En annerledes bydel

Kreativiteten og engasjementet bobler i Finsland. Nå ønsker de å vise byfolk hva de har å tilby.

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


– Nå har de jo fått «Under» på Lindesnes, så kanskje vi kan starte «Over» her. Den høyeste toppen i det som blir Kristiansand kommune ligger nemlig i Finsland, sier Dagfinn Fløystøl (63) og humrer.

Sambygding John Frigstad mener at de i alle fall må sørge for at middagen som skal serveres i Kunstsiloen, kommer fra Finsland. – Vi har mye jakt og produksjon av storfekjøtt, dessuten har vi melkekyr, så det blir heller ikke noe problem med desserten som bør være «tilslørte bondepiker», mener 42-åringen som er både melkebonde og en av bygdas lokale brannmenn.

 – Eller kanskje det passer enda bedre med «avslørte bondepiker», fleiper Fløystad tilbake.

 

Thor Olav Ahnger, Dagfinn Fløystøl, John Frigstad, Maria Puntervold og Vidar Finsådal. (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland).

Stinn brakke på folkemøtet

Latteren sitter løst og ideene kommer som perler på en snor denne ettermiddagen. Kanskje er ikke alle ideene like realistiske å gjennomføre, men det spiller ingen rolle. Poenget er at denne gjengen har klart å snu det som flere sambygdinger var skeptiske til, til å bli noe som stadige flere av dem ser muligheter i.

– Det er ingen hemmelighet at flere i Finsland var skeptiske til kommunesammenslåingen, men mange har snudd og ser at dette kan bli positivt for oss, forklarer Vidar Finsådal (48). Innstillingen er nemlig like enkel som den er virkningsfull; når noe er bestemt, er det liten vits i å kjempe imot. Da er det langt bedre å lete etter muligheter.

– Derfor arrangerte vi et folkemøte i januar, og hadde på forhånd bestemt at det ikke skulle være et sutremøte om kommunesammenslåingen, sier Thor Olav Ahnger (42). De la i stedet opp til idédrodling om bygdas beste.

– Det var stinn brakke, og noen måtte til og med snu før de kom til døra, fordi de ikke fikk parkert. Det kom opp mange ideer og vi merker at det har blitt en ny giv i bygda vår, fortsetter han.

 

Egne ansvarsgrupper

Det er nylig dannet tre arbeidsgrupper som skal iverksette gode tiltak innenfor sine områder. Den ene gruppen jobber spesielt for barn og ungdom, og her blir en oppgradering langs Kilen i Finsland sentrum et viktig arbeid.

– Vi håper at Kilen blir et hyggelig samlingssted for ungdommen, og for at de skal få eierskap til det, er de selvsagt tatt med på råd. Et av ønskene deres er en liten skaterampe, så får vi se hva vi får til, sier Maria Puntervold (34).

– Så lenge vi står sammen og vet hvilke knapper vi skal trykke på, er det nesten ikke den ting vi ikke kan få til, parerer Vidar Finsådal. Han er opptatt av å ta vare på ungdommen slik at de blir boende. Samtidig synes han det er nødvendig å legge til rette slik at flere ønsker å flytte til den nye bydelen av Kristiansand.

På den fronten gjør han allerede en uvurderlig jobb, ifølge resten av gjengen.
– Det er Vidar som driver Joker-butikken og som tar seg godt av ny-innflytterne. Han gir gave til alle konfirmantene i bygda. Og da vi arrangerte skøytedag på Kilen, spanderte han likegodt pølser på alle sammen, roser John Frigstad.

Kjøpmannen smiler beskjedent og sier at det er viktig å ta vare på hverandre. Maria Puntervold, som opprinnelig kommer fra Vågsbygd og som flyttet til Finsland som 18-åring, har fått erfare at folk i bygda er gode til nettopp det, og mener samtidig at det er lavere skuldre og mindre stress her enn i byen.

– Man senker skuldrene på en annen måte, og jeg tør påstå at det er mindre press på kropp og utseende. Dessuten er det ingen som bryr seg om man går i arbeidsklær på butikken.

Finslandsoptimisten Maria Puntervold (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland).

Vil vise fram Finsland

Finsland har et slagord som heter: «Det er bare opp til oss som bor her hvordan vi skal utvikle Finsland». Puntervold mener at denne innfallsvinkelen, parallelt med det at folk stort sett kjenner hverandre, gjør bygda velskodd til kommunesammenslåingen.

– Vi har mange kvaliteter som vi skal ta vare på og som vi samtidig håper at flere får øynene opp for, fortsetter hun. Resten av gjengen begynner å ramse opp alle turstiene og er enige om at det kanskje er lurt å merke noen av dem bedre, så også byfolket finner fram. Den jobben får trolig Dagfinn Fløystøl, for han kjenner skauen som sin egen bukselomme.

 – Kona mi rir på hest, men hun pleier å sende meg ut først for å finne gode stier hun kan ri på, så da blir jeg jo godt kjent, smiler den pensjonerte bilselgeren. Han og resten av ildsjelene forteller at Finsland kommer til å bli en annerledes bydel i Kristiansand fordi de har moderne landbruk og dyr i alle kategorier, og fremover vil de utnytte det levende kulturlandskapet for hva det er verdt.

 – Kanskje vi kan starte gårdsturisme og få et system for salg av lokale råvarer. Vi har i alle fall mye næringsvirksomhet, landbruk og flott natur som vi tror det blir enklere å dra nytte av nå som vi blir en del av Kristiansand kommune, fastslår Thor Olav Ahnger.

Forfatter: Kari Byklum
Publisert: 29.07.2019 08:59