Dugnadsøya Flekkerøy

Flekkerøy vel organiserer mye av den frivillige innsatsen som gjelder hele øya. Leder Frode Andersen kunne, på dialogmøtet 29. september i Flekkerøyhallen, fortelle om imponerende 2500 timer som ble nedlagt i felles dugnadsarbeid.

I løpet av dialogmøtet kom det fram mange innspill, både fra de som fikk ordet i møtet, og fra innbyggere som deltok på nett. Ved å klikke på knappen under kan du følge prosessen med å svare ut disse innspillene.

Når du kommer til tabellen: Klikk i ei rute, og så på den blå pila, for å se hele teksten.

Innspill og svar

 

1500 Dialogmøtet Flekkerøy 1.jpg

Godt fremmøte i Flekkerøyhallen.

Krageviga gjennomgikk en forvandling med ny brygge. Spøkelsesredskaper ble fjernet fra sjøbunnen.  Og 20 km turstier ble vedlikeholdt og utbedret. Velforeningen har bygget den første gangbrua mot Daumannsholmen og er i gang med å planlegge bru nummer to til selve holmen.

Trenger kommunens hjelp

– Og hva kan formannskapet hjelpe oss med, spurte velforeningslederen. Han ga svaret i fire punkter:

-        Trafikksituasjonen på øya, spesielt der gang- og sykkelvei manglet

-        Ulike tiltak for å håndtere befolkningsveksten

-        Tilrettelegging av p-plasser ved turområdene

-        Beredskapsplaner hvis tunellen stenges.

Frode Andersen oppfordret formannskapet til å engasjere seg i lokale saker, og dra nytte av de ressursene som ble utløst av dugnadsviljen på øya.

Trenger et sted med tak over

1500 Dialogmøtet Flekkerøy 2.jpg

Thomas Elefsen og Adrian Mossestad (bildet) representerte øyas unge.  De var fornøyde med å bo på Flekkerøy og mente det var mange tilbud.  Men de brant også for at de uorganiserte skulle ha et tilbud. De skulle gjerne hatt et lukket område for å leke med moped og sykkel.  Og et sted med tak hvor de kunne kose seg.  Dette ble gjentatt og understreket da varaordfører Erik Rostoft stilte det konkrete spørsmålet om hva de ønsket seg, hvis de måtte trekke fram en ting.

Bedre med et nei enn ikke svar

Berge og Andås vel er én av flere velforeninger som omfatter et avgrenset område. Foreningens leder Liv Grete Bryne sa de generelt var fornøyd med kommunen, men at de opplevde det som traurig de gangene de ikke fikk svar, selv etter gjentatte purringer.

– Da er det bedre å få et nei, enn ikke svar i det hele tatt, fremholdt lederen. Foreningen har utført mye arbeid på dugnad, blant annet ny brygge. Nå hadde de fire prosjekter som de ønskte en håndsrekning til:

  • Gang og sykkelvei
  • Vedlikehold av sandstrender
  • Vedlikehold av en eldre tyskerbrygge
  • Bedre tilbakemelding fra kommunens administrasjon på henvendelser.

Ønsker tillatelse

Flekkerøy båtforening står også for en betydelig dugnadsinnsats i skjærgården. Foreningens leder Bjørn Mossestad fortalte at foreningen nå ivret for å legge til rette for besøkende i båt. Mossestad nevnte et par steder hvor de ønsket å legge til rette for ankring, spesielt for seilbåter.

– Vi ber ikke kommunen om penger til å gjennomføre dette, men om tillatelse, poengterte han overfor formannskapet.

Eget museum på dugnad

Tor Einar Tobiassen fra Flekkerøy historielag fortalte om lagets museum som ble tatt i bruk i 2019.  Han var svært fornøyd med samarbeidet de hadde med kommunen i byggeprosessen. Bygget drives av historielagets dugnadsgjeng. De har laget en utstilling i første etasje. I andre etasje har de innredet et møtelokale hvor de samles til kvelder med ulike historiske tema. Tobiassen viste gjennom bilder og ord en stor formidlingsglede. Han kunne fortelle at de har god kontakt med skole, barnehage og andre organisasjoner som de organiserte omvisninger for. Et beskjedent ønske fra foreningen er en fotgjengerovergang i veien ved museet.

Verdensrekord i 1 nautisk mil

En presentasjon av Flekkerøy uten å nevne øyas stolthet Fløy, er utenkelig.  Så Fløy fikk sin rettmessige plass ved en av foreningenes veteraner som hadde en tidlig debut på fotballaget. Denne kvelden holdt Edvind Pedersen sitt innlegg på vegne av Klubb 22. Klubben består av 34 medlemmer som sponser idrettsforeningen med beløp på mellom 100 000 og 300 000 hver. De fleste forbinder nok Fløy med fotball, men Pedersen fortalte at noen av de rundt regnet 700 medlemmene også driver med håndball og ski. Og med glimt i øyet hevdet han at de er eneste idrettsforeningen på kloden som har verdensrekord i 1 nautisk mil på ski. På ønskelista står nytt klubbhus og ny fotballbane.

Fiskeri- og håndverksbedrifter

At næringslivet på øya ble representert ved en gammel fisker var nok ingen overraskelse.  Øyvind Kristoffersen fortalte om de strukturendringene som fiskevirksomheten hadde vært gjennom. Fram til 1970 tallet lå det båter ved hver eneste kai på øya. Båtene ble færre og større, men omsetningen er minst like stor som for 50 år siden. Antall fiskemottak er redusert fra fem til det ene på Geiderøya.  Kristoffersen trakk også fram andre yrkesgrupper, og mente at håndverkere fra Flekkerøy var godt kjent over hele Sørlandet som dyktige fagfolk. Den tidligere fiskeren rettet også blikket framover og hadde stor tro på at næringene på øya skal klare overgang til det grønne skiftet.  Kristoffersens store drøm er en egen fiskerestaurant på Geiderøya, med kortreist mat rett fra havet.

Aktive menigheter

Aktivitetsnivået til menighetene på Flekkerøy er godt kjent.  Leder av Flekkerøy menighet, Roy Øverland, fortalte at de tre menighetene har 42 ulike tilbud for barn og unge mellom 0 og 18 år.  Rundt regnet deltar 900 barn ukentlig i de ulike aktivitetene. På vegne av Flekkerøy menighet takket Øverland kommunen for bidrag til en ny og funksjonell kirke. I det nye bygget har menigheten fått plass til en kafé som er åpen fra mandag til fredag. Flekkerøy misjonsmenighet og Flekkerøy bedehus har begge voksesmerter og trenger nye og større lokaler. Øverland avsluttet med å si at menighetene på øya ønsker å legge til rette for ulike arenaer som skaper tro, undring, kultur og vennskap.

Se hele dialogmøtet i opptak på Facebook