Utdeling av toppidrettsstipend for 2023

Lørdag 3. februar ble det arrangert en felles utdeling under en Vipers-kamp, der åtte toppidrettsutøvere ble tildelt stipender til videreutvikling av deres arbeid og som anerkjennelse.

F.v: Aida Dahlen, Christian Gyldenøhr, Mindaugas,søstera til Thomas Mollestad (Mollestad var på konkurranse), god nabo til Caroline Finnestad Lund (Lund var på skytterstevne), Adam Arsaev, tidligere trener i KIK Sjur Wangen (Silje Gundersen er på college i USA) og Zayndi Arsaev. Foto: Kristiansand kommune

F.v: Aida Dahlen, Christian Gyldenøhr, Mindaugas,søstera til Thomas Mollestad (Mollestad var på konkurranse), god nabo til Caroline Finnestad Lund (Lund var på skytterstevne), Adam Arsaev, tidligere trener i KIK Sjur Wangen (Silje Gundersen er på college i USA) og Zayndi Arsaev. Foto: Kristiansand kommune

Kristiansand kommune har avsatt 560 000 kroner til toppidrettsformål for 2023. Toppidrettsforumet i Kristiansand kommune innstiller at det tildeles 450 000 kroner til toppidrettsstipend for utøvere og trenere. 75 000 kroner ble tildelt Vipers i forbindelse med gjennomføringen av Champions League kampene i Aquarama. Resterende beløp pålydende 35 000 kroner går til å dekke ulike kostnader til utdelingsseremoni.

Det er mottatt totalt 51 søknader til toppidrettsstipendet fordelt på 47 utøvere og 4 trenere. 18 søknader ble trukket av søkerne før endelig behandling.

Juryen har bestått av Toppidrettsforumet i Kristiansand kommune, som består av:

 • Christian Jørgensen, idrettssjef i Kristiansand kommune.  
 • Arild Jørgensen, Olympiatoppen Sør. 
 • Gjermund Nesland, Olympiatoppen Sør.  
 • Geir Torstveit, seniorrådgiver UiA.  
 • Vegard Witzøe, avdelingsleder for idrettsfag KKG. 
 • Mats Stave Aanonsen, rådgiver AFK. 
 • Geir Thorstensen, daglig leder Idrettsrådet i Kristiansand.  
 • Tore Sæstad Tønnesen, rådgiver idrett og fysisk aktivitet i Kristiansand kommune.  
 • Raymond Larsen, representant fra kultur- og idrettsutvalget.  

Syv toppidrettsstipend for utøvere og ett for trenere

Kultur- og idrettsutvalget tildelte toppidrettsstipend for utøvere til:

 • Aida Dahlen. Idrettsgren, bordtennis. Fikk stipend på 100 000 kr.
 • Christian Gyldenøhr. Idrettsgren, sykkel. Fikk stipend på 70 000 kr.
 • Mindaugas Gedminas. Idrettsgren, boksing. Fikk stipend på 70 000 kr. 
 • Thomas Mollestad. Idrettsgren, langrenn. Fikk stipend på 40 000 kr. 
 • Caroline Finnestad Lund. Idrettsgren, skyting. Fikk stipend på 40 000 kr. 
 • Adam Arsaev. Idrettsgren, boksing. Fikk stipend på 40 000 kr. 
 • Silje Gundersen. Idrettsgren, ishockey. Fikk stipend på 40 000 kr. 

Kultur- og idrettsutvalget tildelte toppidrettsstipend for trenere til:  

 • Zayndi Arsaev. Idrettsgren, boksing. Fikk stipend på 50 000 kr. 

Tor Kristian Ludvigsen(leder av kultur og idrettsutvalget. Aida Dahlen, Christian Gyldenøhr (sønnen på fanget), Mindaugas Gedminas,søsteren til Thomas Mollestad(på konkurranse), Randi Føreland god nabo til Caroline Finnestad Lund (på skytter stevne), tidligere trener i KIK Sjur Wangen (Silje Gundersen,er på college i USA) og vår kjære idrettssjef Christian

F.v: Tor Kristian Ludvigsen (leder av kultur- og idrettsutvalget), Aida Dahlen, Christian Gyldenøhr (sønnen på fanget), Mindaugas Gedminas, søsteren til Thomas Mollestad(Molletsad var på konkurranse), Randi Føreland (god nabo til Caroline Finnestad Lund, som var på skytterstevne), tidligere trener i KIK Sjur Wangen (Silje Gundersen er på college i USA) og idrettssjef Christian Jørgensen. Foto: Kristiansand kommune

Juryens begrunnelse

Aida Dahlen – bordtennis (representerer Randesund idrettslag) 

Aida (33 år) ble dobbelt Europamester i 2023 med gull både i singelklassen og i dobbeltklassen. Hun har gjennom året også tatt gull (både singel og dobbel) og bronse i mikset dobbeltklasse i Spanish Open, sølv i French Open (i singel), bronse i Slovenia Open (i singel) og ble norgesmester for 10. Gang. Hun tok også sølv i VM i 2022. Aida satser mot Paralympics i Paris 2024, og er medaljekandidat her.  

