Gå til hovedinnhold

Om Kristiansand

Kristiansand er Sørlandets regionsentrum og drivkraft.

En skapende by med ambisjoner

Rekreasjonsmulighetene er alltid i nærheten i Kristiansand. Foto: Anders Martinsen fotografer

Kristiansand har over 92.000 innbyggere og tilbyr gode og varierte arbeidsplasser, et rikt kulturliv og noe av landets flotteste, bynære rekreasjonsmuligheter. Sammen med et godt utbygd kommunalt tjenestespekter, er målsettingen for Kristiansand å bli oppfattet som en skapende by med ambisjoner

Se brosjyre   Brochure in English

Se video (3 min.)

Historisk tilbakeblikk: Byen ble grunnlagt av kong Christian IV i 1641.

Næringslivet i Kristiansand

Kristiansand har flere store, internasjonale bedrifter innen olje- og gassmarkedet. Her Cameron på Andøya. Byens sentrum i bakgrunnen. Foto: Anders Martinsen fotografer
Næringslivet i Kristiansand og regionen preges av attraktive arbeidsplasser, kompetent arbeidskraft og verdensledende bedrifter på den ene siden, og høy kvalitet innenfor kultur- og utdanningstilbud, samt naturgitte ressurser på den andre siden. Kommunene Søgne, Songdalen, Iveland, Vennesla, Birkenes og Lillesand har sammen med Kristiansand 137.000 innbyggere. Kommunene har et felles bo- og arbeidsmarked og samarbeider aktivt, ikke minst for å tilby attraktive næringsarealer. Verdensledende bedrifter tiltrekker seg ingeniører og akademikere fra blant annet Universitetet i Agder. Noen av de største foretakene arbeider innen energisektoren, enten som leverandører til olje- og gassindustrien eller som produsenter av fornybar energi. 

Flerkulturelle Kristiansand

Kristiansand har nærmere 160 nasjoner representert i befolkningen. Foto: Anders Martinsen fotografer
Kristiansand er en flerkulturell og åpen by med nærmere 160 nasjoner representert. Økende etterspørsel etter arbeidskraft har gitt et tilsig av innflyttere fra utlandet. Kristiansand er blant de beste byene i Norge til å ta i mot innvandrere og å få dem i arbeid. Global Future, NHOs talentprogram for å mobilisere innvandrere med høy utdanning til sentrale stillinger og styreverv, startet som vellykket prosjekt i Kristiansand. Kristiansand International School tilbyr engelskspråklig undervisning fra 1. – 10. klasse.

Universitetsbyen Kristiansand

Universitetet i Agder har 12000 studenter. Her fra campus i Kristiansand. Foto: Anders Martinsen fotografer

Universitetet i Agder (UiA) har over 12 000 studenter og 1211 ansatte fordelt på flotte og moderne campuser i Kristiansand og Grimstad. Universitetet har et omfattende studietilbud innen et bredt fagspekter, fordelt på bachelor-, master- og doktorgradsprogrammer, samt en rekke års-, halvårsstudier og videreutdanninger. Studiene er preget av de flerfaglige og yrkesrettede utdanninger for helse- og sosialsektoren, skole, teknologi, administrasjonsfag og økonomi. 

Forskningen foregår i stor grad gjennom et utstrakt samarbeid internasjonalt, nasjonalt og regionalt. En sentral ambisjon for universitetet er å bidra til utviklingen av regionen, både for næringslivet, i offentlig sektor og i samfunnet generelt. Universitetet samarbeider med nasjonale og regionale kulturinstitusjoner og de store næringsklyngene i regionen. Forskningen skjer også i samarbeid med forskningsinstitusjonene Teknova og Agderforskning.

For å utvikle Kristiansand som attraktiv universitetsby har Kristiansand kommune, UiA, byens næringsliv, kulturliv, andre utdanningsinstitusjoner og offentlige virksomheter i regionen gått sammen om å utarbeide en handlingsplan med en rekke konkrete utviklingstiltak med utgangspunkt i universitetsby-meldingen.

Kristiansand blir gjerne omtalt av studentene som stor nok til mangfold av kulturopplevelser, men samtidig liten nok til at man ikke forsvinner i mengden. UiAs studier i rytmisk musikk har hatt stor betydning for det omfattende konserttilbudet studentbefolkningen og innbyggerne nyter godt av.

Journalist- og medieutdanning står også sterkt i Kristiansand, både ved NLA Mediehøgskolen og Noroff Høyskole. Ansgar teologiske høgskole er akkreditert høyskole som tilbyr studier på masternivå. Skolen er kjent for sin vakre beliggenhet og sitt ikon av et campus-kapell, laget av kunstneren Kjell Nupen.

Studentsamskipnaden i Agder tilbyr velferdstjenester som studentboliger, barnehager, helse- og treningstilbud, bokhandel og kulturtilbud for studenter i regionen.

Utviklingsplan 2040

Kulturbyen Kristiansand

Kilden teater- og konserthus har 200.000 besøkende årlig. Foto: Anders Martinsen fotografer
Det er et yrende kulturliv i Kristiansand. Kristiansand og Sørlandet kan med rette kalle seg en festivalregionen. Her finner du musikkfestivaler i alle sjangre, kortfilmfestival, kulturfestival, barnefilmfestival og ProtestfestivalenStiftelsen Cultiva, med en kapital på over 1,5 milliarder kroner, har som formål er å sikre arbeidsplasser og gode levekår. Unike Kilden teater- og konserthus har plass til over 2200 mennesker og er det største kulturelle løftet på årtier i landsdelen. Kilden huser alle typer kulturelle uttrykksformer, så som pop, rock og stand-up, i tillegg til å være hovedscene for Agder Teater, Opera Sør og Kristiansand Symfoniorkester.

