp med 11 måneder – vi trekker fra en feriemåned – blir det den nette sum av 36 465 kroner i løpet av et år.
Lading: 100 kr/gang x 20 dager = 2 000 kr/mnd
+ Bompenger: Ca. 70 kr tur/retur × 20 dager = 1 400 kr/mnd
+ Parkering i Kristiansand (ca. 7,5 timer/dag): ca. 1 500 kr/mnd
= Bilkostnad per måned: ca. 4900
– 30-dagers kort på bussen: 1 585 kr
= Penger spart per måned: 3 315 kr
Likevel er ikke økonomien den viktigste årsaken til at Kine tar bussen.
– Jeg bruker bussturen til arbeid. Da blir turen produktiv og oppleves mye kortere enn den er, og jeg kommer hjem samtidig som min mann, som jobber i Arendal, forklarer hun.
– Dessuten slipper jeg å tenke på parkering, og kommer meg praktisk talt fra dør til dør.
For Kine Beate Øynes fungerer bussen som et mobilt kontor om morgenen og ettermiddagen.
Kine begynte å ta bussen til og fra jobb i august i fjor, da hun startet i rådgiverjobben i Kristiansand kommune, men hun har tatt bussen mellom Arendal og jobb i Kristiansand tidligere også, da hun jobbet i Stiftelsen Miljøfyrtårn.
Med linje 100 – ekspressutgaven – tar turen mellom de to største sørlandsbyene kun en drøy time. Det lever hun godt med.
– Jeg er veldig fornøyd! Ekspressbussen gjør reisen enkel og effektiv, understreker klima- og miljørådgiveren.
Hyggelig er det også.
– Bussjåførene som får oss pendlere til og fra jobb, møter oss alltid med et smil, framholder hun.
Det eneste hun savner, er et ekspressbusstilbud også på kveldstid.
– Det hadde vært nyttig i forbindelse med arrangementer og møter utenfor vanlig arbeidstid.
I og med at hun jobber med klima og miljø er det ikke til å stikke under en stol at dette også har endel å si for Kines valg av transportmiddel, og hun innrømmer glatt at hun er litt nerd på området.
– Selv om elbilen er et godt miljøvalg sammenlignet med bensin- eller dieselbil, er det faktisk enda bedre for klimaet å la bilen stå når jeg kan. En tur-retur med elbil på den strekningen ville krevd full lading hver gang, altså rundt 20–24 kilowattimer strøm daglig. Det blir over 5 000 kilowattimer i året, påpeker hun.
– Når jeg tar bussen, som også er elektrisk, deles energibruken på mange passasjerer, og utslippene per person blir mye lavere. I tillegg sparer jeg bilen for slitasje og reduserer behovet for nye veier og parkeringsplasser, avslutter klima- og miljørådgiver Kine Beate Øynes.