Ønsker å forme kommunen sammen med innbyggerne

Når tre kommuner blir en, håper kommende rådmann Camilla Dunsæd at alle innbyggerne vil kjenne at de bor i en kommune hvor det er godt å være menneske.

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Påtroppende rådmann, Camilla Dunsæd (foto: Erling Slyngstad-Hægeland)

Jeg ønsker at nye Kristiansand skal være en inkluderende kommune der ungdommene får dyrke fram sine idealer og bruke sine talenter. Ingen skal settes i bås etter for eksempel kjønn, legning eller etnisitet, men få utvikle seg og vokse i en kommune som vi er sammen om å skape, sier rådmannen i nye Kristiansand, Camilla Dunsæd.

Det er gått noen måneder siden hun hadde siste arbeidsdag som rådmann i Kvinesdal og flyttet inn i en nykjøpt leilighet i Tollbodgata i Kristiansand. Nå sitter hun på kontoret i Dronningensgate med kaffekoppen mellom hendene og forteller om den nye hverdagen.

Familien er igjen i Kvinesdal. I alle fall noen av dem. De to eldste barna har flyttet hjemmefra, mens yngstedatteren nettopp er ferdig med videregående. Camillas mann jobber i Hægebostad og blir boende i Kvinesdal – i alle fall inntil videre. Så er det hunden, da.

– Hunden er også igjen i Kvinesdal, til min manns fortvilelse. Men jeg jobber så mye at jeg ikke har tid til å ha den her.

Hun reiser imidlertid ofte hjem i helgene. Hjem til bygda hvor hun kom som sjuåring, etter å ha levd sine første år i Sverige.

– Vi flyttet til Kvinesdal fordi min far fikk jobb der. Jeg snakket jo svensk, men de andre barna syntes heldigvis det var eksotisk at det flyttet en svenske til Kvinesdal. Jeg ble raskt inkludert og hadde en fin oppvekst.

Skeiet aldri ut

Camilla skikket seg vel som barn og skeiet heller ikke ut i ungdommen. Hennes første lederverv var som sjef i skolelaget på ungdomsskolen i Kvinesdal og det meste rampete hun har gjort er å snike på bussen, men det var ikke med vilje.

– Det var i Oslo. Jeg hadde kjøpt billett og trodde jeg hadde aktivert den i automaten på bussen.

Så kom kontrolløren. Billetten var ikke blitt aktivert.

– Jeg må ha sett helt fortvilet ut, for kontrolløren trodde på meg og jeg slapp unna boten.

Det er i det hele tatt lite tull med den nye rådmannen. Skikkeligheten fulgte henne fra skolelaget i Kvinesdal og gjennom sivilingeniør i bioteknologi-studiet på NTNU.

– Trondheim er en super studentby, og jeg hadde noen gode år med en fin blanding av fest og fag.

Deretter ventet det jobb ved Radiumhospitalet, i en gruppe som forsket på om folkemedisin virket mot kreft. I forskermiljøet var det lite synsing og føleri, og det gjenspeilet personen bak forskerbrillene.

– Jeg er en logisk og strukturert person og liker å bygge beslutninger på fag og fakta, sier hun mildt.

Tilbake til Sørlandet

Da mannen hennes fikk jobb som trygdesjef i Lyngdal i 2000 flyttet familien tilbake til Sørlandet, og Dunsæd begynte i kommuneadministrasjonen i Kvinesdal. Der endte hun opp som rådmann. Den jobben hadde hun fram til januar i år, men parallelt har hun håndtert krevende oppgaver som styreleder ved Sørlandets sykehus. Den erfaringen kan komme godt med når hun blir øverste leder for den sammenslåtte storkommunen i 2020.

– Nå gjenstår det jo litt før jeg kan legge styrelederjobben ved Sørlandet sykehus bak meg, men jeg kan i alle fall si såpass at den har gjort meg robust.

Utad fremstår hun som stødig og rolig, også når det stormer som verst. Men innimellom kjenner hun det i magen.

– Jeg er rolig, men når jeg tar på meg krevende verv og oppgaver som både styrelederjobben ved sykehuset og rådmann-jobbene, så må jeg akseptere at det gynger litt. Jeg kan ikke forvente at alle er like begeistret for alle beslutningene som jeg er med på å fatte. Heldigvis tåler jeg kritikk.