Christian Gyldenøhr – håndsykling landevei (representerer Kristiansands Cykleklubb) 

Christian (38 år) hadde en ulykke under en treningsøkt på sykkel i 2019 som gjorde han lam fra livet og ned. Etter dette har han på svært kort tid og en imponerende måte trent seg opp til nå å hevde seg på høyt internasjonalt nivå i paraidretten håndsykling. Gjennom 2022 og 2023 har han tatt flere topp-10 plasseringer i internasjonale konkurranser. Under EM i 2023 tok han en 6. plass hvor utøverne fra 1. til 6. plass kom i mål innenfor samme sekund etter et løp med målpassering etter 1 time, 40 minutter og 47 sekunder. Christian satser mot Paralympics i Paris 2024 og har mål om en sterk plassering der.  

Mindaugas Gedminas – boksing (representerer AIK Lund bokseklubb) 

Mindaugas (27 år) har de senere årene vært regnet som Norges beste bokser uavhengig av vektklasse. I 2023 ble han Norgesmester og nordisk mester og den første norske bokseren i historien til å bli nordisk mester fire år på rad. Mindaugas tok i 2023 bronse i Grand Prix Usti nad Labem (Tsjekkia) og har gjennom året gått flere gode kamper og turneringer internasjonalt, med jevne kamper mot noen av verdens beste boksere. Han tok også en 5. plass under EM i 2022. Mindaugas skal delta i to OL-kvalifiseringer i 2024, og har som mål å kvalifisere seg til Olympiske leker i Paris i 2024.  

Thomas Linnebo Mollestad – langrenn (representerer Oddersjaa SSK)

I langrenn er det svært høy deltakelse på nasjonalt nivå og Thomas (21 år) har vinteren 2023 en 2. plass i junior NM 10km skøyting og 2. plass i Norgescup 10km klassisk og er en av Norges mest lovende unge langrennsløpere. Hans største prestasjon i 2023 var 3. plass i junior-VM 10km skøyting. Thomas holder et jevnt høyt prestasjonsnivå og har høye ambisjoner som første års senior med U23 VM som hovedmål.  

Caroline Finnestad Lund – konkurranseskyting rifle (representerer Kisen miniatyrskytterlag i Norges skytterforbund, men er også medlem av Søgne Skytterlag) 

Caroline (19 år) er en del av landslagsgruppen UNG+ i Norges skytterforbund. I 2023 ble Caroline junior-Norgesmester på 50 meter matchskyting og hadde et sterkt junior-VM med individuell bronse i rifle 50 meter liggende og to bronser i lagskyting (luftskyting 10 meter og matchskyting 50 meter). I 2022 ble Caroline Europamester for junior i samme skytegren som hun tok VM-bronse i. Caroline er også Nordisk juniormester og har tatt sølv i Norgescupen blant seniorskytterne.  

Adam Arsaev – boksing (representerer AIK Lund bokseklubb) 

Adam (19 år) er en av Norges mest talentfulle boksere og er nå i 2023 første års seniorbokser. Han startet året med to sterke seiere mot sølvvinner fra det svenske mesterskapet mot regjerende dansk og nordjysk mester. Seieren mot dansken kom i landskamp mellom ni norske boksere og ni danske boksere hvor Adam ble kåret til Norges beste bokser. I senior NM ble det sølv etter en jevn finale som ble kåret til beste kamp under NM. I junior-VM i 2022 tok Adam en 5. plass og slo blant annet sølvmedaljevinneren fra EM 2022 på veien. I tillegg til sin egen toppidrettssatsing er Adam blant annet trener for Parkinson-partiet til AIK Lund (Rock Steady Boxing). 

Silje Gundersen – ishockey (representerer Stavanger Oilers, men har hatt sin oppvekst i Kristiansand Ishockeyklubb) 

Silje (19 år) flyttet til Stavanger høsten 2019 og begynte på Wang Ung i 10. klasse for å følge drømmen om å satse på ishockey. Gjennom årene har Silje utviklet seg til å bli en viktig spiller på Stavanger Oilers i Bambusa-ligaen (toppserien for kvinneishockey) og på aldersbestemte landslag. Sesongen 2022/23 ble Silje sølvvinner i serien og Norgesmester i NM 2023 med Oilers. Silje ble også, i tross sin unge alder, toppscorer i ligaen med 72 poeng for andre sesong på rad. Silje deltok i sitt siste ungdoms-VM i 2021/22 som kaptein på det norske laget. I 2022 ble hun tatt inn på det norske A-landslaget og var i troppen som deltok i VM (for senior) i 2023 i den nest øverste VM-divisjonen. Siljes mål fremover er å være fast på A-laget, bli tatt ut til neste VM våren 2024 og spille college hockey i USA på toppnivå.  

Zayndi Arsaev – boksing (trener) (representerer AIK Lund bokseklubb) 

Zayndi (60 år) har vært hovedtrener i AIK Lund i 19 år. I disse årene har han vært med å utvikle flere boksere til både høyt nasjonalt og internasjonalt nivå. Zayndi bruker rundt 1000 frivillige timer i året som boksetrener hos AIK Lund på treninger og konkurranser i Norge og utlandet. Hans kompetanse som boksetrener er også verdsatt av Norges bokseforbund som har invitert Zayndi med som trener på landslagssamlinger. Han har tidligere vært med å trene fram flere profilerte sørlendinger til NM-titler, for eksempel Glodi Eneste, Jamshid Nazari og Kristin Soot. I dag er Zayndi hovedtrener for Mindaugas Gedminas som tok 5. plass i senior-EM og Adam Arsaev som tok 5. plass i junior-VM i 2022.