Kulturskolen: Nora (15) vil stå på de store scenene

Nora Strømme håper å stå på en av de store operascenene en dag. Men det var Kulturskolen i Søgne som først åpnet dørene for henne. Og de tre kulturskolene i den nye storkommunen har allerede begynt å samarbeide.

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Kulturskolen i Søgne har vært viktig for Noras utvikling som sanger (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland).
Jeg har mest lyst til å leve av å synge opera. Jeg merker allerede at jeg synes det er kjempegøy å stå på en scene og leve meg skikkelig inn i musikken, sier Nora Strømme (15).

Nora er koloratursopran. Det betyr at hun kan synge de høyeste tonene, og gjerne i et hurtig tempo. Hun har deltatt både på UKM og Ung klassisk, og vært i landsfinalen i Ungdommens musikkmesterskap. Drømmen er å stå på scenen i et av de store operahusene - i Milano, Wien eller München.

Idyll

Det er usedvanlig idyllisk utenfor Kulturskolens lokaler på Søgne gamle prestegård. Sola skinner, fuglene kvitrer, vannsprederen skvetter utover plenen og trærne rører seg så vidt i brisen. 

Det er her Nora får timer hos pianolærer Cecilie Halvorsen. Hun har tidligere tatt sangtimer her også, men nå får hun sangundervisning på Lørdagsskolen i
Agder, som er et talenttilbud gjennom Kristiansand kulturskole, samt gjennom UIAs talentutviklingsprogram TUP. I tillegg har hun privatundervisning hos operastjernen Solveig Kringlebotn i Oslo. Femtenåringen fra Søgne planlegger nå å gå et år på musikklinja i Vågsbygd, før hun søker seg til et større miljø i hovedstaden.

– Det er skummelt å tenke at man skal satse alt på dette. Man er veldig sårbar når man står på en scene og skal få et helt publikum med seg. Men det er veldig gøy også, sier hun.

– Hva er det du liker med å stå på scenen?

– Jeg vet egentlig ikke helt. Da jeg var på Ungdommens musikkmesterskap for første gang, hyperventilerte jeg i trappeoppgangen fordi jeg syntes det var så skummelt. Men når jeg først er ferdig, og går av scenen og får applaus, så føler jeg meg så lett. Da har jeg gitt alt. Det er fantastisk, selv om det er skummelt, sier hun.

Samarbeid

Kulturskolene i Kristiansand, Søgne og Songdalen blir formelt slått sammen i 2020, men har allerede gått i gang med et samarbeid. Fra høsten åpnes det for at elever kan søke mellom kommunene.

– Sammenslåingen blir positiv, og tilbudet blir bedre allerede fra høsten, sier Mark Candasamy, rektor ved Kulturskolen i Songdalen.

– Det blir større administrasjon, og mer spesialiserte funksjoner. Songdalen og Søgne er relativt små kommuner, og små kulturskoler. I Kristiansand har de et bredere tilbud, med mange flere instrumenter. I Songdalen har vi for eksempel ikke fiolin, men det har de i Søgne og Kristiansand. Når det blir formidlet ut at noen herfra viser interesse for fiolinundervisning, vil det kunne komme en undervisningsressurs fra Søgne eller Kristiansand og forbedre tilbudet her dersom det er tilstrekkelig elevgrunnlag. Det er veldig bra med et sånt samarbeid, forklarer Candasamy.

Han mener Kulturskolen har et godt tilbud til barn og unge med interesse for kultur, og dessuten at skolen blir en mer og mer viktig inkluderingsarena for barn og unge som står litt utenfor, enten av sosiale, økonomiske eller andre årsaker.

– Vi ser at Kulturskolen har potensial til å få unge i aktivitet. Det er noe av det jeg er aller mest opptatt av, sier rektoren. 

Hard jobbing

Tilbake på Prestegården i Søgne. Nora Strømme har beveget seg ut nå, for en liten fotoseanse i det vakre sørlandsværet. Hun forteller at Kulturskolens tilbud var viktig for at hun i det hele tatt begynte å synge.

– De har hatt mye å si, og lærerne har hjulpet meg mye med stemmen. Oppfølgingen fra Kulturskolen har vært viktig for at jeg har kommet til et punkt hvor jeg tenker at jeg vil jobbe med dette.

Og i tillegg til det faglige, sier hun, blir man en del av et miljø.

– Når du skal opptre er det lett å bli stressa, men hvis du er sammen med folk på samme nivå som deg, er det veldig gøy. Du får venner, og møter mange fantastiske folk. Det er ikke noe negativt med Kulturskolen, sier 15-åringen.

Pianolærer Cecilie Halvorsen sier Nora er lærevillig, og at hun har alt som trengs i bunnen for å nå langt. Det som må til nå, er hardt arbeid.

– Hun har hatt en fantastisk utvikling de siste årene. Det er sjelden man har en sånn type stemme og en sånn interesse, når man er så ung. Men det er jobbing som skiller de beste fra de nest beste. Det er mange dyktige folk i hele landet, og når det kommer til stykket er det de som jobber hardest av dem, som kommer lengst, sier hun.

Og Nora samtykker.

– Hvis jeg bare jobber, så tror jeg at jeg kan klare det. Men det er ikke sikkert jeg kan bli sanger, kanskje kommer jeg til å bli sangpedagog. Det vil uansett være innen musikk, og det er det viktigste. At jeg jobber med noe jeg liker å drive med.

Forfatter: Jan Frantzen, foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Publisert: 06.07.2018 08:11