Vil spille på lag med innbyggerne

Selv om Dunsæd er stødig og besluttsom, er hun også lyttende. Og ørene skal hun bruke mye i jobben som rådmann for nye Kristiansand. Det å lytte til innbyggernes ønsker og behov, er kanskje noe av det hun mener er viktigst.

Camilla Dunsæd i Nupenparken (foto: Erling Slyngstad-Hægeland)

– Vi har et mål om å bli den beste kommunen i landet å bo i, og skal vi lykkes med det så må vi være i dialog med innbyggerne og bygge kommunen sammen.

Det handler likevel om mer enn at nye Kristiansand skal være en god kommune å vokse opp i. Eller å bli gammel i, for den saks skyld. Det handler like mye om å legge til rette slik at næringslivet utvikler seg positivt og kommunen tiltrekker seg nye innbyggere.

– Vi har sagt at vi skal ha et næringsliv som løfter kommunen ytterligere, og hvis ikke vi skaper flere og attraktive arbeidsplasser, kommer det ikke folk.

Næringslivet blir enda viktigere

Dermed er en utstrakt satsing på næringsliv en viktig byggestein når den nye kommunen skal settes sammen.

– Vi skal være en regional motor og øke aktiviteten. Som femte største by er vi en by å regne med, og vi skal ha en viktig nasjonal stemme i framtiden.

Samtidig er reformer under press, og det blir tøffe tak. Utgangspunktet er likevel bra.

– Alle de tre kommunene er veldrevne og det gir oss det beste utgangspunktet. Men for at velferden skal kunne opprettholdes inn i framtiden, må vi være en kommune som er åpen og tett på, og vi må finne gode løsninger sammen med innbyggerne.

En utviklingsorientert kommune

Dunsæd har store planer for at nye Kristiansand skal bli en god kommune, både på kort og lang sikt. Samtidig handler det om å balansere vyer og planer med et pålagt byråkrati som til tider kan være krevende.

– Det er en rekke ting som er lovregulert rundt for eksempel tjenesteproduksjon, økonomi og rapporteringer. Derfor gjelder det å finne en god balanse mellom drift og utvikling, så vi får en veldreven og utviklingsorientert kommune.

Hun sier det er et stort ansvar å bygge en ny kommune, og at hennes oppgave er å sørge for at sammenslåingen går så bra som mulig.

– Det er heldigvis god stemning og mye energi i kontorlokalene der programmet nye Kristiansand holder til. Vi har jo en helt unik mulighet til å tenke nytt, og det er inspirerende å være med på.

Hun er samtidig bevisst på at kommunesammenslåing kan rokke ved folks identitet, men presiserer at lokalsamfunnene uansett består.

– Lokal identitet skal gis høy prioritet. Men vi skal bygge en kommune som gir merverdi for folk, og jeg tror det kommer til å gå bra.

 

Serverer jordbær og bobler

Det er ennå halvannet år til tre blir til en, og Dunsæd har tenkt å bruke tiden godt. Men i helgene foretrekker hun familielivet i Kvinesdal – og turer i skogen og god musikk.

– Jeg spiller althorn i Kvinesdal musikkorps. Det er en fin avkobling, og det er flott å skape musikk sammen med andre.

Når hun ikke spiller althorn eller går tur med hunden, liker hun å være sammen med familie og venner. Ett av høydepunktene er den årlige venneturneringen på tennisbanen i hagen.

– He he, da går det unna. Vi er egentlig ikke noen tennisfamilie, men det var en tennisbane i hagen da vi kjøpte huset for mange år siden. Så har det blitt en tradisjon med denne uhøytidelige tennisturnering med venner og familie.

Selv er hun – ifølge henne selv – best på sidelinjen.

– Jeg har tatt på meg vertinneoppgaven og sørger for at alle har friske jordbær i hånden og bobler i glasset.

Den siste innrømmelsen

Heller ikke her skeier hun ut.

– Nei, huff, høres jeg kjedelig ut? Nå er jeg jo uansett for gammel til å teste ut det jeg ikke testet ut i ungdomstiden. Jeg kom forresten på én ting i tillegg til det med bussen.

– Jaha?

– Jeg har fått en fartsbot. Men man bør jo ikke kjøre for fort, så den betalte jeg uten å argumentere, avslutter kvinnen som blir rådmann når kartstrekene mellom Søgne, Songdalen og Kristiansand viskes bort.

Forfatter: Kari Byklum, foto Erling Slyngstad-Hægeland
Publisert: 27.06.2018 16:37