Nå kommer de elektriske rutebåtene

Fra 1. juli kan du ta bussen fra Kristiansand sentrum til Høllen og hoppe på en elektrisk rutebåt til Ny-Hellesund – på samme billetten. Fra skolestart får Randesund sin elektriske rutebåt.

Den elektriske rutebåten Randøysund til kai i Gøta Kanal i Sverige.

Slik ser de nye rutebåtene som skal trafikkere strekningene Høllen–Ny Hellesund og Kongshavn–Randøyane ut. Båtene tar 36 passasjerer og er universelt utformet. Foto: Fjord Shuttle AS

Ved årsskiftet ble det innført krav om nullutslipp i offentlige anskaffelser av ferjer og ferjetjenester. Det omfatter også hurtigbåter med plass til 12 eller flere passasjerer. Det betyr at båtrutene mellom Høllen og Ny Hellesund og mellom Kongshavn og Randøyane heretter må kjøres med elektrisk rutebåt.

– Første båt skal være på plass til oppstart 1. juli. Båt nummer to skal i drift fra skolestart, opplyser produksjonssjef Njål Are Møller i AKT (Agder kollektivtrafikk).

Søgne først

Det er Søgne som får ny elektrisk rutebåt først. I Randesund skal nyvinningen være på plass når skolen starter. Tilfeldighetene gjør at det er båten med navn “Randøysund” som blir ferdig fra verft først, så det er den som vil gå i Søgne i sommer. “Olavsund”, som skal trafikkere strekningen Kongshavn–Randøyane, blir levert før skolestart.

– Båtene er like, så det har ingen praktisk betydning, forsikrer Møller.

Bedre komfort

Det er selskapet Fjord Shuttle AS, med base i Gulen kommune ytterst i Sognefjorden, som skal kjøre båtrutene på oppdrag fra AKT.

Båtene vil være registrert for 36 passasjerer, og det vil være sitteplass til alle passasjerene i salongen. I tillegg vil det være sitteplasser på akterdekket. Det vil være universelt utformet toalett med stellebord tilgjengelig for passasjerene.

– Båtturen med elektrisk båt vil være en helt annen opplevelse enn i dag. Det vil bli mindre støy og vibrasjoner og en helt annen komfort for passasjerene. I tillegg er det et viktig poeng at båtene vil være universelt utformet, framholder Njål Are Møller.

– Og så er jo reduserte utslipp en åpenbar fordel, både lokalt og globalt, legger produksjonssjefen til.

Bilde fra salongen i den elektriske rutebåten Randøysund.

De nye elektriske rutebåtene har komfortable sitteplasser til de 36 passasjerene. Foto: Fjord Shuttle AS

Samme billettprisene

Innføringen av elektrisk drift vil ikke påvirke billettprisene i verken Søgne eller Randesund.

I Søgne vil det bli noen justeringer på avgangstidene, men antall daglige avganger på sommerrutene vil være det samme som før, det vil si seks avganger alle dager i uka. Resten av året blir det to daglige avganger alle dager i uka. I dag er det tre daglige avganger mandag–fredag og to i helgene.

Fra begynnelsen av oktober (uke 41) til og med 30. april vil avgangene kjøres kun på bestilling. Bestillingsløsningen i AKT Svipp kan brukes til bestillingsavgangene.

Følger skoleruta

I Randesund blir rutetilbudet som dagens tilbud, med eventuelle tilpasninger til skoleskyss. Det betyr at det vil være sju-åtte faste avganger på dagtid mandag til fredag på skoledager og bestillingsavganger på kveldstid fra midten av oktober (uke 42) til begynnelsen av april (uke 14). Også her kan bestillingsløsningen AKT Svipp brukes til bestillingsavgangene.

På begge rutene vil passasjerene kunne benytte bussbilletten dersom de ankommer kaia med buss innenfor en klokketime etter at billetten er kjøpt.

Sommertrafikk og skoleskyss

De siste årene har passasjertallene på de to båtrutene variert noe. I Randesund har de ligget på mellom 2000 og 2500 i året, mens de har ligget på mellom 6000 og 8000 i Søgne. I Søgne er cirka to tredeler av reisene knyttet til sommertrafikken, det vil si i perioden juni–august.

– På dager med fint vær i juli hender det at båten må gå flere turer for å få med alle passasjerene, opplyser Njål Are Møller.

I Randesund derimot er det flest reiser på vinteren, og de fleste reisene er skoleskyss.

Økte kostnader

For AKT og Kristiansand kommune – som betaler et årlig tilskudd til drift av båtrutene – innebærer oppstart av ny kontrakt på båtrutene en betydelig kostnadsøkning.

– Totalkostnaden i anbudet øker med nye båter. Nye, universelt utformete båter med dagens standard gir en høyere inngangskostnad, uavhengig av energibærer, opplyser Møller.

– Men når investeringen er gjort, er det rimeligere å drifte båtene med strøm, påpeker han.

Bildet viser handicaptoalettet ombord på en av båtene.

De nye elektriske rutebåtene er universelt utformet med blant annet HC-toalett. Foto: Fjord Shuttle AS


Kontaktpersoner:

Njål Are Møller, produksjonssjef i AKT
Tlf.: 92 81 09 86
njal.moller@akt.no

Jan Erik Lindjord, enhetsleder klima og arealutvikling i Kristiansand kommune
Tlf.: 93 43 87 67
E-post: jan.erik.lindjord@kristiansand.kommune.no