Gå til hovedinnhold

Møt kulturkonsulenten

– Det skrives mange fine ord om å bygge broer i Europa, skape tilhørighet og forebygge fremmedfrykt. Det er på papiret. Å oppleve at vi får det til er noe helt annet, sier internasjonal kulturkonsulent Dragomir Gagro.

Dragomir Gagro

Dragomir Gagro har jobbet ti år som internasjonal kulturkonsulent på Samsen kulturhus.Han kom til Norge fra Bosnia-Hercegovina i 1993 med erfaring blant annet innenfor dukketeater. I Norge har han vært dukke- og rekvisittmaker for flere produksjoner i Norge, deriblant i Dyreparken og for Scenekompaniet i Kristiansand. De siste ti årene har han hatt ansvar for internasjonalt arbeid på Samsen kulturhus.

Hva er dine arbeidsoppgaver?

– Det er veldig mye arbeid hele året med å organisere store festivaler som Verden er Vår og Internasjonal kulturfest. Verden er vår er en festival der unge mellom 10 og 18 år kan delta på ulike verksteder og aktiviteter ledet av kunstnere og artister. Og på Internasjonal kulturfest viser vi etnisk og kulturelt mangfold på Samsen kulturhus og setter fokus på aktuelle internasjonale tema.

Jeg har også ansvar for å sende og motta frivillige til og fra Europa, gjennomføre ungdomsutvekslinger og bidra på andre store arrangementer. Til daglig jobber jeg også kontinuerlig med søknadspapirer, finansering og andre praktiske gjøremål tilknyttet arrangementene.

Hvilke prosjekter jobber du med?

– To hektiske uker er akkurat over, med fire arrangementer som gikk av stabelen omtrent samtidig. Blant annet hadde vi Åpen Scene - et månedlig arrangement der byens unge musikere får vist seg frem. Vi hadde også Verden er Vår-forestilling der deltakerne fikk vist frem hva de har lært i løpet av fire dager. I tillegg hadde vi Battle of the South, en hiphop-konkurranse. I denne perioden hadde vi besøk av ti unge dansere fra York som deltok på både festivalen og på breakdans-konkurransen. Nå holder jeg på med å skrive rapporter og ta meg av alt det økonomiske.

Hvorfor søkte du jobb på Samsen kulturhus?

– Stillingsannonsen var som skreddersydd for meg. Da måtte jeg bare søke. Jeg hadde også tidligere jobbet et år på Samsen med Ugress, som var forprosjektet til Gateakademiet – et alternativt skoletilbud for ungdommer som faller utenfor skolesystemet. Jeg stortrivdes på Samsen og kjente til de fleste som jobbet der.

Hva gjør jobben din meningsfull?

– Det å se hvilke positive effekter kulturtilbud har på ungdommer. De får gode venner, føler tilhørighet og får respekt for hverandre på tvers av kulturell bakgrunn.

Hva er det beste med jobben din?

– Folk som etter arrangementer takker for flotte opplevelser. Foreldre som skryter over Verden er Vår, og som ønsker å sende barna sine på festivalen år etter år.

Det er også utrolig sterkt å se på tårene som renner når ungdommer tar avskjed med hverandre for å reise tilbake til hjemlandet sitt.

Forfatter: Cecilie Hovde
Publisert: 26.02.2015 13:49
Sist endret: 30.03.2015 13:28

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?