Gå til hovedinnhold

Best på å ikke kaste mat

Kristiansand kommune har som mål å bli best i landet på å ikke kaste mat som kunne vært spist. Vi håper at alle vil bidra til å oppnå dette målet! Å kaste mindre mat er vinn-vinn for både miljø og lommebok.

Fakta om matsvinn


Mat som kastes som kunne vært spist, kalles matsvinn. I Norge kastes det ca 355 000 tonn spiselig mat hvert år (Format, 2016). Da er kun matsvinn fra matindustri, grossist, dagligvarehandel og husholdning inkludert. I tillegg har vi matsvinn fra primærnæringen og serveringsbransjen. Dette tilsvarer ca. 69 kg matsvinn per innbygger per år og et årlig økonomisk tap på 20 milliarder kr. Produksjon og transport av mat som kastes belaster miljøet unødvendig. Matproduksjon krever ressurser og vann, og fører til utslipp av næringssalter og organisk stoff til vannet og utslipp av klimagasser. Klimagassutslippene forbundet med matsvinnet er estimert til 978 000 tonn CO2 ekvivalenter årlig. Det er estimert at dette tilsvarer utslipp fra 437 000 personbiler og at det kunne mettet 785 000 mennesker (Framtiden i våre hender, 2016). Det kastes mest mat hos husholdninger, som er ansvarlig for 61 % av matsvinnet i Norge. I en husholdning kaster en person gjennomsnittlig 42 kg mat per år. For en gjennomsnittlig husholdning tilsvarer det ca. 5800 kr per år. Hver åttende bærepose med mat havner i søpla.

Handlingsplan mot matsvinn


Kommunens arbeid for å redusere matsvinn står beskrevet i handlingsplanen som ble vedtatt i Bystyret 23. mai 2018. I dette dokumentet er det beskrevet hvilke tiltak som kommunen gjør i dag og hvilke tiltak som kommunen ønsker å gjennomføre i framtiden. (Link til handlingsplanen)


Matvettreglene


Vi håper at de 10 matvettreglene vi har laget kan gjøre det enklere og inspirere flere til å gjøre grep for å redusere matsvinnet. Reglene kan f.eks. skrives ut og henges på kjøleskapet som en hyggelig påminner.

Du kan laste ned en pdf av matvettreglene her (lenke)

https://www.kristiansand.kommune.no/aktuelt/10-regler-for-matvett-i-kristiansand/

Bakgrunnen for at reglene ble utarbeidet er prosjektet MatVinn-familieprosjektet (link) i 2018. Basert på erfaringer og tips fra dette prosjektet ble de 10 reglene utarbeidet.

 

Matvettfilmer


Kommunen har sammen med kokken Trond Moi laget filmer med gode råd og tips til hvordan kaste mindre mat som kunne vært spist. Filmene har tatt utgangspunkt i kommunens 10 matvettregler. De er laget som en reality-versjon med kun ett kamera, som enkelt kan følges mens du lager mat. Oppskriftene kan lastes ned for seg. I tillegg er det laget kortversjoner av filmene som enkelt kan deles på sosiale medier. Les mer om filmene (https://www.kristiansand.kommune.no/aktuelt/filmer-om-hvordan-kaste-mindre-mat/).

Prosjekter og tiltak

MatVinn-prosjektet

Mer om MatVinn-familieprosjektet (https://www.kristiansand.kommune.no/aktuelt/vi-soker-matvinn-familier/), tips (https://www.kristiansand.kommune.no/aktuelt/kreative-og-engasjerte-matvinn-familier/)

 og resultater (https://www.kristiansand.kommune.no/aktuelt/10-regler-for-matvett-i-kristiansand/)

MatVinn-poser
(https://www.kristiansand.kommune.no/aktuelt/lansering-av-matvinn-poser-til-restemat/)

Ny app - Datokontroll

Bedre kontroll over datovarer i dagligvarebutikker med appen Datokontroll

Om prosjektet (https://www.kristiansand.kommune.no/aktuelt/matapp-for-datokontroll-av-matvarer/)

Resultater (https://www.kristiansand.kommune.no/aktuelt/appen-datokontroll-gir-15-reduksjon-av-matsvinn-i-butikker/)

Forfatter: Zoran
Publisert: 13.01.2016 08:18
Sist endret: 08.02.2019 11:45

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?