Sentrale rapporter

Her finner du sentrale rapporter som er viktige i arbeidet med utsatte barn, ungdom og deres familier.

Sentrale rapporter

Barneombudet rapport juni 2021, Å eie sin egen historie. Rapport fra Barneombudets ekspertgruppe om samarbeid mellom tjenester.

Fafo rapport 2020:21, Mind the gap! Det nordiske 0-24 samarbeidet for å bedre tjenestene til sårbare barn og unge.

Fafo rapport 2021, Kompetanse for inkluderende barnehage- og skolemiljø.

Barneombudets rapport om seksuelle krenkelser, 2018 "Alle kjenner noen som har opplevd det""Rapporten fremstiller ungdoms erfaringer først, og Barneombudets vurderinger og anbefalinger til slutt."

Fafo rapport; Trøbbel i grenseflatene "Trøbbel i grenseflatene"- Samordnet innsats for utsatte barn og unge.

Rapport: Barn og unges rett til medbestemmelse og selvbestemmelse, 0-24 samarbeidet

Skolerapport. Hvordan bedre skoleresultatene og utdanningssituasjonen for barn og unge i barnevernet.

Kunnskapsoversikt - barn og unges psykiske helse "Forståelse av hvor viktige barne- og ungdomsårene er for helsa understøttes av ny kunnskap. Tidlig i livet skjer biologiske, psykologiske og sosiale endringer raskt."

"Children as next of kin and the general practitioner" F. Gullbrå, 2017. Fastlegen kan hjelpe barn som pårørende.

Rapport: Kunnskapsgrunnlag - Metoder for tidlig identifisering av risiko hos barn og ungeRapportens formål er for det første "å summere opp kunnskapsstatus om risiko- og beskyttelsesfaktorer som påvirker barn og unges oppvekst". For det andre er rapportens formål "å sammenfatte kunnskap om tegn og signaler hos barn som lever i risikoutsatte situasjoner."

Rapport: Livskvalitet. Anbefalinger for et bedre målesystem

NOU: Svikt og svik "Det at man ikke snakker med barna, eller at man ikke snakker med dem på en god nok måte, gikk igjen som et svikt i sakene utvalget så på. I nesten alle sakene var barna i en slik alder at det bør kunne forventes at de fikk mulighet til å snakke med noen fra hjelpeapparatet på tomannshånd, som på skolen, hos en psykolog eller i hjemmet." Sviktområder se kap.6

NOVA rapport - Vold mot barn og systemsvikt. "Det som imidlertid gikk igjen var, som nevnt, tiltroen til førsteintrykk av familien."

Nova rapport - Med hjelp fra barnevernet

Rapport - Alvorlig vold mot små barnMed denne rapporten presenterer Kripos for første gang en systematisk gjennomgang av et utvalg saker med de mest alvorlige tilfellene av vold mot de yngste barna.

Strategi - Trygge foreldre trygge barn

Rapport - Samfunnsøkonomiske konsekvenser av omsorgssvikt og vold mot barn "Forskningen er klar på at omsorgssvikt gir en økt risiko for marginalisering, psykisk og fysisk sykdom, lavere utdanning og inntekt. Forventet levealder reduseres, i de verste tilfellene med opp til 20 år.Omsorgssvikt gir også en større tilbøyelighet til risikoatferd, kriminalitet og rusmisbruk."

Rapport - Evaluering av samhandlingstiltak rettet mot utsatte barn og unge "Suksesskriterier og barrierer på vei mot et mer helhetlig tjenestetilbud."

Oversikt over helsetilstanden og påvirkningsfaktorer i kommunen "God oversikt over helse og påvirkningsfaktorer er en forutsetning for å beskrive folkehelseutfordringer og ressurser, og nødvendig for å planlegge og gjennomføre tiltak."

Artikkel - The Relation Between Adverse Childhood Experiences and Adult Health En folkehelsestudie i perioden 1995-1997. Det ble konstatert en direkte link mellom traumatiske barndomsopplevelser og dårlig livssituasjon som voksen. De som var utsatt for en type traumer som barn, opplevde ofte også andre, og desto verre folk hadde det som voksne, desto verre hadde de det som barn.

Rapport - Folkehelserapporten i Norge

  • Folkehelseinstituttet; Barnehage og skole- barn og unges utvikling. Kapittelet tar for seg betydningen av oppvekst og levekår for barn og unges fysiske og psykiske helse.
  • Folkehelseinstituttet; Familie, oppvekst og trivsel hos barn og unge. Helsetilstanden til barn og unge er generell god i Norge sammenlignet med resten av verden.

Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress

  • NKVTS, rapport nr.3, 2019: Kommunale handlingsplaner mot vold i nære relasjoner. Vold i nære relasjoner kan være fysisk, psykisk eller seksuell vold.
  • NKVTS, rapport nr.4,2019: En nasjonal undersøkelse av ungdom i alderen 12-16 år. Ungdoms erfaringer med vold og overgrep i oppveksten.

Rapport: Å ivareta barn og unge utsatt for mobbing