Tre i Søgne

Vidar Ertzeid skal flagge på halv stang, mens Anja Ninasdotter Abusland sier sammenslåingen blir krevende. Terje With Andersen mener derimot at kommunesammenslåingen er helt nødvendig for å sikre et godt fungerende næringsliv.

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Terje With Andersen (f.v.), Anja Ninasdotter Abusland og Vidar Ertzeid er uenige om kommunesammenslåingen, men er glad i sine hjemsteder og håper både Søgne og Songdalen ikke mister sin egenart (foto: Erling Slyngstad-Hægeland)

Sørlandet blir mer attraktivt og vil stå bedre samlet mot resten av landet. Dette er mye viktigere for samfunnsutviklingen enn å tviholde på gamle kommunegrenser, sier Terje With Andersen.

Vidar Ertzeid skuer utover Høllesanden mens han rister på hodet.

– Jeg er dypt uenig, Terje. Dette er ufattelig trist. Det blir mer sentralisering og de svakeste i samfunnet vil få en bussbillett i hånda og bli sendt til Kristiansand for å få hjelpen de nå får i Søgne eller Songdalen.

Bølger på sandgrunn

Vi er på plass i Høllen i Søgne hvor en enslig fiskebåt på flatt hav fanger måkenes oppmerksomhet, mens debatten om kommunesammenslåingen fremdeles skaper bølger. Spesielt i Søgne og Songdalen. De tre innbyggerne er tydelig engasjerte i det som er i ferd med å skje.

– Jeg er ikke imot kommunesammenslåing som prinsipp, men å tre noe ned over hodet på folk er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Anja Ninasdotter Abusland.

22-åringen er senterpartipolitiker og yngste representant i kommunestyret i Songdalen. Hun er født i Søgne, vokst opp i Songdalen og har nylig flyttet til i Kristiansand – og hun stemte mot kommunesammenslåingen.

– Jeg frykter at lokale tjenester blir nedlagt og at det blir lengre vei til tjenestene. Det er jo kjøttvekta som bestemmer i det nye bystyret, og derfor må politikerne fra Søgne og Songdalen stå ekstra på.

– Enig! Dessuten går det lokale næringslivet så det suser, og i følge kommunebarometeret har vi en kommunal forvaltning som ligger på topp. Søgne er en veldreven kommune på 181 år, og i løpet av fem år er legevakten i Søgne og Songdalen nedlagt, fastslår Ertzeid. En mangeårig journalist og som har vært en tydelig nei-stemme i debatten.

– Hvor har du det fra, Vidar? Det er det ingen som har sagt! For min del drar jeg uansett gladelig til Arendal for å få den beste hjelpen for øyeproblemene mine. Det er jo kort vei og ingen big deal, sier Terje With Andersen og legger til:

– Dessuten har det ofte vært vanskelig å bruke de lokale helsetjenestene i Søgne fordi de har vært stengt når jeg har kommet hjem fra jobb i Kristiansand.

67-åringen er opprinnelig fra Drammen, men har bodd i Høllen i mangfoldige tiår. Han har mange års erfaring fra ulike roller i det offentlige og i det private næringsliv på Sørlandet, og mener sammenslåingen er nødvendig for at landsdelen skal tiltrekke seg og holde på god arbeidskraft.

– Songdalen er et utmerket eksempel på å ha utviklet næringslivet i positiv retning, men samlet kan vi bli enda bedre.

 

Identiteten står sterkt

Vidar Ertzeid mener nærhet og tilgjengelighet bør veie tyngst, og sier at sammenslåingen rokker ved identitetsfølelsen.

– Det handler mye om følelser. Jeg er stolt over å være fra Søgne og bo her ute i Høllen.

Anja kjenner seg igjen.

– Jeg bor i Kristiansand nå på grunn av jobb og studier, men skal flytte tilbake til Songdalen for å overta og bo på gården. Det er der jeg føler tilhørighet.