Turistenes Kristiansand

Kardemomme by er en av Dyreparkens mest populære attraksjoner. Foto: Anders Martinsen fotografer
Kristiansand Dyrepark er Norges mest kjente turistattraksjon med årlig 900.000 besøkende. I parken finner du alt fra løver, tigere, geparder, giraffer, slanger og pandaer til dyr fra norsk villmark. I tillegg inneholder parken en rekke andre aktiviteter for barn og voksne. Kaptein Sabeltann, Kardemomme by og Hakkebakkeskogen er et ”must” for alle barn. Bystranda i Kristiansand er kåret til Norges beste strand. Kristiansandsregionen har mye mer å by på. Se på Visit Norway/Kristiansand eller stikk innom Kristiansand Turistinformasjon i Rådhusgata 18.

Havnebyen Kristiansand

Vestre havn i Kristiansand. Foto: Anders Martinsen fotografer
Kristiansand havn har vært viktig for regionens utvikling, og den er fremdeles en av Norges største og travleste med sin strategiske beliggenhet. Et betydelig antall shippingselskaper har sin base her. Historisk var behovet for tømmer til skipsbygging enormt. Dette ga Kristiansand gode muligheter for internasjonal handel. På begynnelsen av 1800-tallet var Kristiansand hjemmehavn til en av verdens største flåter. I 2014 hadde Kristiansand besøksrekord av 80 cruiseskip.

Idrettsbyen Kristiansand

Aquarama er flott senter for idrett, svømming og bad. Foto: Anders Martinsen fotografer
Over en tredjedel av befolkningen i Kristiansand er medlem i en sportsklubb. Det er rikelig med muligheter for sportslige aktiviteter i og rundt Kristiansand, og det bygges stadig nye idrettsanlegg i regionen. Sør Arena er landsdelens hovedarena for fotball og hjemmebane for IK Start. Idda Arena har skapt curling- og hockey-feber. Kristiansands nye idretts- og badeanlegg, Aquarama, lokker befolkningen til helse og velvære. Komplekset inneholder også byens nye og største hotell.

Miljøbyen Kristiansand

Miljøbyen Kristiansand er Norges nest beste sykkelby. Foto: Anders Martinsen fotografer
Kristiansand er kjent som miljøby og blant de ledende i landet på avfallshåndtering, offentlig kommunikasjon og klimatiltak. Byen er kåret til Norges sykkelby og har et næringsliv som tør å satse på bærekraftig utvikling. Kristiansand kommune har investert betydelige ressurser på å rense elva Otra og byfjorden. Sjøområdene rundt Kristiansand er derfor attraktive sommerstid. Otra har status som en av Norges beste lakseelver.

Ny i Kristiansand

Nyttige lenker for deg som er Ny i Kristiansand.

Kristiansand Quiz

kahoot.it

Test dine Kristiansand-kunnskaper med disse to Kahoot!-quizene. 

Quiz I har middels vanskelighetsgrad

Quiz II har lett vanskelighetsgrad 

Alt du trenger å gjøre er å finne en enhet du vil spille på, enten pc, mac, mobil eller nettbrett og følg instruksjonene under.

Slik kommer du i gang:

1. Klikk på ønsket quiz, Play og Start now.

2. For å spille går du inn på Kahoot på en annen pc, mac, mobil eller nettbrett

3. Tast inn Game pin og deretter deltakernavn .

4. Klikk Start og du er i gang.

 

Hva skjer i Kristiansand

Visit Kristiansand - kalender

About Kristiansand

The city of Kristiansand is faced towards the Skagerrak and the World. Photo by Anders Martinsen fotografer.
Kristiansand is the administrative, business and cultural capital of Southern Norway. Nicknamed "the coolest Riviera" by the media, it is a modern city with a cosmopolitan history. A leading light in the technology sector and number one in exports, the Kristiansand region is the fastest growing region in Norway. Read more here.

Bilder fra Kristiansand

Kristiansand sentrum og Kvadraturen. Foto: Anders Martinsen fotograferKristiansand med rekreasjonsområdet Baneheia i forgrunnen. Foto: Anders Martinsen fotograferFra sentrumsnære friluftsområdet Jegersberg som benyttes til rekreasjon både sommer og vinter. Foto: Anders Martinsen fotograferKristiansand med Østre havn og Nodeviga på Odderøya i forgrunnen (til høyre). Foto: Anders Martinsen fotograferLasaretthøyden på Odderøya med restene av Odder-Øe Fæstning (1667 – 1797) bygningene som utgjorde karantenestasjonen (1804 – 1914). Foto: Anders Martinsen fotograferGravane eller Nupen-parken (på folkemunne) er en sentral del av Kristiansands vakre sjøfront. Foto: Anders Martinsen fotograferKristiansands nyeste havneområde i Kongsgård-Vige, øst for sentrum. Foto: Anders Martinsen fotograferNodeviga på Odderøya er i dag museumshavn for småbåter. Foto: Anders Martinsen fotografer Badelivet har lang sesong i Kristiansand. Her fra populære Bertesbukt . Foto: Anders Martinsen fotograferFra Bertesbukt. Foto: Anders Martinsen fotografer

Forfatter: Svein Tybakken
Publisert: 19.11.2014 13:36
Sist endret: 01.04.2019 09:37

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?