Prosjektgruppen forlater Thaulows Hus under testturen. Fra venstre: Styremedlem Bjarne Kristian Markussen, styremedlem og prosjektleder Jo Van Der Eynden, sekretær Jorunn Monrad og styreleder Ann-Kristin Olsen. (Foto: Kristiansand kommune)
Som barn tilbrakte Henrik Wergeland og hans søster Camilla Collett somrene på Bragdøya. Bjørnstjerne Bjørnson skrev flere av sine mest kjente verk på Søgne Gamle Prestegård. Vilhelm Krag, opphavsmann til begrepet “Sørlandet”, ble født i et hus på Torvet i Kristiansand. Og Gabriel Scott gikk på Latinskolen på Torvet og besøkte ofte Vilhelm Krag i Ny-Hellesund. Scott hadde også en liten dikterhytte i Urdalen i Tveit.
I tillegg kan nevnes Vilhelm Krags bror Thomas, Nordahl Grieg og Knut Hamsun. Sistnevntes tilknytning til Kristiansand begrenser seg til et fem måneders opphold på Lund. Der fullførte han til gjengjeld romanen “Pan”, mens Grieg skrev diktsamlinga “Norge i våre hjerter” under et opphold på Kvanneid pensjonat. Han besøkte også Havbukta i Ny-Hellesund flere ganger. Her ble blant annet diktet “Til ungdommen” skrevet i 1936.
Det gamle skolehuset i Ny-Hellesund er ett av fire stoppesteder på den første utgaven av dikterruten. De øvrige tre er Thaulows Hus på Bragdøya, Søgne Gamle Prestegård og Wergelandsparken. (Foto: Kristiansand kommune)
Nå ønsker Kristiansand kommune sammen med frivillige krefter å løfte de nevnte dikternes og forfatternes kristiansandsslektskap fram i lyset. En prosjektgruppe har søkt om og fått 129.000 kroner fra fylkeskommunen til å lage en presentasjonsvideo, en nettside og en dikterrute, hvor du kan bli kjent med dikternes historie og stedene de besøkte og/eller bodde i Kristiansand.
– Vi ønsker å løfte fram noen av forfatterne som har hatt tilknytning til landsdelen og har vært vesentlige for hvordan landsdelen oppfattes, og så ønsker vi å sette søkelys på de fysiske kulturminnene som er knytta til disse forfatterne og bidra til å skape interesse for kulturminnene, sier Jo van der Eynden, ekspert på den sørlandske kystkulturen, forfatter av flere faglitterære bøker om sørlandskystens kulturhistorie og prosjektleder for dikterruteprosjektet.
Søgne Gamle Prestegård er vel verdt et besøk. (Foto: Kristiansand kommune)
– Noen av de viktigste dikterne i landet vårt har jo tilknytning til Kristiansand. Familiene har vært her, de har skrevet her, så vi bør med full rett kunne kalle oss dikterbyen, framholder Jorunn Monrad, byantikvar i Kristiansand kommune.
Som intiativtaker og sekretær for prosjektgruppen inviterte hun forleden Agder-guidene og ressurspersoner fra ulike lag og foreninger med på testtur langs en potensiell dikterrute. Den gikk til fots fra Latinskolen og Wergelandsparken til kaia i Kristiansand, med båt til Bragdøya med Thaulows Hus og Ny-Hellesund med det gamle skolehuset, så med buss fra Høllen til Søgne Gamle Prestegård og tilbake til byen.
Den første utgaven av dikterruten starter i Wergelandsparken ved Torvet i Kristiansand. Her holder styremedlem i prosjektgruppen og litteraturprofessor ved UiA, Bjarne Kristian Markussen, et aldri så lite Wergeland-foredrag for deltakerne på testturen. (Foto: Kristiansand kommune)
Arbeidet med nettsiden om dikterruten er forlengst igang, og på testturen var et filmteam fra Visit Sørlandet med for å gjøre opptak til presentasjonsvideoen. Går det som prosjektgruppen ønsker og håper kan dikterruten presenteres for publikum i løpet av våren.
– Disse bygningene er veldig viktige i norsk litteraturhistorie og fantastiske steder å besøke, og vi tror folk vil storkose seg her. Folk vet ikke at vi har disse fantastiske dikterne i byen vår, og når du vet om dem når du besøker Thaulows Hus og Ny-Hellesund, får du en mye større og rikere opplevelse av både litteraturen og stedene, sier byantikvar Jorunn Monrad
– Vi ønsker at dikterruten skal skape interesse for landsdelen vår og gjøre våre kunstnere kjent, sier Ann Kristin Olsen (t.h.), styreleder i Vilhelm Krag-selskapet og leder for prosjektgruppen. Her på vei til Thaulows Hus på Bragdøya sammen med byantikvar Jorunn Monrad og Reidar Mosland fra Christianssands byselskab. (Foto: Kristiansand kommune)