─Viktig og meningsfylt å være frivillig

Hedvig Benneche er en av 200 frivillige som stiller opp som besøksvenn gjennom Kristiansand Røde Kors.

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


– Det er veldig meningsfylt og givende å jobbe som frivillig, og jeg synes det er viktig, sier Hedvig Benneche. Hun er besøksvenn i Kristiansand Røde Kors, og en av lederne for besøkstjenesten. Besøkstjenestens oppgave er å bidra til å bekjempe ensomhet, og de har 200 frivillige som regelmessig besøker voksne i alle aldre som har behov for noen å snakke med.

– Da jeg ble pensjonist hadde jeg lyst til å gjøre noe som er meningsfylt. Jeg liker mennesker og trives veldig godt med å gå på besøk, snakke med folk, og oppleve at det man gjør betyr noe for noen. For mange er dette besøket kanskje det eneste de får gjennom hele uka, sier hun.

Hedvig Benneche er en av 200 frivillige som stiller opp som besøksvenn gjennom Kristiansand Røde Kors. (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland)

Behovet øker

Benneche sitter i Røde Kors-huset ved Arkivet, sammen med administrativ leder for besøkstjenesten, Jarle Strøm. Han forteller at behovet for besøksvenner stadig øker, og det er lang venteliste.

– Vi er heldige som har mange frivillige, men behovet er også stort. Det er cirka 40 personer på ventelisten, så vi skriker etter flere frivillige. Og slik samfunnet utvikler seg, tror jeg behovet bare vil øke, sier Strøm.

Benneche forteller at responsen fra de som får besøksvenner gjennom Røde Kors er svært god. – Alle vi som driver med dette får tilbakemeldinger om at det settes stor pris på. Mange sliter med ensomhet, depresjon eller angst, og hvis man da har et lite nettverk, så blir det bare verre, sier hun, og legger til at folk er glade for at dette ikke koster penger.

– Besøksvenner gjør dette fordi de har lyst til å gjøre en innsats, ikke for penger, konstaterer Benneche.

 

Trenger flere eldre

Besøkstjenesten tilbyr både én-til-én-koblinger, besøksvenn med hund og besøksvenn med baby, samt gruppeaktivitet på institusjoner. De frivillige delegeres slik at de matcher sine verter så godt som mulig, geografisk og aldersmessig. Mange studenter stiller opp som besøksvenner, og Benneche oppfordrer flere eldre til å gjøre det samme.

– Det er en del pensjonister på min alder som har det travelt og er redde for å binde seg. Men dette krever ikke så mye. Har man ikke tid en gang, så går det an å si fra. Man kan tilpasse seg, sier hun.

 I kommunen sier de at nye Kristiansand vil legge bedre til rette for frivillighet fremover. Jarle Strøm er spent på hvordan det vil bli etter sammenslåingen.

– Vi har et godt samarbeid med kommunen i dag. De kontakter oss ofte når de har noen som trenger en besøksvenn. Det blir en stor kommune, og økonomiske midler er viktig for å kunne holde på. Vi er så heldig at vi har fått støtte fra kommunen til å ansette en person som administrerer de frivillige i en femti prosents stilling. Vi er takknemlige for det, selv om vi kunne trengt enda mer. Det er en god start, sier Strøm.

Forfatter: Kari Byklum
Publisert: 24.07.2019 10:51