Dyrehold i tettbygde strøk

KORT FORTALT

  • Dyrehold i tettbygd strøk kan oppleves som en forringelse av bomiljøet for naboer. Det er derfor viktig at dyreholdet er slik at det ikke fører til plager for naboene i form av lukt, avfall eller støy.  
  • Lyd av hanegal ansees ikke normalt å forvente i et boligstrøk og kan være en kime til konflikt i et nabolag.

Råd ved dyrehold

Det er viktig at antall dyr ikke overstiger det som er forsvarlig og det som eier kan mestre på en rimelig måte. Alle dyreeiere er ansvarlig for at dyreholdet ikke medfører sjenerende lukt, støy eller avfall for omgivelsene.

Alt avfall som matrester, ekskrementer, strø, kattesand og lignende må håndteres slik at hygieniske ulemper ikke oppstår. Eier må sørge for at dyreholdet ikke fører til økt aktivitet av skadedyr som rotter og mus. 

Les mer om rotter på kommunens sider.
Les mer om skadedyr på Folkehelseinstituttets sider.

Lovverk

I Kristiansand kommune har vi ikke et eget lovverk som regulerer dyrehold i tettbygde strøk spesielt, men det er flere lover og forskrifter som vil kunne være aktuelle i saker som dreier seg om dyrehold.

§ 2 i naboloven fastslår at ingen må ha, gjøre eller sette i verk noe som urimelig eller unødvendig er til skade eller ulempe på naboeiendom.

Forskrift om miljørettet helsevern stiller helse- og miljøkrav til lokaler, virksomheter og eiendommer. Disse skal drives på en helsemessig tilfredsstillende måte, slik at de ikke medfører fare for helseskade eller helsemessig ulempe. 

Ifølge forskrift om skadedyrbekjempelse er det huseiers ansvar å både forebygge forekomst av skadedyr og sette i verk nødvendige tiltak på egen eiendom dersom problemet oppstår.  

Tiltak hvor du endrer bruken av et bygg eller bygger om i forbindelse med dyrehold kan være søknadspliktig etter plan- og bygningsloven.

Dyreholdet skal oppfylle dyrevelferdsloven.

Hundeloven gjelder for den som har hund.

Hanehold

Hanehold i et nabolag fører ofte til konflikter mellom naboer. Hanegaling kan ikke bare forstyrre søvnen, med de alvorlige konsekvensene det kan ha, men den uforutsigbare lyden kan også oppleves som belastende på dagtid. Hanehold i tettbygde strøk kan dermed gi en helsemessig ulempe som stressreaksjoner og redusert trivsel. Miljørettet helsevern fraråder å holde hane i tettbygd strøk. Dersom man likevel velger å holde hane, må haneeier sørge for at hanegal ikke kan føre til helsemessig ulempe for naboer. Det er særlig viktig å sørge for at hanen ikke forstyrrer naboers nattesøvn. Hanens oppholdssted bør være lydisolert, og vinduer bør være blendet om natten for å unngå at hanen galer tidlig. Haneeier må være forberedt på at hanen kan bli krevet fjernet. Det foreligger en domsavgjørelse etter naboloven fra Halden tingrett fra 2019, der resultatet var at haneeier måtte fjerne hanen. 

Eierløse eller forvillede katter

Mattilsynet har forvaltningsansvaret for dyrevelferden. Mattilsynet har informasjon om eierløse/forvillede katter på sine nettsider. Vær oppmerksom på at dersom du begynner å mate en forvillet katt, og dette får et visst omfang, påtar du deg omsorgsansvaret etter dyrevelferdsloven.

Kontaktinformasjon

Send e-post

Postadresse:
Kristiansand kommune
Miljørettet helsevern
Postboks 4
4685 Nodeland

 

Besøksadresse: Rådhuskvartalet, Rådhusgata 18, Kristiansand

 

Vi minner om at alle brev og e-poster til og fra kommunen i utgangspunktet er offentlige. Det betyr at andre kan få innsyn i henvendelsen din og kommunens svar.