Behovet for kvalifisert kompetanse øker i hele Norden. Prosjektet «Work Without Borders» skal utvikle og teste en felle metode som gjør overgangen fra studier til jobb lettere for internasjonale studenter og nyutdannede i Norge, Sverige og Danmark. Aktivitetene vil blant annet omfatte kommunikasjonstiltak, case-konkurranser, mentornettverk og internships.
Prosjektet, som starter i september 2025 og avsluttes i august 2028, ledes av den danske foreningen Studenterhus Aarhus. Andre partnerne er Erhverv Aarhus, VIA University College, Universitetet i Agder, Kristiansand kommune, Welcome Hub Agder, Högskolan i Halmstad, Campus Varberg og Midtjyllands EU-kontor. Universitetet i Agder er prosjektleder for de norske partnerne.
– Utfordringene knyttet til kompetansebehov og internasjonal talentrekruttering er for store til å kunne løses av en region eller et land alene. Gjennom dette nordiske samarbeidet kan vi dra nytte av ulike erfaringer, ressurser og kunnskap, og få tilgang til beste praksis fra hele regionen rundt Kattegat, Skagerrak og Øresund, forteller Næringssjef Bernt Jørgen Stray i Kristiansand kommune.
«Work Without Borders» har et samlet budsjett på over 2,6 millioner euro, hvorav norske midler utgjør ca. 450 000 euro.
Kristiansand kommune vil videreutvikle og tilpasse sine eksisterende tjenester og prosjekter, som Relocation Agder, Studenttrivsel og Vekst i Sør for å skape tettere koblinger mellom internasjonale talenter, deres familier og arbeidsgivere i Agder. Målet er å fremme trivsel og tilhørighet gjennom strategisk samarbeid mellom utdanning, næringsliv og offentlige aktører.
Fra venstre: Even Andreas Lie (Prosjektleder for Work Without Borders i Kristiansand kommune), Olea Magdalene Norset (Prosjektleder for Studenttrivsel), Bernt Jørgen Stray (Næringssjef i Kristiansand kommune) og Birthe Helland (Ansvarlig for Relocation Agder)
– Til tross for at kompetansen til de internasjonale studentene ofte er ettertraktet, er det mange som forlater regionen etter endt utdanning. Ved å bygge bro mellom studentene og lokale arbeidsgivere sikrer vi både at flere av talentene blir værende og at flere arbeidsgivere blir bedre rustet til å ansette internasjonale arbeidstakere, sier Rådgiver Even Andreas Lie.
Prosjektet forventes på lenger sikt å bidra til å redusere arbeidskraftmangel i Kattegat-Skagerrak-regionen, øke mangfoldet på arbeidsmarkedet og sikre internasjonal konkurranseevne i årene som kommer.