Kommunalt kompetanseteam mot vold og seksuelle overgrep

I 2021 ble det vedtatt en nullvisjon mot vold og seksuelle overgrep, og Kristiansand kommunes tjenester er forpliktet til arbeidet målrettet for å oppnå visjonen. Disse er med i det kommunale kompetanseteamet som tilby støtte til ansatte som jobber med temaet.

Oppvekstreformen kom i 2022, og medførte et større ansvar for forebyggende barnevern og stiller tydelige forventninger til innsats på et tidligere stadium.

I praksis betyr det at ansatte utenfor barnevernstjenesten har et ansvar for å ha kunnskap om, fange opp og kartlegge uro for barn og unge i større grad enn tidligere. 

Kartleggingen og utarbeidelsen av handlingsplanen mot vold og seksuelle overgrep viste et tydelig behov for støtte- og koordineringsbistand til ansatte i saker som omhandler tematikken. Kommunalt kompetanseteam vold og seksuelle overgrep er etablert, for tidlig å tilby støtte og koordineringsbistand til ansatte. 

Dette er kompetanseteamet 

Kompetanseteam.jpg

Teamet består av Ina Jagtøien (f.v.) , Tine Krum Haugen, Nina Sletten, Venke Kristiansen, Eva Marit Gaukstad, Lene Hennig-Olsen og Johanne Stokke. De har erfaring fra barnehage, skole, helsetjenesten, barnevernstjenesten, familieveiledningstjenesten, politiet og Statens barnehus.

Teamet har tilgang til andre ressurser som kan bistå ved behov for pedagogisk og psykologisk tjeneste, bedriftshelsetjeneste, juridisk bistand, medisinskfaglig kompetanse etc. Teamets mandat er tidlig støtte til ansatte som treffer barn og unge, og blir bekymret for om barnet kan være utsatt for vold eller seksuelle overgrep.

Hvordan teamet jobber 

Teamet fungerer som en inngangsport for tidlig uro blant ansatte som jobber med barn og unge, og er godt kjent med kommunens tjenester. Teamet kan hjelpe med koordinering i tidlig fase, over flere ganger underveis i et forløp og i etterkant av meldte og anmeldte saker.

Teamet kopler på riktige instanser der hvor andre er riktigere, spesielt barnevern og politi når situasjonen tilsier det. Det er den ansatte som selv opplever at de trenger å drøfte en sak og som kan ta kontakt med teamet.

Arbeidet som er gjort til nå viser en bredde i behovet hos ansatte fra hjelp til å kartlegge mer rundt et utsagn fra et barn, en atferd som vekker bekymring til mer alvorlige problemstillinger som ender med en bekymringsmelding eller anmeldelse. Per nå har teamet kapasitet til å imøtekomme saker fra barnehagene, og jobber med å utvide tilbudet til andre tjenesteområder som treffer barn og unge.