Ukjente turperler

Hvor godt kjenner du egentlig den nye kommunen din? Vi har tatt turen til noen vakre turdestinasjoner som er ukjente for mange.

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Lille Preikestolen ligger i Vågsbygd i Kristiansand. (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland).

 

Sted: Lille Preikestolen, Vågsbygd, Kristiansand

Lengde: Ca 2,5 km hver vei

Veibeskrivelse: Start ved Auglandstjønn barnehage, gå inn til Grimsvannet og fortsett mot Fiskåvannet. Følg Sandkleivdalen langs Askedalsheia inn til Bjorstøtjønn. Du kan også gå over Askedalsheia. Følg så merking mot Bjørkedalsheia. På toppen, rett ved skiltet «Bjørkedalsheia», tar du en liten sti ned til høyre. Gå forsiktig – det er plutselig rett ned 60-70 meter når du kommer ut på Prekestolen.

– Hele Vågsbygdskauen er et eldorado av et turområde, med stier på kryss og tvers. Men «Lille prekestolen» er litt bortgjemt, og du må vite hvor du skal gå for å finne den.

Utsikten her er storslagen utover Bjørkedalen, med havet i det fjerne. Og på grunn av det dype juvet er det ganske dramatisk, forteller Janne Johnsen, prosjektleder og friluftsveileder i Midt-Agder Friluftsråd.

Vågsbygdskauen brukes av mange kristiansandere, og kan by på en rekke stier, løyper utsiktspunkter og vakker natur. «Lille prekestolen» er kanskje ikke så spektakulær at Tom Cruise kommer til å spille inn actionscener her, men den skiller seg ut i området og er et flott avbrekk på turen.

– Det er et utsyn du ikke forventer midt i et område med tett skog, og du kan få skikkelig «sug i magen» om du våger deg utpå kanten, sier Johnsen. Turen er i utgangspunktet ikke for små barn.

 

Varde og vakker natur

Sted: Spikkelandsvarden, Finsland, Songdalen

Lengde: 2 kilometer

Veibeskrivelse: Kjør fylkesvei 461 mot Lauvdal. Rett før Kilen ligger det en garasje på høyre side. Dette er privat område, men det fins parkeringsmuligheter. Her er det også merking mot Varden.

– Varden er et spesielt og fint byggverk som ble reist rundt 1890, etter all sannsynlighet som et landmålingsmerke, forteller Reidar Heivoll.
Han er styremedlem i Midt-Agder Friluftsråd og har gått de to kilometerne opp til Spikkelandsvarden mange ganger.

Stedet har tidligere vært et turmål i Finsland om vinteren, men er nå først og fremst brukt i sommerhalvåret. Det er Karsten Utsogn som har gjort jobben med merking og stirydding, slik at området i dag er fremkommelig.

Turlandskapet er flott og åpent, men man bør være skodd for enkelte områder med fukt i bakken. Nye Kristiansand-magasinets fotograf fikk riktignok en påminnelse om at kondisjonen har forbedringspotensial, men det bør være fullt overkommelig for de fleste å nyte denne turen på et par timer.

– Det er jo et folkehelse-perspektiv også her. Det er en fordel for alle å komme seg ut og bevege seg litt. Og så får man oppleve fin natur i denne delen av kommunen i tillegg, konstaterer Heivoll.

Per Svein Holte og Reidar Heivoll ved Spikkelandsvarden. (Fotograf: Erling Slyngstad-Hægeland).

 

En perle med panoramautsikt

Sted: Svensheia, Søgne

Lengde: 4,3 kilometer rundt Donevann

Veibeskrivelse: (Fra Kristiansand) Kjør til Vågsbygd og ut på Langenesveien. Parker på parkeringsplassen til Romsviga, gå 200 meter vestover på Langenesveien, ta grusvei opp til venstre og følg denne 600-700 meter. Ta av vei til venstre og gå opp til en høy mast.

– Utsikten over skjærgården, fra Flekkerøy i øst til Uvår i vest, er fantastisk, konstaterer daglig leder i Midt-Agder Friluftsråd, Per Svein Holte.

Han sitter på toppen av Svensheia i Søgne, 107 meter over havet, og nyter det åpne landskapet. Himmelen er blå og skogen nedenfor er kledd i sommerfarger.

– Dette er en av de fineste panoramautsiktene i området. En perle, sier han.
Stedet er godt kjent lokalt, men ikke mye besøkt av turglade utenfor Søgne. De kan trygt ta sjansen.

Svensheia er bare ett av mange høydepunkter på den 4,3 kilometer lange turen rundt Donevannet. Og hvem som helst kan gå her, også barnefamilier.

– Det er litt bratt enkelte steder, men det er godt merket og tilrettelagt, sier Holte. På veien rundt Donevann finner du også «Paulines heller». Her bodde visstnok Pauline Olsen Kilen i en periode på 1800-tallet etter at ektemannen døde. «Skomagerkniben » i samme område har fått sitt navn etter et sagn om en skomaker som falt utenfor kanten av klippen.

Per Svein Holte nyter utsikten fra Svensheia i Søgne. ( Foto: Erling Slyngstad-Hægeland).

Forfatter: Jan Frantzen
Publisert: 05.08.2019 08:42