Fra og med 16. april 2021 er det de nasjonale koronaregler og anbefalinger som gjelder.
Arrangement
Antallsbegrensning for arrangement innenfor kommunen
Arrangement er;
Det er ikke lenger krav til gjesteregistrering, men om noen fremdeles vil, er dette det man må ta stilling til:
Mange har allerede godt fungerende gjesteregistreringssystemer. Om dere har behov for en annen løsning er alle restauranter, barer og andre aktører i utelivsbransjen velkommen til å bruke kommunens system for registrering av besøk. Dette vil gjøre det enklere for kommunen å følge opp smittesporing i kommunen.
Informasjon og skjema har nå blitt publisert på koronanettsiden vår: les mer
Registrering av kontaktinformasjon til gjestene erstatter ikke kravene om god håndhygiene og om at gjester og ansatte skal kunne holde minst 1 meter avstand til andre som ikke er i samme husstand ved besøk på serveringssteder».
Kun bordservering av alkohol på arrangementer
Det er krav om bordservering av alkohol på arrangementer som har skjenkebevilling. Kravet gjelder allerede for servering av alkohol på restaurant, kafe, bar, pub og andre utesteder.
Veileder for serverings- og skjenkesteder i Kristiansand under covid-19-epidemien
Veileder for arrangører i Kristiansand under covid -19
Infoskriv - Risikovurdering av smittevern
Mal for risikovurdering for serverings- og skjenkesteder
Eksempel på risikovurdering for serverings- og skjenkesteder
Her finner du lenker til FHI og Helsedirektoratet når det gjelder hvilke krav og forskrifter som må følges i forbindelse med arrangementer, samlinger og akvititeter.
Lenke til FHI om arrangementer
Lenke til Helsedirektoratet om arrangementer
Lenke til Datatilsynet om databehandleravtale
Det er mulig å søke om skjenkebevilling for en enkelt anledning som f.eks. firmafester, bryllup og konserter o.l.
Søknadsfrist og skjema:
• Lukket arrangement - 14 dager før arrangementet.
• Åpent arrangement - 1 måned før arrangementet
• Festivaler – 3. måneder før arrangementet.
Priser
• Enkelt anledning: 480 kroner.
• Større arrangement: minimumsgebyr 5300 kroner
Når trenger du serveringsbevilling?
Et serveringssted er et sted hvor det serveres mat, drikke eller begge deler, og hvor forholdene ligger til rette for at gjestene spiser eller drikker på stedet. Eksempler på serveringssteder er restauranter, kafeer, konditorier, gatekjøkken, potetvogner og puber.
Planlegger du å starte et sted hvor det serveres mat eller drikke, må du ha serveringsbevilling.
Her finner du en veiledning på Altinn.no for hvordan du går frem fra når du vil starte opp et serveringssted.
Hvordan få serveringsbevilling?
Serveringssteder må ha en daglig leder og vedkommende må ha bestått etablererprøven for å kunne søke om serveringsbevilling. Bevillingen gis til selskapet som eier stedet.
Dersom serveringsstedet får ny daglig leder, må denne godkjennes av kommunen.
Hvordan søke om serveringsbevilling?
Du kan søke om serveringsbevilling her:
Søknad om godkjenning av ny daglig leder
Hvor lang tid tar det?
Søknad om serveringsbevilling skal behandles innen 60 dager. Søknaden blir sendt på høring til politiet, kemnerkontoret og skatteetaten. Behandlingstiden kan bli lengre hvis høringsinstansene bruker lang tid, har bemerkninger til søknaden eller hvis du gjør endringer underveis i søknadsbehandlingen.
Åpningstider
Serveringssteder kan ha åpent hele døgnet. Du finner forskriften om åpningstider for serveringssteder mv. i Kristiansand kommune her.
Fettutskiller
Virksomheter som lager eller serverer næringsmidler må ha en fettutskiller, og de må kvitte seg med frityrfett og andre typer fett på en forsvarlig måte. Les mer om fettutskiller her.
Når trenger du skjenkebevilling?
Har du serveringsbevilling fra før og ønsker å skjenke alkohol, må du søke om skjenkebevilling. Det skilles mellom «Alminnelig skjenkebevilling» og «Bevilling for en enkelt bestemt anledning». Enkeltpersoner og næringsdrivende kan søke om skjenkebevilling. For hver bevilling skal det utpekes en styrer og en stedfortreder.
Ved skifte av styrer eller stedfortreder må man søke om godkjenning av den nye styreren/stedfortrederen.
Dersom virksomheten skifter eier, må det også søkes om ny bevilling. Driften kan imidlertid fortsette på den tidligere bevillingen i inntil 3 måneder, så fremt kommunen er underrettet om dette og det søkes om ny bevilling innen 30 dager.
Hvordan få alminnelig skjenkebevilling?
• Styrer og stedfortreder må ha bestått kunnskapsprøven for å kunne søke om skjenkebevilling
• Det er krav om uklanderlig vandel i henhold til alkoholloven
• Styrer og stedfortreder må være ansatt på stedet eller arbeide der i kraft av eierstilling
• Styrer og stedfortreder må være over 20 år
Hvor lang tid tar det?
