Kystvandringer

Oversikt over mange fine vandringer langs kysten. Snør skoene, ta med badetøy og oppdag nye steder i kommunen. God tur!
Høllen Åros (2,1 km)

Hvordan komme dit: Buss nummer 40 til Høllen og Åros Feriesenter.

En fin vandring over Høllesanden, og bort til brua over Søgneelva. Herfra følger du vannet bort til Åros Feriesenter, og her går stien noen steder på brygger ute i vannet. Rikelig med bademuligheter underveis. Kan avslutte med buss ved Feriesenteret, eller gå samme vei tilbake. Fra Høllen går det også båt ut til Ny-Hellesund.

Åros i Søgne

Foto: Lars Verket, Kristiansand kommune

Kvernhusvannet (3,3 km)

Hvordan komme dit: Buss nummer 40 til Tjønneveien/Åros Feriesenter.

Følg Årosveien til Krossveien. Her tar du til venstre inn på sti som følger rundt hele Kvernhusvannet. Stien er bred og gruset rundt hele vannet, og du finner flere steder som egner seg for en dukkert underveis. På sydsiden passerer du også så nært havet at du kan ta badet i saltvann i Kossevigfjorden.

Torsteinsneset (3,2 km)

Hvordan komme dit: Buss M1 til Kroodden

Litt rolig vei inn til Kanonmuseet, som også er verdt et besøk. Så blåmerket sti til helt ytterst på Torsteinsneset. Her har du fin utsikt til Vestergapet/Flekkerøy, og Tjamsøya. Helt i vest på Torsteinsneset er det noen flotte jettegryter.

NB: Her må du tilbake samme vei, så avstanden blir da 6,4 km. Det er også mulig å gå bort til Helleviga, og det er en god dagstur. Kart med stier på UT.no (også egen app).

Torsteinsneset

Foto: Lars Verket, Kristiansand kommune

Møvig/Andøya (kan deles i to) (6,1 km)

Hvordan komme dit: Buss M1 til Møvig skole eller buss nummer 51 til Andøyfaret.

Her kan du går Andøya rundt. Det er en god del bebyggelse på øya, men du får også med deg noen fine partier med stier. Underveis passerer du flere fine badebukter, så ta med badetøy. Fra Andøya kan du fortsette langs kysten bort til Møvig, der det også er en fin strand, og ikke så langt å gå opp til hovedveien/metroaksen (M1).

Bilde av turstien rundt Andoya

Foto: Lars Verket, Kristiansand kommune

Odderøya (4,1 km)

Hvordan komme dit: Buss til Dronningens gate (Buss nummer M1, M2, M3, M4 m.fl.)

Gå bort til Vestre Strandgate, og følg denne mot sydøst til du ser brua over til Odderøya. Stien i kartet følger en del vei, men det går over i sti helt syd på øya. Du finner et mer detaljert kart ved infoskiltet rett etter brua til Odderøya. Underveis er det flere steder som egner seg til bading, og på søndager er det cafe helt syd på øya. En lett tilgjengelig perle midt i sentrum av Kristiansand, som også gjerne kan kombineres med neste tur: Strandpromenaden.

Hvitt trehus på Odderoya

Foto: Lars Verket, Kristiansand kommune

Strandpromenaden (2,3 km)

Hvordan komme dit: Buss til Dronningensgate eller Kvadraturen Videregående skole (Buss nummer M1, M2, M3, M4 m.fl.)

Denne vandringen går helt i sjøkanten mellom brua over Otra og brua ut til Odderøya. Underveis passerer du Tangen, Bystranda, Christianholm Festning, gjestebrygga og enda en bademulighet. Ved gjestebrygga er det Kiosk i sommerferien

Strandpromenaden på Tangen og langs Bystranda i Kristiansand

Foto: Lars Verket, Kristiansand kommune

Kuholmen – Ringknuden (3,8 km)

Hvordan komme dit: Buss nummer 13 til Stadion eller nummer 15 til Østre Ringvei/Kongsgård Alle.

Gå Teglverksveien mot øst (mot vannet), og følg langs vann bort til Bertesbukta. Her finner du byens stupeanlegg. Deretter ut på Gleodden, opp trappa og inn i skogen. Først på gruset sti, så på vei bort til Sør Arena. Deretter langs vannet og videre langs Prestebekken. Denne kan du følge helt til UiA, eller gå opp Kongsgård Alle til Østre Ringvei og busstopp. Du kan også ta turen opp til Ringknuden der du har vid utsikt i alle retninger.

Ringknuden

Foto: Lars Verket, Kristiansand kommune

Trollstien på Justneshalvøya (3,4 km)

Hvordan komme dit: Buss nummer 12 eller 59 til Justnes gård.

Her er det bygget mye de senere årene, og det går en fin sti rundt hele bebyggelsen, så det er ikke mye vei på denne rundturen. Du er heller ikke langt fra sjøen, så mulighetene for et bad er absolutt mulig.

Hamresanden – Groviga (3 km)

Hvordan komme dit: Buss nummer 35 eller 36 til Hamresanden eller Grovika.

Fra bussen går du nordover mot Tovdalselva, og kan følge lang denne helt ut til neset. Her er det flott sandstrand, og du kan bade langs hele vandringen. På andre siden av Tovdalselva ligger Kristiansand Lufthavn, så du går langs innflyvningen. På Hamresanden er det kiosk, og enda mer sandstrand før du kommer til busstoppet som heter Grovika.

Hamresanden

Foto: Lars Verket, Kristiansand kommune

Drangsvann Syd – Benestadfeltet (3,2 km)

Hvordan komme dit: Buss nummer 58 til Høvågveien eller Drangekrysset.

Her går du på sti langs Drangsvann i fint skogsterreng. Du passerer et byggefelt underveis, men stien går mellom vannet og dette. I forbindelse med denne utbyggingen er det tilrettelagt et sted for bading. For lenge siden gikk det ferge fra Drangsvann og inn til byen.

Dvergsnes (4,4 km)

Hvordan komme dit: Buss M4 til Dvergsneskrysset.

Dvergsnes har hatt gjennomgått store forandringer de siste årene. I dag går det en rundløype rundt den nye bebyggelsen, og det er tilrettelagt for bading flere steder. Kiosk finner du hos Kristiansand Feriesenter, og det er dagligvarebutikk der du går av bussen.

Kvarenes (1,1 km)

Hvordan komme dit: Buss 588T til Kvarenes er næmeste busstopp. Også parkering ved friområdet Kvarenes.

Starten er ved et flott friområde med sandstrand. Herfra følger du vei som går over i sti til tuppen av Kvarodden. Her har du flott utsikt over den beryktede Kvåsefjorden. Her finner du også et av Kristiansands best bevarte forsvarsanlegg fra andre verdenskrig, med løpegraver, tunneler og bunkere.

NB: Dette er ingen rundtur, så turen blir i praksis 2,2 km.

Dvergsøya (3 km)

Hvordan komme dit: «Badebåten» MS Bragdøya går i sommerferien

Fin rundtur på denne kystperlen. I nord går du på sti i furuskogen, og er innom Jebsens villa. I syd er det løvtrær, og Vogts villa. Helt i syd er det en runde på svaberg, men den kan du eventuelt hoppe over (da blir det 2,5 km). Øya har flott natur og mye interessant historie. Midt-Agder Friluftsråd driver Cafe Royal i sommerferien.

Dvergsøya

Foto: Lars Verket, Kristiansand kommune