– Identitetsfølelsen endres jo ikke selv om grensene forsvinner. Vi har felles bo- og
arbeidsmarked allerede, og kommunegrenser har allerede mer historisk enn reell betydning for folk flest, fastslår Terje.

– Du tar feil, det betyr mer enn det. Jeg er ingen gammel sutrekopp, men vi kommer til å miste arbeidsplasser og tilbudene forsvinner fra lokalområdene, og det er negativt, sier Vidar bestemt.

– Du ser spøkelser på høylys dag, Vidar, parerer Terje.

– Nei, men jeg er steinpatriot. Vi har det så godt i Søgne, og derfor ser jeg ikke noe poeng i sammenslåingen, selv om det også skulle bli bra i fremtiden, fortsetter Vidar.

– Det er nok usikkerheten som sitter så dypt hos mange. Finsland skole er et eksempel. Den har vært truet av nedleggelse, og jeg frykter at den kan bli en salderingspost når politikere lokalisert i Kristiansand sitter med flest stemmer, tror Anja.

– Skolen kan bli en fanesak, ja, nikker Vidar.

 

Ser fremover

Anja innrømmer at hun fortsatt irriterer seg over tvang og hastverk i prosessen rundt sammenslåingen, men velger å lete etter muligheter og fokusere på dem.

– Det er absolutt ting vi kan få til i nye Kristiansand. Kanskje de tidligere interkommunale samarbeidene kan bli løst på enda bedre måte, og forhåpentligvis vil
det begredelige busstilbudet i Songdalen bedres.

Nei-mannen Vidar er enig i at man må gripe mulighetene, men han har samtidig lite til overs for de politiske vedtakene som nå er fattet, og han frykter det som kommer. 

– Det er skremmende at vi blir styrt av fremtidige elitepolitikere og et bystyre som i beste fall vil bestå av bare ti prosents representasjon fra Søgne.

 

Tror dette er begynnelsen

With Andersen tror man bare har sett begynnelsen på noe enda større.

– Jeg er pragmatisk og har vært gjennom så mange fusjoner i næringslivet at jeg vet det løser seg. Hvis vi ser fem år fram i tid så er det fred og fordragelighet, men vi angrer på at vi ikke er blitt enda større.

Han tror de små kommunene uansett ikke ville klart seg alene i fremtiden.

– Dersom vi skal sikre en god utvikling
lokalt må vi stå sammen. Vi trenger også flere som kan sikre at Høllen videreutvikles som den perlen den er, og som både Vidar og jeg er stolte av, smiler han entusiastisk.

– Vel vel, jeg er uansett bekymret. Frivilligheten står sterkt i Søgne, organisasjonslivet blir utfordret når det blir større konkurranse om pengene, fortsetter Vidar.

– Den konkurransen skal vi vinne og dessuten blir potten som skal fordeles større. Tanta mi syntes det var forferdelig da
Oddernes kommune forsvant, men ingen tenker på det i dag, parerer Terje.

– Det hadde i alle fall vært bedre med enn mer ryddig og ikke så forhastet prosess, mener Anja.

– Ja, kanskje, men skal de dyktigste folkene ønske å jobbe på Sørlandet, må vi ha noe større å tilby. Vi er små nok som det er. Dette blir garantert et løft, fastslår Terje og får samtidig de andre med på at diskusjonen egentlig handler om et i-landsproblem.

– I den store sammenhengen får vi det sikkert greit. Selv om jeg mener Songdalen hadde vært best tjent med å stå alene, må vi så klart se framover, sier Anja.

– Sammen blir vi sterkere, kommenterer Terje.

– Vi får håpe det, og jeg har forsonet meg med det. Men vi er flere som planlegger å flagge på halv stang når det skjer, sier Vidar Ertzeid og kikker tankefullt utover  hjembygda si.

 Fra venstre: Vidar Ertzeid, Anja Ninasdotter Abusland og Terje With Andersen (foto: Erling Slyngstad-Hægeland)

Forfatter: Kari Byklum
Publisert: 28.01.2019 09:13