Saksbehandlingstiden er inntil tre måneder fra du har sendt oss alle nødvendige opplysninger og dokumenter. Søknaden blir sendt på høring til politiet, Kemnerkontoret, og Skatteetaten. Behandlingstiden kan bli lengre hvis høringsinstansene bruker lang tid, har bemerkninger til søknaden eller hvis du gjør endringer underveis i søknadsbehandlingen.
Skjenketider
Skjenking av øl og vin kan foregå fra klokka 09.00 til 02.00 alle dager. Skjenking av brennevin kan foregå fra klokka 13.00 til 02.00 alle dager.
Skjenketiden er fastsatt i forskrift om skjenketider for øl, vin og brennevin i Kristiansand kommune, som ble vedtatt av bystyret 12. mars 2008. Du finner forskriftene her:
Gebyr - omsetningsavgift
Alle som har alminnelig skjenkebevilling skal hvert år betale gebyr til kommunen og må levere omsetningsoppgave. Gebyret beregnes på grunnlag av forventet omsatt mengde alkohol. Her finner du mer informasjon om dette.
Inngjerding ved uteservering
Kristiansand kommune har utarbeidet et Bydesignprogram, og sidene som er relevant for uteservering kan leses her.
Dersom det serveres alkohol, må området være klart avgrenset. For mer informasjon ta kontakt med innbyggertorget - bevilling.
Salgs- og skjenkebevillinger av alkoholholdig drikk gis for en periode på inntil 4 år og opphører senest 30. september året etter at nytt kommunestyre tiltrer. Det vil si at disse må fornyes innen 30.09.2020.
Dagligvarebutikker som ønsker å selge alkoholdholdig drikk med høyst 4,7 prosent alkohol (øl, rusbrus), må søke kommunen om salgsbevilling.
For hver bevilling skal det utpekes en styrer og en stedfortreder. Ved skifte av styrer eller stedfortreder må man søke om godkjenning av den nye styreren/stedfortrederen.
Dersom virksomheten skifter eier, må det også søkes om ny bevilling. Driften kan man imidlertid fortsette på den tidligere bevillingen i inntil 3 måneder, så fremt kommunen er underrettet om dette og det søkes om ny bevilling innen 30 dager.
Søknadskjemaer:
Søknad om salgsbevilling for alkohol
For å få innvilget søknaden må du være 20 år og ha gjennomført kunnskapsprøven om alkohol. Denne kan du ta på kommunens Innbyggertorg.
Alle som har salgsbevilling skal hvert år betale gebyr til kommunen og må levere omsetningsoppgave. Gebyret beregnes på grunnlag av forventet omsatt mengde alkohol. Her finner du mer informasjon om dette.
Salgstider
Bystyret har vedtatt forskrifter for salgstider for øl.
Salg av øl fra forretninger kan foregå til følgende tider:
• Klokka 08.00-20.00 mandag til fredag og dagen før Kristi Himmelfartsdag.
• Klokka 08.00-18.00 dager før søndager og helligdager.
Salg av øl skal ikke skje på søndager og helligdager, 1. og 17. mai.
Ved overdragelse av virksomheten (eierskifte) faller bevillingen bort såfremt det ikke søkes om ny bevilling innen 30 dager etter at det ble inngått avtale om overdragelsen.
Eierskifte skjenkebevilling: Virksomheten kan fortsette på den tidligere bevilling i inntil tre måneder (så fremt kommunen er underrettet om dette og det søkes om ny bevilling senest innen 30 dager, etter overdragelsen)
Eierskifte serveringsbevilling: Ved overdragelse av serveringssted faller serveringsbevillingen bort såfremt det ikke søkes om ny bevilling innen 30 dager etter at det ble inngått avtale om overdragelse
Dokumentasjon som må legges ved søknaden:
Kommunen har ansvar for å kontrollere at salgs- og skjenkesteder holder alkohollovens bestemmelser.
1. januar 2018 fikk kommunen ansvar for å kontrollere at tobakksskadeloven overholdes.
Etter kontrollen
Bevillingshaver mottar kopi av rapporten, og har da en frist på 2 uker til å komme med eventuelle kommentarer til kontrollen.
Oversikt over lover og regler som gjelder for salg av tobakk, serverigs-, salgs- og skjenkesteder.
Forslag til endrede retningslinjer for tildeling av salgs- og skjenkebevillinger i Kristiansand kommune for bevillingsperioden fra 2016 – 2020. Høringsnotatet legges ut slik at berørte parter kan ytre sin mening om forslagene.
Besøksadresse:
Rådhuskvartalet
Rådhusgata 18
4611 Kristiansand
Telefon: 38 07 50 00
E-post
Kontaktpersoner:
Lars Petter Aasheim - Fagansvarlig
Telefon: 93 25 88 40
Liv Karin Aaneland
Telefon: 90 61 72 18
Irene Seljenes
Telefon: 40 40 00 60