Kultur er limet som holder samfunnet sammen

Torbjørn Urfjell drømmer om et sydende engasjement i nye Kristiansand, og tror kulturlivet blir enda viktigere i tiden som kommer.

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Torbjørn Urfjell, direktør for kultur, frivillighet og innbyggerdialog (foto: Erling Slyngstad-Hægeland)

Det har vært en eksplosjon i det profesjonelle kunst- og kulturlivet på Sørlandet. Nå som tre kommuner slås sammen, vil jo det samlede kulturlivet bli enda større og bedre enn det allerede er, sier Torbjørn Urfjell.

Han er eneste direktør i nye Kristiansand som er ansatt utenfra, men har bred erfaring blant annet som bransjedirektør for Virke Produsentforeningen i Oslo og som kommunikasjonssjef i FN-sambandet og i Stordalen Foundation. Den tidligere SV-politikeren har også ledet kulturstyret i Kristiansand, vært styreleder i Kristiansand Symfoniorkester, styremedlem for bygging av Kilden, samt representant i Cultiva-styret. Nå er han i ferd med å finne sin plass som direktør for kultur, frivillighet og innbyggerdialog i nye Kristiansand.

– Jeg har akkurat fått definert ansvarsområdet, og i løpet av vinteren skal vi fordele lederansvar for alle aktiviteter innenfor kultur, frivillighet og innbyggerdialog på tolv ledere, så jeg skal definitivt ikke gjøre jobben alene, presiserer han.

Der mennesker møter mennesker

Som øverste leder for disse områdene har Urfjell likevel mange baller i lufta, og en av dem handler om innbyggerdialog.

– I dag har vi servicetorget, men fremover ser vi for oss et innbyggertorg som et pulserende møtepunkt. På den måten håper vi det blir mer naturlig for folk å være med å påvirke, og det blir enklere for administrasjonen og politikerne å få vite om innbyggernes behov.

Så skal denne kunnskapen ligge i bunn for beslutningene som fattes, og på den måten kan folk flest ha reell påvirkningskraft.

– Folk er jo så opptatt av å skape fine hjem, men jeg håper vi klarer å vekke lysten, slik at flere kommer seg mer ut og møtes oftere på fellesarenaer.

 

Ingen er uberørt av kultur

Som ansvarlig for kultur i den nye kommunen, har Urfjell også et ønske om at kulturlivet skal blomstre i all sin prakt. Han lover å gjøre sin del av jobben.

– Da jeg sluttet i min gamle jobb så sa de at jeg var en fest og en plage, så jeg er i alle fall bevisst på hva som beriker livene våre. Folk blir klokere av kultur. Enten man blir provosert eller glad, så er man aldri uberørt av det, og dermed er kultur viktig for at vi skal utvikle oss som mennesker.

 

Frivilligheten gir og får

Urfjell er også opptatt av at kommunen skal være en god tilrettelegger enten noen vil starte en ny forening eller kanskje en ny festival. Samtidig blir frivilligheten minst like viktig som før, og han håper at flere vil drive med kultur i den nye kommunen, enten i lønnet arbeid eller som frivillig

– Mange som har vært engasjert i frivillighet og kulturarbeid som ung, har fått såpass god kompetanse at de har skapt noe enda større som voksne. Sånn sett kan økt frivillig engasjement skape flere arbeidsplasser på sikt.

 

Selv har han kjent på egen kropp hva dette betyr.

– Jeg har selv sunget i et ambisiøst kor i tolv år og vet hvor viktig det er å få lov til å delta, og ikke minst hvor gøy det er å holde på med noe man liker.

 

Urfjell mener kultur bør få en stor plass i den nye kommunen. 

– Kultur er limet som holder samfunnet sammen og kulturtjenester er et sunt forbruk. Dersom man i tillegg engasjerer seg som frivillig i en eller annen form, får man et gøyere og rikere liv, avslutter Torbjørn Urfjell.

 

Forfatter: Kari Byklum
Publisert: 16.01.2019 10:44